Отидете към основна версия

15 568 125

Руснаци се бият за Украйна, за да спрат тиранина Путин

  • свобода россии-
  • военни престъпления-
  • руснаци-
  • русия-
  • украйна-
  • война-
  • легион-
  • инвазия-
  • владимир путин

Режимът на Путин трябва да бъде свален, казват легионерите от „Свобода России“

Въоръжена с автомат, жена с маска на лицето призовава войските на Владимир Путин да сменят лоялността си и да преминат към легион, съставен предимно от руски граждани, който се бие за Украйна.

„Всички ние трябва да спрем войната заедно и да донесем истинска свобода на Русия“, казва жената в кратко видео, публикувано онлайн. „Режимът на Путин трябва да бъде свален. Спрете да толерирате тиранина. Присъединете се към нашия легион“, посочва тя. Въоръжената рускиня е част от легиона „Свобода России“ (Свобода за Русия), който бе сформиран през месец март и в който членуват руски и беларуски граждани, пише The Times.

Рускинята (на снимката) казва, че е преминала на страната на Украйна през май, след като съпругът ѝ, руски сержант, е бил убит заради отказа му да поведе хората си „на клане“. Тя казва, че той е бил застрелян от сили, лоялни на Рамзан Кадиров, инсталираният от Кремъл лидер на Чечения. „Тук съм, за да отмъстя“, казва тя. Бойците на легиона включват и Игор Волобуев, който беше вицепрезидент на “Газпромбанк”, една от най-големите банки в Русия, докато Путин не започна непредизвикана пълномащабна война срещу Украйна през февруари.

Смята се, че легионът е отговорен за около дузина палежи на центрове за набиране на военни в Русия. Бащата на един от наборниците, които загинаха, когато Украйна потопи руския крайцер "Москва" през април, е на път за Украйна, за да се присъедини към легиона, се казва в непотвърдена информация. Повечето членове на легиона пазят самоличността си в тайна от страх за семействата си в Русия. Легионът използва бяло-синьо знаме, което е прието от руските антивоенни протестиращи. То е подобно на официалното руско знаме, но червената лента е заменена с бяла, за да премахне всякаква асоциация с кървавия режим на диктатора Путин.

Социологически изследвания показват, че около 70 процента от руснаците подкрепят това, което Кремъл нарича „специална военна операция“ в Украйна. Критиците казват обаче, че е невъзможно да се прецени истинското обществено мнение, защото много хора се страхуват да признаят, че са против войната на Путин.

На украинска земя действа и групировката „Вагнер“, но на страната на агресора. Частната армия на Путин предлага на затворници в Русия свобода и пари, ако се присъединят към руската армия в Украйна, разказват техни близки. Обещават им пари, но и малки шансове за оцеляване, защото ще бъдат изпратени на предните линии на фронта. Твърди се, че поне 40 осъдени са се съгласили на сделката. Между 15 000 и 35 000 руски войници са били убити, откакто президентът Путин започна инвазия в Украйна през февруари.

Групировката „Вагнер“ планира да разшири мисиите си за набиране на войници. Сенчестата организация се контролира от Евгений Пригожин, магнат, известен като „главния готвач на Путин“, защото неговите компании са предоставяли кетъринг услуги на Кремъл. Русия е разположила около 20 000 наемници от Сирия и Либия, включително бойци на „Вагнер“, в Украйна. Украински власти обвиниха двама наемници от „Вагнер“ в убийството на цивилни край Киев. До момента са събрани доказателства за 20 000 военни престъпления, извършени от руските окупатори в Украйна. Всеки ден руските военнопрестъпници извършват ужасяващи убийства в Украйна, включително на невъоръжени жени и деца. Режимът на Путин, по стара своя традиция, отрича тези престъпления и лъже, че атакува само военни обекти в Украйна.

Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 154 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: