Отидете към основна версия

2 663 44

Ердоган внесе яснота: "Търкиш еърлайнс" става "Тюрк хава йолларъ", а не "Тюркийе хава йолларъ"

  • турция-
  • авиопревозвач-
  • търкиш еърлайнс-
  • реджеп ердоган-
  • тюрк хава йолларъ

Вчерашното изказване на турския лидер за промяна на името на националния авиопревозвач предизвика оживени дискусии в страната

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган внесе яснота след вчерашното си изказване за смяната на името на националния авиопревозвач. Той обясни, че новото име на авиокомпанията остава "Тюрк хава йолларъ", а не "Тюркийе хава йолларъ", както каза вчера, и ще замени английския вариант "Търкиш еърлайнс", съобщи новинарският портал Сон дакика.

Вчерашното изказване на турския лидер за промяна на името на националния авиопревозвач предизвика оживени дискусии в страната.

"Търки" ("Turkey") вече не съществува. Тя вече е "Тюркийе", каза Ердоган на церемонията по пускането в експлоатация на нов комуникационен спътник. "Тюркийе хава йолларъ" ще бъде изписано на нашите самолети вместо "Търкиш еърлайнс", добави президентът.

Експерти предупредиха за високата цена, която може да се очаква да има смяната на името на такава наложена и добре позната в цял свят марка каквато е "Търкиш еърлайнс". Лидерката на опозиционната "Добра партия" Мерал Акшенер пък обеща, че когато дойдат на власт, ще върнат старото име. "Малко остана", добави тя.

Представители на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) обаче обвиниха критиците на решението, че "търсят под вола теле".

Самият Ердоган поясни на заседание на парламентарната група на партията днес, че националният авиопревозвач ще се нарича не "Тюркийе хава йолларъ", а "Тюрк хава йолларъ", какъвто и досега е турският вариант на името.

"Докато ние успешно реализираме стъпката за промяна на името на страната ни в света от Търки на Тюркийе, нашата национална авиокомпания ще го направи не под името "Търкиш еърлайнс", а под името "Тюрк хава йолларъ", каза той.

Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 9 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: