Отидете към основна версия

4 208 14

Решение! Правителството на Норвегия прекратява стачката в сектора на нефта и газа

  • норвегия-
  • стачка-
  • газ-
  • нефт-
  • северно море

Опасенията бяха, че започналата днес стачка на норвежките работници на платформи за офшорен добив на петрол и газ може да съкрати износа на синьо гориво от скандинавската страна с 56 на сто

Снимка: Shutterstock

Норвежкото правителство днес се намеси, за да спре стачка в енергийния сектор на страната, която доведе до намаляване на добива на нефт и газ, съобщи пред Ройтерс лидер на профсъюз.

„Работниците ще се върнат на работа възможно най-скоро", каза в интервю Аудун Лингвартен, лидерът на профсъюза „Ледерне“.

Опасенията бяха, че започналата днес стачка на норвежките работници на платформи за офшорен добив на петрол и газ може да съкрати износа на газ от скандинавската страна с 56 на сто. Това съобщи днес работодателската асоциация "Норвежки петрол и газ", цитирана от Ройтерс. Според Франс прес експортът ще се свие с 60 на сто.

Норвегия, която е вторият най-голям доставчик в ЕС на петрол и газ след Русия, е много важна, тъй като страната е доверен и предвидим доставчик, особено след като руският газопровод "Северен поток-1" ще бъде затворен за поддръжка от 11 юли за 10 дни.

Беше пресметнато, че съкращаването на производството на петрол и газ ще доведе до загуба на приходи на стойност 1,8 милиарда норвежки крони (100 милиона долара) дневно, прогнозираха от "Норвежки петрол и газ".

Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 20 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: