Отидете към основна версия

7 743 117

Украйна демилитаризира още 300 руски войници

  • военни престъпления-
  • украйна-
  • война-
  • русия-
  • руски войници

Украйна е свалила два руски самолета през последното денонощие

Снимка: БГНЕС/ EPA

През последното денонощие Украйна е убила още 300 руски нашественици, с което общият брой на демилитаризираните руски войници от началото на пълномащабната война става 37 870.

Това сочат данни на Генералния щаб на украинските въоръжени сили. Москва не разкрива реалния брой на убитите руски войници в непредизвиканата война, която Владимир Путин започна на 24 февруари. Киев съобщи, че през последното денонощие са били унищожени още 18 руски танка, с което общият им брой става 1667.

Украйна обяви още, че през последното денонощие още два руски самолета са били свалени, с което общият им брой става 219. Междувременно властите в Херсон заявиха, че украинската армия е нанесла нов удар през последните часове по склад за боеприпаси в Нова Каховка. Ударите са извършени с помощта на американски ракети HIMARS, предоставени от САЩ на Украйна за защита от руските военнопрестъпници.

Украинският външен министър Дмитро Кулеба изключи възможността да се отстъпи украинска територия на Русия като част от мирно споразумение и заяви, че в момента не се водят мирни преговори между Москва и Киев, "Целта на Украйна в тази война е да освободим нашите територии, да възстановим териториалната си цялост и пълния суверенитет на Източна и Южна Украйна", заяви той по време на брифинг. "Това е крайната точка на преговорната ни позиция". Руската армия продължава да тероризира цивилното население в Украйна, атакувайки невъоръжени граждани. Събрани са десетки хиляди доказателства за военни престъпления, извършени от руските терористи в Украйна.

Европейският съюз ще продължи да не признава новите руски паспорти, издадени на украински граждани, заяви по-рано първият дипломат на ЕС Жосеп Борел. В пост в Туитър той окачестви издаването на паспорти като "поредното крещящо нарушение" на суверенитета на Украйна и потвърди възраженията на ЕС към тази политика. Руският президент Владимир Путин подписа указ, който облекчава процедурата за издаване на руски паспорти на хора от всички части на Украйна. Режимът на Путин лъже, че много украинци искат да станат руски граждани. В действителност руската окупаторска армия отвлича хиляди граждани от окупираните земи в Украйна, включително деца, прехвърляйки ги насилствено в Руската федерация.

Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 94 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: