Last news in Fakti

27 Юни, 2022 11:43 1 673 30

Френските енергийни компании призоваха обществеността да започне да пести горива и електричество

  • франция-
  • ток-
  • газ-
  • газпром-
  • електричество-
  • въглища

Няма да се използват руски въглища и Франция ще остане с под 1% електроенергия, произведена от въглища, се казва още в изявлението

Френските енергийни компании призоваха обществеността да започне да пести горива и електричество  - 1
Снимка: Shutterstock

Лидерите на три френски водещи енергийни компании призоваха френската общественост незабавно да намалят потреблението на гориво, петрол, електричество и газ на фона на недостиг и растящи енергийни цени поради съкращения на доставките на руски газ и негативния ефект от войната в Украйна, съобщава "Асошиейтед прес".

"Усилията трябва да бъдат незабавни, колективни и масивни", заявиха лидерите на трите компании - TotalEnergies, EDF и Engie в съвместно изявление, публикувано във френския седмичник Journal du Dimanche. "Всеки жест е от значение", се казва в изявлението.

Междувременно френските власти ще поискат от TotalEnergies да предприеме нови стъпки, за да помогне на клиентите да се справят с високите цени на бензина, като например удължаване или увеличаване на текущите отстъпки, заяви в понеделник френският финансов министър Брюно Льо Мер пред RMC Radio. Льо Мер добави, че ще обсъди темата на предстояща среща с председателя на TotalEnergies и главен изпълнителен директор Патрик Пуян.

Русия прекъсна, а в някои случаи като този с Полша и Германия дори спря доставките на газ за редица страни от Европейския съюз като контрасанкции на 27-членния блок срещу Москва за нейната инвазия в Украйна.

Европейската енергийна система е подложена на тежко напрежение от месеци. Нивото на тревога за запасите от газ в целия континент е високо и са въведени мерки за негово нормиране (ограничаване). Франция, подобно на други европейски държави, се опитва да увеличи запасите си от газ преди зимата, като цели да напълни складовите си хранилища до началото на есента, за да предотврати икономическа и политическа криза.

"Предприемайки действия през лятото, това ще ни подготвим за зимата“, казаха лидерите на енергийните компании.

В допълнение към недостига на доставки на газ, свързан с войната в Украйна, има натиск върху мощностите за производство на електроенергия в Европа и намаляване на производството на водноелектрическа енергия поради сушата.

"Покачващите се цени на енергията са резултат от тези трудности, които застрашават нашето социално и политическо сближаване и оказват силно влияние върху покупателната способност на домакинствата", се посочва още в изявлението.

Френското правителство планира да рестартира електроцентрала, захранвана с въглища, разположена в източния регион на Мозел, за да посрещне зимните нужди на страната от електроенергия, според информации на френски медии, цитирайки изявление на Министерството на енергийния преход.

Правителството затвори електроцентралата в Сент-Аволд през март като част от плана на президента Еманюел Макрон да затвори всички електроцентрали, работещи с въглища до края на годината, за да защити околната среда и климата.

Една електроцентрала на въглища във Франция остава отворена. Рестартирането на Сент-Аволд ще бъде само временно, предвид "ситуацията в Украйна" и "несигурността на енергийните пазари", съобщи радиостанцията RTL France, цитирайки изявлението на министерството.

Няма да се използват руски въглища и Франция ще остане с под 1% електроенергия, произведена от въглища, се казва още в изявлението.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Киро

    43 2 Отговор
    Чака ви интересна зима.

    Коментиран от #11

  • 2 Цуки

    29 1 Отговор
    Френските компании да попитат какво стана със самолета където наруши въздушното пространство.
  • 3 дедо Герчо

    27 1 Отговор
    ИКОНОМИЯТА Е МАЙКА НА ....ХЪХЪХЪ...

    Коментиран от #28

  • 4 ХХАхХАХХАХАх

    38 0 Отговор
    ко стана, вееееее??? нали уж все се драскат некви тъпизми - русия до месец фалирала, до ден капитулация, невероятни санкции, от които на руснаците ше им се завиело свят, директно щели да ударят по путин, елцин, горбачов и всички минали, настоящи и бъдещи кгб-ейци, туй, унуй, алабализми некви... а в действителност цяла европа затяга коланчето, че иначе свят ше и се завие .. лятно време, па зимата русия ше е на печалба само от износ на ушанки кат им дръпне шалтера изцяло в студеното... тотално противоположното се случва на това дет се пише из "неманипулативните" западни медии... изводи са за който може д амисли

    Коментиран от #23

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Мамул

    36 3 Отговор
    Нация която е измислила парфюма и перуките, защото не се е къпала, не можеш да я оплашиш с липса на топла вода!
  • 7 ТО-220

    28 0 Отговор
    А от храна не трябва ли да се ограничаваме, от вода, въздух?
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 МирО

    33 0 Отговор
    Честито , а други санкции???
    Сега ще ходим мръсни и гладни , децата ни ще
    боледуват заради студени училища и апаратменти.
    И това за да може едно зелено наркоманче да се
    прави на господар на света.
  • 10 Соваж бейби

    25 0 Отговор
    Това е стара новина още от февруари с началото на санкцията към Русия. Лъснаха ли им лъжите на политиците които не спираха да бълват глупости че Франция не била зависима от Русия и нямало да го усетим?Само Земур не излъга ,дори го прекъсваха с реклама в ефир ,после темата се сменяше.За сметките това е проблем след лятната ванкация французина излиза октомври ,ноември на улицата да покаже колко е доволен ,лятото не го търсете .

    Коментиран от #18

  • 11 Еклесиаст

    22 1 Отговор

    До коментар #1 от "Киро":

    Защо същите тези лидери на три френски водещи енергийни компании не призоват за оставките на европейските комисари и на националните правителства, в резултат на чиито решения се стигна до това да призовават хората да пестят енергия? Както се казва, гладът е по-силен от тока, а в комбинация със студа направо ще бъде изпепеляващ за политиците във всички държави в Европа. Ако тия хубостници и хубавици политици не се опомнят на време ще си предизвикат възстания и революции, но пък ще останат в историята за винаги. Народите няма да търпят още дълго да плащат сметката за това, че някои се упражняват да ги управляват.
  • 12 Сиганин юропеец

    19 1 Отговор
    Френските компании да ми правят френска любов!
  • 13 име

    21 0 Отговор
    За разлика от васални държавици като нашата, Франция си води собствена енергийна политика и не само се пробва да експлоатира газта от покойния лош диктатор Кадафи, но и макарона обяви че за средващите 10г. ще строят 14 нови атомни електроцентрали. А ние послушно ще залагаме на немската зелена измама с перките и соларите.

    Коментиран от #19

  • 14 Гарвана гого

    19 0 Отговор
    Не мога да намеря досатъчно обидни думи за да нарека управниците на Европа - прецакват собствените си народа за да угодят на Байдън - такова малоумие не е имало от времето на "вавилонската " империя

    Коментиран от #17

  • 15 Мишел

    14 0 Отговор
    Полша официално преди година се отказа от руския природен газ. Но за разлика от всички държави в ЕС съумя до м.юни да напълни 100% газохранилищата си с газ така опита да покаже, че се справя без Газпром.
    За нещастие на Полша, преди десетина дни количеството газ по СП1 спадна и в ЕС обявиха, че спират т.нар. фиктивен реверс. Ден след това , Полша започна да черпи газ от запасите си за зимата в газохранилищата.
  • 16 Амдертлиев

    16 0 Отговор
    На студено,но свободни,свободни, но на студено,на студено ,но свободни.Свободни,свободни,колко да са свободни?На есен пак ще има локдауни.
  • 17 Раз мисъл

    9 0 Отговор

    До коментар #14 от "Гарвана гого":

    Или са много добре купени, което е по-вероятно или здраво са хванати на тясно, което не изглежда да е така!
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Соваж бейби

    3 1 Отговор

    До коментар #13 от "име":

    Изобщо не разбирам това със соларния покрив ,на реклами не вярвам там се препоръчва .Какво става идват две факрури за ток соларното също е с кутия за ток .Не разбирам изобщо има ли файда от него или да го махам ?Така я получихме къщата от старите а мъжа ми все се сърди че винаги искам нещо да махам готово направено .На всичко от горе сме на газ вода и парно,само техника и климатик е на ток.Можеш ли да ми отговориш има ли файда от този покрив или да се обаждам на фирмата да си го вземат обратно ?

    Коментиран от #22

  • 20 Соваж бейби

    4 0 Отговор

    До коментар #18 от "ами":

    Ми той сам се преизбра ,мое мнение не съм била свидетел на местопрестъплението .Не ме вземайте на сериозно ,който на каквото иска да вярва .
  • 21 претегнете коланите

    10 0 Отговор
    още санкций налагайте и още по голяма мизерия ви чака и още по големи икономий ще правите смешници

    ще плапат те мечката със санкций айде бе
  • 22 Цеко сифоня

    4 1 Отговор

    До коментар #19 от "Соваж бейби":

    Във Франция има файда от това, не го махай. Още повече че ти е готово направено. Прегледай внимателно договора който е направил предишния собственик. Няма да съжаляваш, идват трудни времена.

    Коментиран от #24

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Соваж бейби

    2 0 Отговор

    До коментар #22 от "Цеко сифоня":

    Бабата и дядото на моя ,тези хора не са пропуснали нито една фирма ,що е минала да не сложат по нещо само кладенец няма най важното и тъжното ,басейн и смяна на вода е лукс ,и с тази забрана за вода лятото и там пестене .Много неща са излишни само смучат пари на месец,другите роднини нямат на практика не знам де му е келепира .Моя пък вообще не се интересува ,много работи и се оправдава че от умора няма време да ходи и разбере ,има фобия от среща и разговори с бюрократи ако не следя фактурите нямаше и да знае всичко онлайн по банков път минава ,само аз се занимавам .Пази се приятел идват нови жеги,и градушки Бог да ни пази
  • 25 плевен

    7 0 Отговор
    За въглищата е лесно. Ей къде е Австралия.
    Но Франция е най- големият производител и износител на ток от АЕЦ. Там на кого ще се ежи, като ядрения материал го купуват от Знаете Кой?
    И понеже стана дума за Австралия: как стоят нещата с дизелните подводници и защо в устата на французите се усеща американски аромат?
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Никаквец

    3 0 Отговор
    Както е тръгнало скоро ще ни карат да караме на фотосинтеза. За да пестим ресурси и да пазим природата.
  • 28 Поживьем – Увидим

    5 0 Отговор

    До коментар #3 от "дедо Герчо":

    Поканете ни на погребението на еврото бе френски компании! Гъстият дим от специална военна операция в Украйна крие неотложен и остър проблем за Европа – предстоящата финансова криза. Тя е в състояние да разбие на парчета цялата банкова система на ЕС, а след това да разбие на парчета обединена Европа и да погребе блясъка и просперитета на европейския живот под развалините си. Днес няколко европейски държави, които са членове на еврозоната, са де факто в несъстоятелност. Европейската криза с държавния дълг започна през 2010 г.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: