Отидете към основна версия

1 391 14

Турция: Все още очакваме конкретни стъпки от Швеция и Финландия за присъединяването им към НАТО

  • турция-
  • нато-
  • швеция-
  • финландия-
  • реджеп ердоган

В опит да преодолеят турската съпротива Стокхолм и Хелзинки заявиха, че затягат антитерористичното си законодателство и биха могли да улеснят условията за оръжейни продажби на Анкара, след като станат членове на НАТО

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Турция все още очаква, че във връзка с искането на Швеция и Финландия за приемането им в НАТО, те ще предприемат конкретни стъпки, за да изпълнят изискванията на Анкара. Това каза днес турският президентски говорител Ибрахим Калън, цитиран от Хабертюрк.

НАТО е организация за сигурност. Присъединяването към организацията не е свободен избор, а е необходимо тези, които искат да се присъединят към НАТО, да спазват определени принципи. Тези страни трябва да предприемат конкретни стъпки, за да бъдат разрешени нашите проблеми, свързани със сигурността, посочи Калън.

По думите ми Турция обмисля възможността за продължаването на диалога с двете скандинавски страни във връзка с искането им за присъединяване към НАТО.

Турция се противопоставя на присъединяването на Финландия и Швеция към НАТО на основание, че осигуряват убежище на членове на Кюрдската работническа партия (ПКК) и Фетхуллахистката терористична организация (ФЕТО), както и поради факта, че двете страни са спрели износа си на оръжия за Турция през 2019 г.

В опит да преодолеят турската съпротива Финландия и Швеция заявиха, че затягат антитерористичното си законодателство и биха могли да улеснят условията за оръжейни продажби на Турция, след като станат членове на НАТО.

Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: