Отидете към основна версия

2 145 22

Вашингтон: Войната в Украйна е най-голямото предизвикателство за световната икономика

  • война-
  • украйа-
  • украйна-
  • сащ-
  • джанет йелън

Русия трябва да бъде държавна отговорна за войната и драматичното ѝ влияние върху цените на електроенергията и все по-голямата продоволствена несигурност

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Най-голямото предизвикателство за световната икономика идва от войната в Украйна, заяви днес преди министерската среща на Г-20 в Индонезия финансовата министърка на САЩ Джанет Йелън, цитирана от Франс прес. По думите ѝ международната общност трябва да има ясна визия за икономическите и хуманитарни последици, каза тя на пресконференция на индонезийския остров Бали.

Според Йелън Русия трябва да бъде държавна отговорна за войната и драматичното ѝ влияние върху цените на електроенергията и все по-голямата продоволствена несигурност. Високопоставени представители на Русия нямат място на срещата на Г-20 заради верижните последици от действията ѝ в Украйна, подчерта тя, цитирана от Ройтерс.

Йелън заяви още, че ще продължи да настоява за таван върху цените на руския петрол, който ще помогне за намаляване на цените на електроенергията и ще поддържа световните петролни потоци, след като британските и американските санкции върху транспортирането на руски петрол влязат в сила в края на годината. Тя се надява Китай и Индия да осъзнаят, че е в техен интерес да участват в подобна инициатива.

Финансовата министърка на САЩ заяви също, че Китай е много важен кредитор на Шри Ланка и ще е в интерес и на двете страни, ако Пекин участва в преструктурирането на дълга на Коломбо. Йелън отбеляза, че ще поиска други членки на Г-20 да окажат натиск върху Китай за по-голямо съдействие в отдавна блокираните усилия за преструктуриране на дългa на страни Шри Ланка.

Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 26 гласа.

Свързани новини