Отидете към основна версия

1 172 16

Украйна: Най-малко 18 загинали цивилни в Одеска област

  • одеса-
  • украйна-
  • убити-
  • цивилни жертви-
  • русия-
  • сграда

Най-малко 18 души са загинали при руски ракетни удари по две жилищни сгради

Снимка: Посолство на Украйна в България

Най-малко 18 са жертвите на руски ракетен удар по две жилищни сгради в района на Одеса, съобщават украинските власти. Първоначалната информация беше за 14 загинали и 30 ранени в 9-етажен жилищен блок, който се намира на около 80 километра от пристанищния град Одеса. По-късно бяха обявени и трите други жертви след удар и по втора жилищна сграда.

Говорителят на Одеската регионална администрация Серхий Брачук съобщи, че ракетата, която е ударила жилищния блок е била изстреляна от самолет, прелетял над Черно море. По информация на спасителните служби, работещи на място след атаката, втората ракета, която е ударила другата сграда, е дошла от същия изтребител. Украински източници съобщават и, че сградите са частично разрушени след удара. По последна информация сред ранените има и три деца.

Отново цивилни жертви

Най-малко 18 души бяха убити приракетен удар по търговски център в украинския град Кременчук по-рано тази седмица. Руският президент Владимир Путин отрече руската армия да носи отговорността за това нападение. Атаката по двете жилищни сгради в Одеския регион беше извършена непосредствено след като руските военни се оттеглиха от Змийския остров в Черно море. Киев отбеляза това като важна военна победа за Украйна.

Украинските войски са заплашени от обкръжение

Украинските военни в град Лисичанск твърдят, че са под сериозна заплаха от обкръжаване. В момента се водят сражения за рафинерия, разположена на едва седем километра западно от града, съобщи генералният щаб. Руските войски настъпват към града от юг, а боеве се водят и по западните граници на града. Руски медии съобщават, че рафинерията е напълно под контрола на въоръжените сили на Москва. Лисичанск е последният голям град в Луганска област, който все още е под украински контрол. "Превъзходството на окупаторите в огневата мощ е изключително забележимо", заяви украинският президент Зеленски в ежедневното си видеообръщение за военната ситуация в страната.

Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 13 гласа.

Свързани новини

  • Расте броят на жертвите в Одеса

    Четиринадесет души загинаха при ракетен удар, който порази жилищна сграда в региона на Одеса, предаде Франс прес, като се позова на украинските служби ...
    01.07.2022
    5 970
    41
  • Поне 10 загинали при руски удар в Одеса

    Най-малко 10 души загинаха тази сутрин при руски ракетен удар в Одеса, при който бе поразена многоетажна жилищна сграда, заяви в Телеграм Сергий Братч ...
    01.07.2022
    3 120
    50
Новини по държави: