Отидете към основна версия

2 879 16

Макрон загуби мнозинството си в парламента

  • франция-
  • избори-
  • парламент-
  • еманюел макрон

Колаицията му не успя да получи необходимите 289 депутатски мандата

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Във Франция, президентът Еманюел Макрон губи абсолютното мнозинство в парламента след втория тур на парламентарните избори, предаде NOVA. Коалицията му "Заедно" получава най-много места, но е далеч от необходимите 289 за самостоятелно управление. На второ място се нарежда лявото обединение НЮП, водено от Жан-Люк Меланшон.

Изборите са белязани и от силното представяне на крайнодясната формация на Марин Льо Пен "Национален сбор", която получава 90 места и за първи път от над три десетилетия ще може да състави своя собствена група в долната камара на парламента.

Министър-председателят Елизабет Борн предупреди за сериозната опасност, пред която е изправена страната.

"Ситуацията е безпрецедентна – Националното събрание никога не е виждало конфигурация от този тип в Петата република. Тази ситуация представлява риск за страната ни с оглед на предизвикателствата, пред които трябва да се изправим, както на национално, така и на международно ниво. Но ние трябва да уважим този вот и да вземем предвид последствията от него", заяви министър-председателят на Франция Елизабет Борн.

"Това е напълно неочаквана ситуация, абсолютно безпрецедентна. Това е пълно поражение на президентската партия и няма да има никакво мнозинство. Постигнахме политическата цел, която си поставихме: за по-малко от месец да свалим човека, който с такава арогантност изви ръката на цялата страна, за да бъде избран, без да знае какво ще прави", посочи Жан-Люк Меланшон, лидер на лявото обединение НЮП.

Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 25 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: