Отидете към основна версия

3 123 50

Румънската военна прокуратура започва разследване на престъпления срещу човечеството в Украйна

  • румъния-
  • украйна-
  • бежанци-
  • война

В резултат на причинената психическа травма от военната атака на Руската федерация милиони цивилни напуснаха територията на Украйна и в момента имат статут на бежанци, включително на територията на Румъния

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Румънските прокурори са се самосезирали във връзка извършването на евентуални престъпления срещу човечеството в Украйна и ще проведат собствено разследване за отраженията на войната върху украинците, които притежават и румънско гражданство, съобщава телевизия Диджи 24.

Разследването, което е предприето от секцията на военните прокурори към Главната прокуратура, взема предвид "особено тежките последствия" от нападенията на руските сили, които са убивали цивилни, включително и деца, се посочва в съобщение на прокуратурата.

В съобщението се отбелязва, че от 24.02.2022 г. Руската федерация е започнала "широкомащабна военна операция по въздух, суша и море срещу Украйна - суверенна и независима държава".

"Според съществуващите публични информации военната атака е повсеместна и систематична, като е насочена както срещу военни цели, така и срещу граждански обекти. Съществуват данни, че са били бомбардирани училища, болници, търговски комплекси, с което е пряко засегнато цивилното население в Украйна", посочва прокуратурата.

В резултат на причинената психическа травма от военната атака на Руската федерация милиони цивилни напуснаха територията на Украйна и в момента имат статут на бежанци, включително на територията на Румъния, отбелязва още цитираният източник.

В съобщението се уточнява, че съгласно Наказателно-процесуалния кодекс румънското законодателство се прилага и за престъпления, извършени извън територията на страната от страна на чуждестранен гражданин срещу румънски гражданин.

Телевизията отбелязва, че на специално създадената за това разследване страница в сайта на Главната прокуратура е публикуван въпросник, който може да бъде попълнен от лицата, които са били жертва или свидетел на престъпление в контекста на агресията на Руската федерация срещу Украйна.

Според румънското законодателство престъпление срещу човечеството е извършването - в контекста на повсеместно или систематично нападение срещу цивилно население - на някое от следните действия: убийство на хора; накърняване на физическата или психическата неприкосновеност на хора; депортиране или насилствено прехвърляне; измъчване на хора; изнасилване или сексуално посегателство; лишаване от свобода; действия, причиняващи големи страдания.

Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 53 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: