Отидете към основна версия

9 504 44

Остра реакция на израелското посолство в Берлин

  • израел-
  • германия-
  • украйна-
  • нацизъм

Причината е изказване на украинския посланик във ФРГ

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Израелското посолство в Берлин реагира остро на изявленията на украинския посланик в Германия Андрий Мелник за Степан Бандера.

„Изявленията на украинския посланик са изопачаване на исторически факти, подценяване на Холокоста и обида към паметта на убитите от Бандера и неговите поддръжници“, заяви дипломатическата мисия в Twitter.

В доклада се отбелязва, че "изявленията на посланика не само подкопават ценностите, които всички ценим и в които вярваме", но също така "подкопават смелата борба на украинския народ да прилага демократичните ценности в света".

Украинският посланик в Берлин Андрий Мелник в интервю с журналист от Германия, където прославянето на нацизма е забранено със закон, прослави нацисткия съучастник Степан Бандера като „борец за свобода“. В същото време, според Мелник, Бандера не е имал връзки с нацистка Германия, а масовите убийства на мирни поляци от украински националисти във Волиния и Галиция по време на Втората световна война се обясняват с факта, че от другата страна „има много убийства и зверства."

Германското външно министерство взе под внимание изявленията на посланика на Украйна Андрий Мелник за Степан Бандера, „но ги смята за лично изявление, а не за позиция на украинското правителство“, каза говорителят на ведомството Кристиан Вагнер.

Полският външен министър Збигнев Рау обсъди с украинския си колега Дмитро Кулеба поведението на украинския посланик в Германия Андрий Мелник, който прослави Степан Бандера. В резултат на разговора, който се състоя на 1 юли, полският министър каза, че във Варшава и в Киев "изявлението му (на Мелник) е оценено като негово лично мнение, съдържащо много исторически лъжи".

Украинският посланик в Германия Андрий Мелник многократно посещаваше гроба на Степан Бандера в Мюнхен, други места в Германия, свързани с личността на тази политическа фигура, предизвикателно поддържаха отношения с роднините му. През 2015 г. посланикът участва в откриването на фотоизложбата „Burning Ukraine 1939-1945“ в Музея за история на Втората световна война Берлин-Карлсхорст, където са представени 64 снимки от колекцията на Киевския национален исторически музей. бяха представени Великата отечествена война. Експозицията трябваше да демонстрира нов поглед на украинското ръководство върху историята на Втората световна война и „възстановяването на украинската държавност“.

Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 44 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: