Last news in Fakti

20 Юни, 2022 14:37 4 574 22

Катастрофа за Макрон

  • еманюел макрон-
  • макрон-
  • франция-
  • избори-
  • марин льо пен-
  • жан-люк меланшон

Парламентарните избори във Франция завършиха с шок в лагера на Макрон

Катастрофа за Макрон - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Вторият тур на президентските избори във Франция е тежко поражение за президента.Еманюел Макрон беше преизбран през април с прилично мнозинство, но сега французите отказаха да му осигурят мнозинство и в Националното събрание, което му е необходимо, за да управлява ефективно. Неговата политическа формация от бивши социалисти и от консерватори, наскоро преименувана на „Ренесанс“, вместо да се прероди, се запъти към ада.

Фрагментиран парламент

Може би най шокиращият резултат от вчерашния вот беше високият брой негласували: 54 процента от французите, основно млади хора от най-ниските социални слоеве в обществото, си спестиха разходката до урните на втория тур. На първия тур те бяха с 2 процента по-малко. Но още на президентските избори през пролетта си пролича политическата умора на избирателите и тяхната фрустрация от политиката. А сегашният изборен резултат само потвърждава този анализ и подчертава очакванията на избирателите за реформиране на тази система. А онези, които все пак гласуваха, не дадоха на нито един от политическите блокове такава подкрепа, която да ги доближи до заветното мнозинство. Лидерът на новото ляво обединение Жан-Люк Меланшон още в предизборната кампания се виждаше като нов премиер на страната.

Със спечелените 130 депутатски места неговият съюз ще бъде втората по сила фракция в Националното събрание, но този резултат е крайно недостатъчен, за да се надява на мандат за съставяне на правителство. През последните седмици левият ветеран Меланшон непрекъснато повтаряше, че Макрон е хвърлил страната в хаос и е отворил вратите на социалния ад. Това му осигури добър резултат и гласове от немалко млади избиратели, които не виждат перспектива за себе си, но не се оказа онзи политически трамплин, който ще му осигури парламентарно мнозинство.

От другата страна на политическия спектър е видим успехът на десните популисти на Марин Льо Пен. Те увеличават броя на депутатите си 10 пъти и ще бъдат третата по сила политическа фракция в Националното събрание. Така политическото влияние на Льо Пен нараства значително, макар да остава в сила ангажиментът на останалите партии да не работят с нейната формация „Национален сбор“. „Тази вечер французите взеха съдбата в свои ръце и превърнаха Еманюел Макрон в президент на малцинството“, възторжено заяви Льо Пен след обявяването на резултатите

"Демократичен шок"

Финансовият министър Брюно Льо Мер определи резултата от вота като „демократичен шок“, но вярва, че сегашното правителство ще може да продължи да управлява. Също и министър-председателката Елизабет Борн говори за „поражение за страната“ с оглед на големите предизвикателства в света, но уверява, че ще бъдат положени усилия за намирането на мнозинство. Министър-председателката обещава правителството да защити покупателната способност на французите от инфлацията и да превърне опазването на околната среда в централна задача на политиката. Звучи като покана за сътрудничество към левите партии.

Първоначалните политически планове обаче са провалени. Досега се смяташе, че липсващите на президентската партия за абсолютно мнозинство една дузина депутати могат да бъдат осигурени от лагера на бившите социалисти и на консерваторите. Редовните управленски коалиции по правило са чужди на френската политика. В сметките за коалиционен партньор обаче влизат само консерваторите, чийто лидер Кристиан Жакоб обяви след постигнатия слаб изборен резултат, че неговите републиканци ще бъдат „в опозиция срещу Макрон“. На същото мнение е и партията му. Жакоб или иска да продаде скъпо подкрепата си, или се опасява че малкото останали консерватори ще се претопят в политическия център на Макрон.

Такъв изборен резултат не е имало в най-новата история на Франция. През 1988 г. президентът Жак Ширак бе принуден да управлява без свое парламентарно мнозинство. А социалистите, които заедно с комунистите имаха мнозинство в парламента, до голяма степен блокираха действията на президента.

Управлението става трудно

Сега в парламента ще има четири напълно несъвместими политически лагера, което прави политическото сътрудничество помежду им невъзможно или поне крайно трудно. Президентът Макрон и правителството му ще могат да продължат да управляват, защото не се нуждаят от изричното одобрение на Националното събрание. Без коалиционен партньор обаче те ще бъдат принудени за всеки законопроект да си търсят мнозинство. И гласуването на всеки бюджет ще бъде много рискован акт. Дългосрочно това трудно ще може да функционира.

Провалиха се обаче и социолозите, които даваха значително по-голяма подкрепа за лагера на Макрон и левите сили. Матьо Доаре от Социологическия институт Ipsos коментира пред France 24, че губещи от тези избори са всички, с изключение на десните екстремисти. Той изнесе и данни от последни допитвания, които сочат, че 38 процента от французите се обявяват за лява политика, също толкова искат да бъде продължен досегашният политически курс, а 25 на сто от избирателите предпочитат завой надясно. По ирония на съдбата този изборен резултат може да принуди Макрон да направи именно завой надясно, коментира социологът.

Ясно е само едно: политическият подем и предишната увереност на Макрон в победата сега са пречупени. След 5 години самостоятелно управление той трябва да си търси партньори – а това досега не е било сред силните му страни. Големи реформи вече няма да са по силите му, а ако оцелее във властта още 5 години, за него те ще са многократно по-тежки, отколкото началните.

Автор: Барбара Везел


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 25 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ХАХХА

    65 7 Отговор
    ШОКЪТ ЗА ЕВРОПЕЙСКИТЕ ЛИДЕРИ ТЕПЪРВА ЩЕ СЕ РАЗРАСТВА
  • 2 Брадвата

    33 3 Отговор
    Другата седмица пак избори, докато не се получат "правилните" резултати и баобабът да е доволен!
  • 3 Филип Ейджи

    38 3 Отговор
    Иде зима!
  • 4 Макарон

    40 2 Отговор
    За Македония--Гаранция Франция!
  • 5 Бесен _Язовец

    41 2 Отговор
    Не можа да фалшифицира два пъти изборите Макарон бабешкия шушон
  • 6 Читател

    46 0 Отговор
    И франсетата спряха да гласуват,разбраха че нищо не зависи от тях,а че правителството и парламента се назначава от друго място.

    Коментиран от #13

  • 7 ГеронтроМакрончо

    34 1 Отговор
    Дано има късмет да напусне по мирен начин от Елисей .Да не се налага тълпата да го накара да си ходи
  • 8 Коментар

    34 4 Отговор
    Сигурен съм, че Макароня играеше преди по свирката на глобалистите, НО сега щом ДВ показва колко се е провалил, значи е възможно Макрончо да се е обърнал срещу тях?! Той дори ходеше да се договоря с Путин?!

    Тия глобалистическите игри са много опасни и сложни! Както ти се усмихват "партньорите" ти, в следващия момент ти забиват нож в гърба!!!

    Дано се увеличат броя на страните в ЕС, управлявани от хора като Орбан!!!
    Мюрика няма място в Европа!!!
    А ЕС трябва да води собствена политика, а не наредена зад океана!!!
  • 9 Ами да

    28 3 Отговор
    Французите са прагматични, за разлика от нас! Ще си променят политическата система, ако не им отърва! Ама ние винаги си стоим в лай..та с тия политици и тоя народ!
  • 10 Хихи

    26 0 Отговор
    Кики спешно да заминава за Париж да учи Макрон как се купуват депутати. Хехе.
  • 11 100

    10 0 Отговор
    Шокът е за отстъпчивите лидери...ще дойдат нови по-твърди.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Мечо

    13 1 Отговор

    До коментар #6 от "Читател":

    От козияк са назнъчават всички началници
  • 14 Механик

    18 1 Отговор
    Зимъска. Зимъска ще е шокът. БабоЕВА дори може да се окаже, че са му изписали вежди, вместо да му извадят очи. Зимъска друг ще бере ядовете от бунтовете.
  • 15 Подводници

    17 2 Отговор
    За Австралия щяхте да правите но Сащ ги гепаха унизиха ви а ти се подлага на Сащ
  • 16 Соваж бейби

    10 3 Отговор
    Като по чудо след четери жестоки дни на адска жега ,сутринта за изборите беше хладно поне с 15°по малко .И пак не успя Баибиния убавец предател , на бедните хора без климатик и френски паспорт така ли се вика сега -основно млади хора от най-ниските социални слоеве в обществото, си спестиха разходката до урните на втория тур.Вече започнахме да се усещаме за фурната и климатичните промени някой хора прекаляват с фурната и градусите не са хубави тези неща !
  • 17 3.14К

    17 2 Отговор
    На баба момчето се провали. Пращай още гаубици Цезар да трепат мирни граждани в Донецк и нама да изкара до края втория мандат. Гаранция Франция!
  • 18 Айде

    9 0 Отговор
    сега и Макарончо ли да мислим!?
  • 19 така е

    8 0 Отговор
    Да лапа макарона .....
  • 20 Раданч Татлъту

    4 0 Отговор
    Гааааааа🦜
  • 21 ????

    6 0 Отговор
    Абе те не го искат французите,той тръгнал да е водещ в Европа! Планове предлага иза макетата
  • 22 Доналд Тръмп

    4 1 Отговор
    Путин спечели Франция без война !
Новини по държави: