Тема: Украйна

7 Юли, 2022 21:00 6 851 92

Войната в Украйна: Въпросът е кой пръв ще колабира

  • военни престъпления-
  • война-
  • украйна-
  • русия-
  • франц-щефан гади-
  • инвазия-
  • владимир путин-
  • изтощение

В Украйна в момента се води типичната война за изтощаване на противника

Войната в Украйна: Въпросът е кой пръв ще колабира - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Украинската армия се изтегли от Лисичанск, в момента се водят тежки сражения за Донецк. Какво означава това за стратегическата позиция на двете армии във войната?

Франц-Щефан Гади: От военна гледна точка изоставянето на Лисичанск не променя ситуацията много силно. Това е символична победа за руските сили, но стратегическите последици ще са минимални. В Донбас се води война за изтощаване на противника. В нея става въпрос не толкова за завземането на отделни градове, колкото за това да се увеличи максимално броят на жертвите на противниковата страна.

Знаеше се, че Лисичанск и Северодонецк рано или късно ще паднат заради сериозното превъзходство на руските сили, особено по отношение на артилерията. Украинските сили тактически се изтеглиха и не се биха до последния човек, както направиха в Мариупол. Това показва колко стратегически важни за Украйна са тези градове. Навярно е било мислено и за това, че по-нататък ще могат да бъдат отвоювани при една контраофанзива.

Украинските сили се изтеглиха до една нова добре укрепена отбранителна линия: Бахмут - Соледар - Северск. Другата отбранителна линия е до Славянск и Краматорск - и двата града бяха изградени като отбранителни бастиони от 2014 година насам.

В какво състояние са двете армии след повече от четири месеца на военни действия?

Франц-Щефан Гади: И двете страни са изтощени и са понесли огромни загуби. Въпросът е кой първи ще колабира. Това е основният въпрос в една война, която се води до изтощение. В краткосрочен план ситуацията за украинските сили на изток изглежда по-зле.

Руснаците имат превъзходство в електронната война, поради което украинската страна използва безпилотни самолети рядко, тъй като електронните смущения могат да попречат на ефективността им. Големият недостатък на руската армия остава липсата на пехота.

А от украинска страна?

Франц-Щефан Гади: Русия трябва да осъзнае, че в дългосрочен план тенденцията може да се обърне в полза на украинците - зависи доколко те ще могат да се възползват от западните доставки на боеприпаси и оръжие. Ще има ли добре координиран постоянен приток на оръжия, ще има ли постоянен трансфер на разузнавателни данни, ще има ли добре интегрирана програма за обучение, в която украинските въоръжени сили да се научат как да боравят с оръжията, доставени от Запада? А Западът трябва да подобри координацията и да мисли по-дългосрочно.

Безполезно ще е, ако Украйна разполага с половин дузина различни артилерийски системи и трябва да изгражда собствени логистични вериги за всяка от тях. Това е неефективно. Тук е необходимо планиране и съсредоточаване върху може би две системи. Това ще улесни обучението и поддръжката. Понастоящем украинските въоръжени сили изглежда не са в състояние да използват пълния потенциал на отделните оръжейни системи, доставени от Запада, защото им липсва обучение. Разбира се, на украинската армия трябва да се предоставят и боеприпаси в такова количество, че да се повиши оперативният ѝ капацитет в дългосрочен план.

Украинските въоръжени сили все още имат недостиг на системи за противовъздушна отбрана със среден и далечен обсег. Те трябва спешно да бъдат доставени, защото в противен случай това ще бъде сериозен дефицит при бъдещи офанзиви.

Има ли все още ефект от международните доставки на оръжия?

Франц-Щефан Гади: Да, и това може да се види например в целенасочените атаки по линиите за снабдяване или складовете за боеприпаси с многобройни ракетни установки, които бяха предоставени на украинците. В първата фаза на войната преносимите противовъздушни системи и особено противотанковите управляеми ракети бяха от сериозно значение за оцеляването на отделните украински части. Те нанесоха огромни загуби на руските въоръжени сили. Доставките на оръжие помагат, имат значение и продължават да увеличават бойната мощ на украинските въоръжени сили.

Според Вас как ще се развият бойните действия?

Франц-Щефан Гади: Продължавам да смятам, че това ще е последната голяма руска офанзива, преди да обявят оперативна пауза. Това не означава примирие или край на сблъсъците. По-скоро интензивността на военните действия ще бъде ограничена за определен период от време. В този период и двете страни ще се опитат да се възстановят, да създадат нови съюзи и да осигурят подкрепления. Мисля, че на бойното поле ще продължи да бъде динамично. Няма да има патова ситуация и войната на изтощение ще продължи. Колко дълго е трудно да се каже.

Русия може да продължи този начин на водене на война още няколко месеца или до другата година, стига да реши кадровия си проблем и да продължи да изпраща нови подкрепления на фронта. От тази гледна точка, санкциите няма да повлияят особено на военните действия. В моите очи Донбас няма голямо стратегическо значение - с изключение на това, че там се блокира голям украински военен капацитет.

Много по-важен за развитието на войната е Херсон. Според мен рано или късно той ще се превърне в първото изпитание пред голяма стратегическа контраофанзива на Украйна. Важно е тази украинска офанзива да успее. Ако тя не успее, това ще бъде сигнал за западните партньори на Украйна да настояват по-силно за започване на преговори. Неуспехът разбираемо би засилил гласовете на скептиците по отношение на доставките на оръжие, а това ще е много опасно за Украйна.

Най-важната офанзива на украинските въоръжени сили трябва да включва освобождаването на град Херсон и изтласкването руските сили обратно от другата страна на река Днепър. Скептичен съм дали Украйна ще успее да премине реката и да отблъсне руските сили и още по-надалеч. Това зависи от упорството, с което се защитава руската страна. Видяхме: Когато руснаците осъзнават, че може да загубят битката, те се изтеглят сравнително бързо. Значението на потенциалната голяма офанзива в Херсонска област не бива да се подценява.

Франц-Щефан Гади е военен експерт и научен сътрудник в Института за международни стратегически изследвания


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 78 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Е как кой

    65 4 Отговор
    💤Зеления 💤 !
  • 2 Гаварит Skay news

    88 3 Отговор
    Бля,бля, бля, после картата се променя и те така!
  • 3 Смешници !

    110 10 Отговор
    Много се забавлявам с такива кадърни стании, просто мед за душата ! Компетентността се лее от всеки ред на платените мишоци драскачи !
    Тая зима ще видиме всички кой ще спечели какво,...

    Коментиран от #8

  • 4 ТаУмВзе

    64 6 Отговор
    Да им се Припомни на немчулята Хитлер ли? Аре ПАК!

    Коментиран от #11

  • 5 Гост от Силистра

    102 10 Отговор
    В тази спец.операция ,всякакви западни анализи са безсмислени. Русите правят каквото искат в украина , тя няма шансове ! нищо като територия , земя няма да се върне на укра ...връщането е вече въпрос на чест за русите ,ще трепят наред
  • 6 Тая Зима ще

    55 7 Отговор
    разберете. Като се почне Прибалтика , Черно Море ,Карабах, Камчатрка и Южнокитайско кой ще колабира .
  • 7 Смешници

    96 7 Отговор
    Факти защо не пуснете и коментирате днешните думи на Путин.Каза че сериозното все още не е започнало и запада да заповяда на военното поле да победи Русия и че скоро много скоро ще имат тази възможност .Каквото и да означават думите на Путин днес означават че нищо добро не ни чака .Извадиха мечката от бърлогата и сега или трябва да я убият или да бъдат изядени тези от запада.Но който слуша САЩ това го очаква.Дано България не е сред потърпевшите .
  • 8 Ей ало

    8 8 Отговор

    До коментар #3 от "Смешници !":

    Не ми ползвай Ника,имам патент за него и се отнася до запада и САЩ .

    Коментиран от #56

  • 9 ПараШут

    87 10 Отговор
    Нека познаем, германците предадоха на фашистка Украйна 7 самоходни гаубици от налични 40, французите предадоха 14 самоходни гаубици от налични 70, холандците 4 от налични 18, онези пък им пратили 4 системи за залпов огън и щели да пращат още 8 сигурно от налични 60. За всички вече е видно, че тези натовски армии ще се окажат един голям блъф и майтап и шоу за наивници . Че то в България има повече оръжие в момента отколкото Германия, Франция и Италия взети заедно, при това в момента а да не говорим какво страшилище бяхме. Тези са пълни смешници. Ние имахме хиляди танкове, бронетранспортьори, оръдия, самолети и какво ли още не. Имаме дори купища и в момента, които са консервирани, но проблемът е, че нямаме хора! Путин придърпва и последните им оръжия на смешниците, следи ги от космоса, унищожава ги за два дена и после като тръгне на запад ме е страх да помисля докъде ще стигне и кой ще ги спре. Както е загряла в момента руската армия и е отработила всички тактики до река Одер ще е за седмица, а до Ламанша за две! Жалкото и смешно НАТО изглежда като пълна пародия и се е вцепенило от страх ! И ние чакаме тези клоуни да ни бранят?! Като прибавим и икономическата мощ на Русия резултатът за нецивилизования Запад ще бъде какъв?! Точно така - катастрофален!!!

    Коментиран от #15, #34

  • 10 Внос / Износ

    64 5 Отговор
    Това, че ВСУ отстъпва вече три месеца според разни "експерти" не значи нищо. Само, че ако тенденцията се запази до края на лятото , Украйна ще загуби 50% от територията си.
    А само с окопна отбрана няма да обърнат войната.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 въпрос за 12годишни

    70 7 Отговор
    Eй,тоя бил голям военен специалист !! Говори за изтощение, абе специалисте руснаците се бият само с редовната си армия, а украинците мобилизират вече и жените.......

    Коментиран от #82

  • 13 ТаУмВзе

    12 4 Отговор

    До коментар #11 от "ТаУмДаде":

    Щом сте в умствена интифада, защо ме занимавате! Скивайте пичове, че Приключихме с бонус Разделение. На кого е Изгодно а? Сети се.
  • 14 ЯСНО

    28 2 Отговор
    КОЙТО НАЛИВА МАСО В ОГЪНЯ.
  • 15 Не забравяй

    10 16 Отговор

    До коментар #9 от "ПараШут":

    че поляците мразят Русия почти колкото укрите!

    Коментиран от #17

  • 16 Радон Керанов

    11 69 Отговор
    Някакъв смешко с име Парашут брътви за непобедимата мощ на руската армия! Е, видяхме колко е непобедима! Жалка история! Опитаха се да превземат Киев и Харков, пълев провал, избиха им десантните части! Напредват мъчително с цената на огромни загуби! Въпреки огромното превъзходство в артилерия, танкове и авиация! В момента, в който украинците получат модерни артилерийски системи в достатъчно количество животът на руската армия ще стане черен! И сега с четири Химарса укрите взривиха огромен брой складове с боеприпаси и командни центрове!
    Да не говорим за убитите генерали и други старши офицери! Само лакейски хвалби и лъжи - това е смешната руска армия

    Коментиран от #27, #45

  • 17 ПараШут

    57 6 Отговор

    До коментар #15 от "Не забравяй":

    А ти не забравяй, че поляците имат държава благодарение на руснаците, и че руснаците ще разчистват фашизирани поляци с не по-малко удоволствие отколкото фашизирани украинци. 600 хиляди руски войници са оставили костите си за освобождението на Полша, а в замяна получиха поругани и съборени паметници. Кой ще се изправи в момента срещу загорелите и обръгнали в жестоки битки руснаци, разполагащи с най-модерните и най-многобройните оръжия в света? Аз лично не виждам кой и затова натовците са заложили всичко ва-банк на единствените, които бяха способни - фанатичните безмозъчни украинци, но дори и те се провалят с гръм и трясък.

    Коментиран от #43, #51

  • 18 защо

    47 2 Отговор
    Гадии, Гади, по-добре знаеш от всички, че Украйна е в клинична смърт. Въпроса е кога "докторите" ще разкачат "маркучите".
  • 19 Защо спряха руснаците ?!

    7 51 Отговор
    Дотук дадоха прекалено много жертви в жива сила и техника! Вече близо 70 хиляди войници
    + половината Вагнеровци и 1/3 чеченци! Също
    близо 2 хиляди сирийци! ТОВА не е било от втората световна война насам!

    Коментиран от #37, #78

  • 20 Зеленски е хитър....

    5 25 Отговор
    Подмамва орките в капана...
    Към Майдана....
  • 21 Спряха да приберат хилядите убити

    3 27 Отговор
    А пък насреща им НАТО
  • 22 мдааа

    29 2 Отговор
    Лека полека та в Киев!!!
  • 23 Въпреки че и те са руснаци

    27 3 Отговор
    украинските руснаци са кекави по ред причини,а основната е че прекалено много лаят,хапят злобно но не смъртоносно и са демонстративно смели.Досущ нашите макдоналдси..
  • 24 чегевара

    2 23 Отговор
    Украйна ! Украйна! Украйна! Украйна!
  • 25 КЛИЧКО:

    12 0 Отговор
    Това е като боксов мач. В аматьорския -3рунда.
    В професионалния-9рунда. Така, че....
  • 26 Пламен

    5 40 Отговор
    Никой няма да колабира. Украинската нация се сплотява, русия се разпада.

    Коментиран от #48

  • 27 ежко

    35 2 Отговор

    До коментар #16 от "Радон Керанов":

    Ха,ха...Има разлика дали ще удариш два шамара на собственото си дете или ще шамаросаш някой непознат /ако ти се наложи/.Русия воюва така,че да не трепе етнически руснаци и след войната, много е вероятно да възстановява Донецк и Луганск -вече като независими републики......Ако се наложи да се бие с НАТО -там ще е друга бира!
  • 28 Госあ

    35 2 Отговор
    Колкото повече отлагат мирните преговори, толкова по трудни ще станат те за шайката на евреина. Това заяви Путин. Също така е сигурно, че в един момент специалната военна операция ще премине в масирана военна офанзива. Това също заяви Путин.
  • 29 УКРАИНСКАТА АРМИЯ

    37 5 Отговор
    ИЗБЯГА ОТ ЛИСИЧАНСК - НЕ СЕ "ИЗТЕГЛИ"! И НЕ - НЯМА ШАНС ВОЙНАТА ДА СЕ ОБЪРНЕ В ПОЛЗА НА УКРАЙНА! УКРАЙНА Я НЯМА!!! ТУТО ФИНИТО! СЛАВА НА ВЕЛИКА РУСИЯ!!!
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 ГАДИ?? Фейкове от Украйна на

    16 1 Отговор
    Конвеер!!!
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 КАДИРОВ ЩЕ ДОКОПА ЗЕЛЕНСКИ

    31 3 Отговор
    Украински бойци се опитаха да развеят синьо-жълтото знаме на Змийския остров, но долетя ракета и малцина оцеляха
    Останалите живи след десант с моторна лодка са избягали по посока Приморское, направената от тях снимка Киев пробутва като победа
  • 34 😂......

    3 22 Отговор

    До коментар #9 от "ПараШут":

    И като прибавим и икономическата мощ на русия, както пишеш, че и са загрели, и путин ги следи от космоса заедно с Ян Бибиян и от луната 😂, и ги унищожава...абе от къде ви намират такива кр.е..те.н.и.....
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Механик

    22 3 Отговор
    Малеееееееееееееееееееееееееееееееееееееееееееееееееееееееееееееееееееееееееееееееееее!
    Бива небивалици, ама това и джендърски ум е много!
    Слара России!
  • 37 Панда

    3 12 Отговор

    До коментар #19 от "Защо спряха руснаците ?!":

    Вагнеровците още са на концерта на Кобзон.
    Стадиона в Кадиевка е препълнен ,всички ръкопляскат и искат бис
    .навсякъде се чува
    Още още още .
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Ха,ха,ха

    21 3 Отговор
    То от самото начало е ясно! С всеки следващ ден украинците си закриват държавата. Ни Байдън ни Байдънца ще им помогне.
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Скачай

    4 25 Отговор

    До коментар #17 от "ПараШут":

    От парашута . Никой не забравил как Сталин и Хитлер окупират Полша . Пакта Рибентроп Молотов всеки го знае . Били умирали руснаци в Полша ,да ама за да я окупират

    Хахаха
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Рушляк

    3 22 Отговор

    До коментар #16 от "Радон Керанов":

    Добре че пращат буряти за пушечно месо ,че иначе досега рушляка щеше да бъде наритан обратно в Рушландия
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Сатана Z

    22 3 Отговор
    Жужо би шута на Киро ,сега на Джонсън.Разчиства си терена и сметките.Но Германцитее го отнесат последни,те са свикнали да ги бият!

    Z

    Коментиран от #52

  • 48 Мария Атанасова

    28 2 Отговор

    До коментар #26 от "Пламен":

    Първо партията на Макрон загуби мнозинството си в Националното събрание на Франция, след това българското правителство подаде оставка, днес Борис Джонсън подаде оставка. Няколко водещи икономики в свта обявиха извънредно положение относно енергийната криза. Внимателно трябва да наблюдавате процесите които ще се случат най вече в Европа и то не е по вина на Русия, а на самите европравителства, които не са в синхрон с обществеността и тяхното мнение по случващото се в Украйна. Може би единствено Орбан и Вучич успяват да се вслушват в гласа на народите си.
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Хохо секса

    4 26 Отговор
    В подкрепа на Украйна стои огромна финасова мощ.
    А Русия е със затихващи функции.

    Въпросът: кой пръв ще колабира,
    ИМА ОЧЕВИДЕН ОТГОВОР

    Коментиран от #60

  • 51 котисс

    3 23 Отговор

    До коментар #17 от "ПараШут":

    Руснаците освобождавали Полша - няма такъв виц . Кажи го на някой поляк

    Коментиран от #55, #58

  • 52 възрожденец

    15 2 Отговор

    До коментар #47 от "Сатана Z":

    "Жужо би шута на Киро"
    не знам кой е жужо

    Но сега можем да разчитаме само на Костадинов да поеме управлението
    с братската подкрепа на Путин

    може и обратното - Путин да ни управлява с подкрепата на Костадинов

    Коментиран от #53

  • 53 В.В.П.

    7 0 Отговор

    До коментар #52 от "възрожденец":

    Друго не остава.
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 В.В.П.Кирил е цървул

    20 2 Отговор

    До коментар #51 от "котисс":

    Поляците са много велики .Колкото Укрите и мскетата,заедно..Джо си мислеше че ще влязат с танковете през Биелорусия към Рф .Ама ,ония се услушват..Що така ?Янките не искат да воюват с Рф .,това се вижда отдалече .
  • 56 митко

    0 2 Отговор

    До коментар #8 от "Ей ало":

    ника ще го разиграете на бойното поле....
  • 57 В.В.П.

    14 0 Отговор

    До коментар #54 от "Артилерист":

    Даже в Афганистан ,провалът на СССР ,не е нищо сравнен със сащ ,Оставиха светско правителство .Наджибула го убиха ,талибаните през 95 та...Тая година беше в разцвета талибанското движение ..ФИНАНСИРАНО ОТ САШ.Всъщност сега ,Рф ,не се интересува от Афганистан..Затова и сащ се изнизаха от там...Сащ са там където е Рф..И обратно..
  • 58 ПараШут

    25 2 Отговор

    До коментар #51 от "котисс":

    И кой според теб освободи Полша и й даде излаз на море - бившите немски пруски територии ? Англичаните? Французите? Американците? Или може би сами се освободиха с въстанието във Варшава през лятото на 1945? Нима не се молеха жалостиво на руснаците да им помогнат при въстанието? Германците ги смачкаха за 1месец и им разрушиха столицата. Пусни си архивни кадри да видиш после как скачат от радост при посрещането на руснаците като освободители и не приказвай повече глупости. 600 хиляди руснаци загиват по полетата на Полша , за да я има Полша днес!

    Коментиран от #59

  • 59 ПараШут

    16 4 Отговор

    До коментар #58 от "ПараШут":

    В допълнение, американците или англичаните не са дали толкова жертви за времето на цялата втора световна война, колкото руснаците са дали само в Полша.

    Коментиран от #61

  • 60 руснака

    14 4 Отговор

    До коментар #50 от "Хохо секса":

    да свьршва нефта газта вьглищата и тн. но ако свьрши вьздуха които идва от необятните РУСКИ гори кислорода които диша цяла европа ??? ко прайм и вьв врьзка с горе казаното да не чуе ГОСПОД ! 1/6 от замната повьрхност на планетата земя това е РОССИЯ не забравяй никога .

    Коментиран от #63

  • 61 член на израждане

    3 19 Отговор

    До коментар #59 от "ПараШут":

    Никой не е карал руснаците да влизат в Полша и да дават жертви.Това се е тяхно решение с цел,прилапване на Полша към тяхната свера.
  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Хохо секса

    1 7 Отговор

    До коментар #60 от "руснака":

    Ами шъ праим каквото и сега.
    Няма да ползваме руски газ.. а друго какво ни свързва?
    Проблемът наш ли е?
    Имат си газ и нефт - да се оправят

    Коментиран от #87

  • 64 Ганев

    15 0 Отговор
    Е Дойче веле първи ще колабират! То е очевадно!
  • 65 Кисело Welle

    14 0 Отговор
    Поредната безмислена статия на дойче зелето. Всички знаем кой ще колабира първи от изтощение докато бяга на запад :))
  • 66 Боли ме Сакса

    0 4 Отговор
    Да падат бързо
  • 67 Хахаха

    2 15 Отговор
    Статията е много смислена, само дето рашките няма да ногат да запълнят липсата на танкове и бетеери след няколко месеца, a месо е ясно че имат много

    Коментиран от #72

  • 68 САТЪРА НА ХАНА

    7 0 Отговор
    КАК КОЙ ?
    ... ИКОНОМИКИТЕ НА НАТО :))
  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 Рико

    0 15 Отговор

    До коментар #67 от "Хахаха":

    От решаващо значение са снабдителните линии. На чужда територия за да доставяш огромните обеми нужни на войската, трябва да имаш перфектна организация и железна защита на тези линии. Руснаците ,първо трябва да имат обемите; второ да организират регулярна достовка и трето, да охраняват надеждно. Силно се съмнявам в капацитета на руснаците и по трите точки. Ще видиш как изведнъж ще се сринат. Това с което са започнали ще се изчерпи и ...

    Коментиран от #77, #86

  • 73 мдаааа

    13 0 Отговор
    Да сте чули от началото на спец операцията, че има xоxленска армия и да сте видели някъде тя като цяло да се бие като армия.... ,а за летища, самолети и танкове да сте чули... всичко е издухано от руснаците!!!
    Слушаме само за скрити азовци с огневи точки в ЖИЛИЩНИ блокове, ДЕТСКИ ГРАДИНИ, БОЛНИЦИ, РОДИЛНИ домове или СКРИТИ зад мирни граждани използвани като ЖИВИ ЩИТОВЕ...
    А последно даже започват да ги хващат по границите бягащи и преоблечени кат жени или кеш срещу 3000€ .... ти да видиш!!!!
  • 74 Дойче веле

    8 0 Отговор
    Ще колабира защото за измамници и никой не ги чете
  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 Хрис

    8 0 Отговор

    До коментар #72 от "Рико":

    Рико, колко пъти трябва да ти казвам, че като не разбираш от военна музика да не в слушаш, камо ли да я коментираш. Разбери един път и завинаги, че в тази област си по-бос от босоног абориген. Относно умозаключението ти за капацитета на руснаците по въпросите на снабдяването на войските , един пример от миналото - по време на ВДВ към всеки фронт е имало по една-две фабрики за махорка (нарязан тютюн за свиване на цигари).
  • 78 Хахаха

    12 0 Отговор

    До коментар #19 от "Защо спряха руснаците ?!":

    Военната операция започна със 170 000 руснаци срещу 480 000 укри редовна войска, към които се присъединиха над 500 000 мобилизирани. Да приемем, че това което казваш е вярно и руснаците са останали със 100 000 войника, според всички - ЕС, САЩ, дори и Зеленски в момента Русия превъзхожда числено Украйна на бойното поле, та ето ти един въпрос за първолаци: Колко са загубите на укрите? Между другото не 2 000, а 200 000 сирийци са се записали доброволци в полза на Русия, но Путин отказа да ги включи във военната операция, от другата страна Зеленски хвърля на бойното поле куцо и сакато без значение от коя държава са.
  • 79 Реалност

    9 1 Отговор
    Че тя Осрайна вече колабира и не оказва никаква съпротива, до преди месец поне героите и се криеха по мазетата докато сега бягат панически към Киев още щом зърнат руснак. А и като гледам от стотиците видеа в нета как украинските граждани посрещат Червената армия - като освободители, е ясно, че тези територии са безвъзвратно загубени за зеления наркоман. Ако сега капитулира има шанс да има Украйна на картата, но ако продължи да се пъне не само ще загуби още територии от руснаците, но и Полша и Румъния ще си прилапат по някоя област.
  • 80 Вълканов

    5 1 Отговор
    След Краамматорск следва чувал за Украивската армия около Николаев и Херсон, после Одеса, после чувал за остатъците от Украинскага армия и западните доброволци. Киев ще падне без атака, доброволно.
  • 81 Ех веле, веле, вонливо зеле.

    6 1 Отговор
    Тя Укропия отдавна е колабирала и се подържа на командно дишане, с помощта на евроатлантиците. НЯКОИ НЕ СИ УЧАТ УРОЦИТЕ и ще се наложи да им се приложи старият изпитан метод със здравата сопа. Явно само така им се получават "знанията".
  • 82 Георги

    3 2 Отговор

    До коментар #12 от "въпрос за 12годишни":

    А жените познай кво ще направят? Ще се предадът на руснаците и после ще се омъжат за повечето от тях.))) пак ще има мир и щастие, много борщ, сланинка, водка, селёдка и страстен секс.))
  • 83 от Габон в ЕС

    6 2 Отговор
    И тоя един специалист ! Бойната може да завърши само по един начин и той е безапелационна победа на Русия . Русия превъзхожда Украйна в всяко едно отношение включително и морално .
  • 84 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 85 хахаха

    3 0 Отговор
    "Украинската армия се изтегли от Лисичанск, в момента се водят тежки сражения за Донецк."


    алоууууууу, Донецк от 8 години не в състава на усраина, а е столица на ДНР!
  • 86 Ъхъ

    1 0 Отговор

    До коментар #72 от "Рико":

    то тяхното може и да се изчерпи, ама твоята глупост е неизчерпаема...
  • 87 До есента добре.

    3 0 Отговор

    До коментар #63 от "Хохо секса":

    После всички ще усетим какъв и чий е проблемът. Да не си мислиш, че като "правилно ориентиран" ще те подмине?
  • 88 123

    3 0 Отговор
    Европа! Ние вече колабираме пред цените на стоките. А още дори не е дошла зимата. Русия е свикнала на недоимък, на режими и режийни. Няма да им хареса, но няма де е голям стрес. За нас българите също. Но я сложете немци, французи, италианци и испанци, о да не забравяме англичани на режим на тока, на парното, на купони за бензин и храна! Ще гледаме революции по целия стар континент. И знаете ли кое ще е най-лошото за господарите му? Това, че народите ще си избират партии, които ще могат да водят преговори с Русия и в същото време имат дъ биг болс или както казват тук кохонес да се опълчат на задокеанския господар. Ето това ни чака! Ако разбира се войната продължи. А тя ще продължи, защото запада и дедото не знаят мир.
  • 89 НАСКО

    0 0 Отговор
    Дойче фелър!
  • 90 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 91 Бай Иван - босия

    1 0 Отговор
    Е, кой ще колабира- ние разбира се.. Щото целта на Хамериканците е да отслабят икономиката на Европата.
    Украинската икономика е почти срината, кой ще ги храни зимъска като сняг забръска 35 милиона и още 10мил. бежанци. Ами милиардите долари за войната, уружието и липсата на газ и бензи.. Тъй, че да му мислим ний- пабеда будет за нами, за цъной на избори не постоим!- затуй сме на туй дередже..
  • 92 Иван Борисов

    1 0 Отговор
    Та на кой Институт за международни стратегически изследвания казвате? На Джордж Сопрос?!? Или на ЦРУ? Който вече не се смущава в лицето на Болтън да обяснява, че работят за сваляне на неугодни правителства (Куба, Венецуела, ...)? Не мисля, че статията и АНАЛИЗА са серьозни, по-скоро вредят и мътят и без това размътените глави на читателите. Бъдете серьозни и отговорни, иначе олеквате и ще отидете в историята.