Отидете към основна версия

1 564 15

Газохранилищата в Румъния са запълнени на 40 процента от капацитета си; количеството ще нарасне на 80 процента до 1 ноември

  • газ-
  • газпром-
  • румъния-
  • николае чука

Премиерът Николае Чука посочи, че 80 процента представлява минимумът, за да се осигури необходимото количество газ за периода на зимата

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Румънският премиер Николае Чука заяви днес, че газохранилищата в страната са запълнени в момента на 41 процента от капацитета си, а до 1 ноември ще се достигне до 80 процента, предаде Аджерпрес.

"Има решение на нивото на Европейския съюз и всяка страна членка трябва да влезе в зимата с 80 процента от капацитета за складиране. В момента сме на малко над 40 процента, тоест 41 процента. Нашият ангажимент (...) е до 1 август да имаме в складовете 46 процента. До 1 септември - 57 процента, до 1 октомври - 66 процента и до 1 ноември - 80 процента", заяви Чука в черноморския град Констанца.

Премиерът посочи, че 80 процента представлява минимумът, за да се осигури необходимото количество газ за периода на зимата.

"Разбира се, правят се постъпки... Обсъждат се договорни елементи с Азербайджан. Говори се с американската страна за втечнен газ (...), обсъждаме и зоните на транзит и трябва да направим така, че да получим съгласие от транзитните страни, съответно Турция, България и Гърция. Зависехме и от интерконектора между Гърция и България. Разбрахме, че е финализиран и можем да обсъждаме по-лесно тази възможност за довеждане на газа в страната", посочи румънският премиер.

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: