Last news in Fakti

16 Юли, 2022 19:00 3 685 97

Русия краде украинско зърно с посредничеството на Турция?

  • русия-
  • украйна-
  • пшеница-
  • зърно-
  • турция-
  • черно море

Според турското законодателство вносът от Крим от 2017-а година насам е незаконен, поради което Анкара настоява, че всички доставки са от Русия

Русия краде украинско зърно с посредничеството на Турция? - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

По данни на украинския проект Seakrime досега от Украйна са изнесени незаконно около 500 000 тона зърно - с руски кораби, които уж тръгвали от руски пристанища, но всъщност поемали на път от Севастопол. НЦЦ разследва.

Руският товарен кораб "Шибек Шоли" остава на котва край турското черноморско пристанище Карасу в продължение на шест дни в началото на юли. Още на първи юли украинското правителство изпраща официално писмо до властите в Анкара с молба да задържат плавателния съд по подозрение в незаконно разтоварване на украински продукти. Киев смята, че корабът превозва украинско зърно от окупираното пристанище в Бердянск. На шести юли "Шибек Шоли" вдига котва и напуска турските териториални води в посока Русия.

Украинското външно министерство изрази съжаление, че турските власти са позволили на съда да продължи да плава въпреки представените доказателства. Посланикът на Анкара в Киев щял да бъде поканен, за да обясни тази "неприемлива ситуация". Но проблемът е, че не става въпрос за изолиран случай, пише "Нойе Цюрхер Цайтунг" в разследването си, посветено на случая.

Украйна призова Турция да предприеме действия и по отношение на три други руски кораба. "Михаил Ненашев", "Матрос Посинич" и "Матрос Кошка" също са заподозрени, че са товарили зърно на Крим, който е от окупираните украински области.

Руските кораби изключват устройствата си за проследяване

Смята се, че част от товара е била продадена на Турция. От седмици насам съществуват все повече индикации, че Анкара купува зърно, което е незаконно изнесено от държавата, нападната от Русия.Турските власти казват, че не разполагат с доказателства, съгласно които зърното идва от Украйна. Външният министър Мевлют Чавушоглу увери, че страната му никога няма да допусне крадено украинско зърно на територията си. Според документите стоката от въпросните кораби идва от руски пристанища.

Разследване на украинския медиен проект Schemi на "Радио Свобода" от юли обаче разкри, че много руски кораби, които твърдят, че пренасят товари от руското пристанище Кавказ, са влезли в пристанището на Севастопол, след като устройствата им за проследяване са били изключени, и там са товарили зърно от зърнения терминал "Авлита". Ройтерс посочва, че споменатите три кораба са собственост на руската държавна Обединена корабостроителна корпорация, която е санкционирана от Запада. В три от случаите зърното е било разтоварено в турски пристанища, в други е било транспортирано през Босфора до Сирия.

Последното плаване на кораба "Михаил Ненашев" от Севастопол до южното турско пристанище Дортьол край Искендерун в края на юни може да бъде ясно проследено. Това става чрез публично достъпни данни за местоположението, сателитни изображения и снимки, направени от турския морски експерт Йорюк Исик. 170-метровият кораб за насипни товари е акостирал в Дортьол на 25-и юни, като е разтоварил зърно. Според документите му, той идва от руското пристанище Кавказ, намиращо се в източната част на Керченския проток. По данни на Marine Traffic корабът наистина е бил там на 19-и юни.

Преди това обаче "Михаил Ненашев" бил с изключена система за проследяване в продължение на седем дни. Снимки и сателитни изображения обаче показват, че той е акостирал на зърнения терминал в Севастопол на 15-и юни, където е бил натоварен със стока. На 21-и юни Йорюк Исик заснел руския товарен кораб да преминава през Босфора в Истанбул напълно натоварен. Шест дни по-късно Исик прави друга снимка, на която се вижда как същият кораб стои на кея в Дортьол - очевидно разтоварен.

Военноморският експерт от Истанбул от години наблюдава морския трафик през Босфора, през последните месеци следи отблизо преминаването на руски товарни кораби. Потокът от тях не спира, твърди Исик пред НЦЦ. През последните седмици той е станал свидетел на преминаването през Босфора на руски кораби за насипни товари с общ обем от 200 000 тона. По данни на украинския проект Seakrime от март досега от Украйна са изнесени незаконно около 500 000 тона зърно. Исик, цитиран от "Нойе Цюрхер Цайтунг", обвинява турското правителство, че си затваря очите за тази търговия.

Проследяването на произхода на корабите не е много трудно, твърди Исик. Особено за турските власти. Дори и журналисти могат да използват публично достъпните сателитни снимки, за да докажат кога корабите са акостирали в Севастопол и са били натоварени със зърно там.

Руски войници крадат украинско зърно?

Не е възможно да се изясни откъде е зърното в силозите на Севастопол. Селското стопанство на Крим на практика не функционира от години, тъй като след анексирането на полуострова от Русия Украйна блокира главния канал, снабдяващ района с вода. На теория то би могло да идва и от Русия, но няма икономическа логика да се превозва зърно от Русия през Керченския проток до Севастопол.

Съществуват подозрения, че зърното в силозите в Севастопол е от окупираните украински области около Херсон. Украински фермери от месеци твърдят, че руски войници крадат пшеница, царевица и соя от складовете им. Голяма част от тях очевидно стигат до Крим с камиони. Превозните средства от седмици са блокирани на пропускателните пунктове към полуострова, както се вижда на сателитни изображения, снимки и един видеоклип, публикуван от украинския посланик в Анкара.

В случая с "Михаил Ненашев" освен две пътувания през юни до Дортьол, е документирано и едно пътуване през април до турското пристанище Деринче. "Матрос Посинич" и "Матрос Кошка" пък са отплавали от Севастопол за сирийското пристанище Латакия. Смята се, че основен купувач на краденото украинско зърно е режимът на Башар Асад, гласят предположенията на "Нойе Цюрхер Цайтунг".

Ще има ли последици в Турция?

Украинският проект Seakrime е регистрирал 21 превоза на товари от Севастопол до Турция, Сирия и руското пристанище Кавказ. Там част от зърното се прехвърля на други кораби в открито море, за да се прикрие, че е натоварено в Крим. Освен "Михаил Ненашев", според проучванията на Seakrime и други четири кораба също са участвали в износа на зърно от Севастопол за Турция през юни.

Изследването на "Нойе Цюрхер Цайтунг" е потенциално взривоопасно за властите в Анкара, които поддържат добри отношения и с Киев, и с Москва. Страната осъди инвазията в Украйна, но не прие западните санкции срещу Русия. Според турското законодателство вносът от Крим от 2017-а година насам е незаконен, поради което Турция настоява, че всички доставки били от Русия. В случая с товара на кораба "Михаил Ненашев" обаче може да се сметне за доказано, че продаденото на Турция зърно идва от Севастопол.

Същевременно Турция, Русия, Украйна и ООН са постигнали съгласие по основните спорни точки за размразяване на украинския износ на зърно по Черно море. Това са съобщили официални лица от Турция и ООН, цитирани от американския "Уолстрийт джърнъл". В Истанбул ще бъде създаден координационен център от представители на трите държави и международната организация, който ще отговаря за черноморската търговия със зърно, съобщи турският министър на отбраната. Анкара от месеци насам се опитва да посредничи между Русия и Украйна по въпроса.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 31 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Петьо Петров

    47 8 Отговор
    Все си мисля, че при това разделение у нас, най-добре е всеки да си хване пътя. Някой ми казва:-Чемодан,вокзал,Москва!, а друг:-Защо всички бягат на Запад, а не на Изток? Ами според мен, нека който иска на Запад да лови левата посока, по атласа и вазелина ще се ориентира лесно, а който на Изток надясно да кара. Като му стане хладно и му се допие...там е. А тука да си останем нашите, българите, които не сме ни атлантици, ни рушнаци, ни някакви македонски викинги. Едно време скачахме да сме европейци, ама нейсе, пресекна ни, май повече говедари ставаме. Ние такива си имаме по Шопско(докато и него не сме продали). Хайде да си тачим нашенското и да не ламтим за геврека на бастуна на дърт заман...по нашенски казано де.

    Коментиран от #73

  • 2 Гафур от чукурова

    9 29 Отговор
    Крадем и ще го продадем.
  • 3 Ирена

    61 15 Отговор
    Браво на руснаците и турците. Така трябва.

    Коментиран от #25, #26, #91

  • 4 Хаха

    64 9 Отговор
    Турците заедно с руснаците, пратиха зеленски за зелен хайвер
  • 5 Адам Хилтън

    77 13 Отговор
    Западните банки като откраднаха руски акции, яхти и самолети на руски милиардери не беше "кражба."

    Коментиран от #12

  • 6 Кутиите

    47 7 Отговор
    „Западът е само част от международната общност, а международната общност не е само западна държави. Всъщност това е съвкупност от всички държави по света, чийто суверенитет е признат и които могат равнопоставено да участват в обсъждането и управлението на глобалните дела, следователно Съединените щати и западните държави нямат право да представляват международната общност.“
  • 7 Съвременен роб

    54 7 Отговор
    Чудя се аз, къде отива Българската реколта....но едно е сигурно, изнасяме плодове и зеленчуци, незнайно за къде...и внасяме същото на по високи цени, защото е изгодно....
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 DW-прпаганден машинен

    54 11 Отговор
    Манипулации, внушения и лъжи от Дойче Зеле!
    Клевети без никакви доказателства!
  • 10 Лъжи от Украйна!

    53 11 Отговор
    Не ви ли омръзна по цял ден да ни лъжете с новини за тази Украйна, а и ние какво общо имаме с тях та ни занимавате с тези неща, това си е гавра от ваша страна, засрамете се!

    Коментиран от #58, #79

  • 11 Бат Мишо

    23 6 Отговор
    Нз ко краде Русия ама как гата антируски правителства из Европа ме кефи

    Коментиран от #81

  • 12 Продажна червена измет

    10 51 Отговор

    До коментар #5 от "Адам Хилтън":

    За на олигарсите яхтите ли се загрижи, рубладжийски воклук, децата си продавате за някоя рубла

    Коментиран от #18, #63

  • 13 Поредната лъжа

    42 11 Отговор
    Но дори така да е зърното е произведено на открадната руска земя
  • 14 Щом Дойче зеле казва

    22 4 Отговор
    Със сигурност е така 🤭🤭🤭🤭
  • 15 Зззз

    23 4 Отговор
    Ама къде е Зеления? Да не са го похарчили вече? И новините за победите на укрките намалява, нущо на зле вървят нещата за "великите "
  • 16 Ганьо

    25 2 Отговор
    Години наред у нас кой прави износа и събира каймака от евросубсидиите? Да видим първо какво става в нашата паница....
  • 17 интересно

    40 4 Отговор
    А кой краде в момента сирийския петрол,то зърното е сезонно,ей сега ще свърши,а някои целогодишно крадат сирийски петрол,дошли от хиляди километри,но зелето мълчи. Хайде, няма нужда, двуличници,то вашето журналистика ли е,същата каквато беше и у нас през комунизма, нашите ги крием,но чуждите,ще плюем. Нека зелето да отиде и снима за кого работят африканските дечица,а в същото време в Европа детския труд е забранен

    Коментиран от #23

  • 18 Зззз

    32 5 Отговор

    До коментар #12 от "Продажна червена измет":

    Еееее за рубли ,а .? Ама продадената България на ФАЩ не те притеснява или ти за доларес нямаш против?

    Коментиран от #35

  • 19 Хахахаха

    25 4 Отговор
    DW пак с клеветите си без доказателства.Няма ли да ги забраните?
    Като селски клюкарки са,а кой знае колко много пари получават.Нали ако е вярно ще подведат под отговорност Турция...лъжи,лъжи и пак лъжи.

    Коментиран от #47

  • 20 Зелето

    21 5 Отговор
    Зелето са много добри в намирането на кой какво краде и накъде го изнася. Разбрахме за Украйна, айде сега обяснете, какво се случва с нашето злато повече от 10 години, накъде дънди го изнася и колко плаща за цялата далавера
  • 21 Ясно като бял ден

    16 3 Отговор
    Тези вече "БАЙРАКТАР" йок!
  • 22 Ам, чи

    7 25 Отговор
    Рашистан най-обича да убива и да краде. За друго не ги бива завалийките...
  • 23 Рошко

    14 2 Отговор

    До коментар #17 от "интересно":

    Само сирийски да е, ама дз откъде да знае нали си е еврейска медия
  • 24 Тюрлюгювеч

    15 4 Отговор
    Значи , вече като ме лъжат започвам да усещам като антена. Тази ми способност е от 2 години. Обривам се, ортикарий получавам. На това зърно пише ли на всяко зрънце Украйна. Да не да пише Русия. Доказателства ? Или интрига да става
  • 25 Луди всякакви

    5 16 Отговор

    До коментар #3 от "Ирена":

    Дано и на тебе ти се случи- да те оберат и някой да купи краденото. И да те наричат "фашист, който си получава заслуженото" в същото време.

    Коментиран от #29

  • 26 А бе

    4 19 Отговор

    До коментар #3 от "Ирена":

    Турчетата не ни ли бяха поробили 5 века. А сега браво, прегръдки и целувки. Родните путлерасти са абсолютно дъно.

    Коментиран от #27, #32

  • 27 Я бе

    12 2 Отговор

    До коментар #26 от "А бе":

    А кой ни освободи?

    Коментиран от #31, #70

  • 28 Баце

    25 2 Отговор
    Те и щатите крадат петрол от Сирия, Ирак, но никой нищо не казва. Аман от тази Украйна, само техните изказвания се считат за истина. Няма нищо проверено , но Русия краде, убива , изнасилва. Те са света вода ненапита. Бедните украинци, навсякъде вдигнаха ръце от тях
  • 29 Охооооо

    21 1 Отговор

    До коментар #25 от "Луди всякакви":

    Мен в България колко са ме обирали, веднъж от хиперинфлация,втори път пирамидите....Ами да свикнат украинците,по малко ще ги боли...
  • 30 Ердоан

    14 2 Отговор
    Сега схващате ли защо този пръцал е забранен в Тюркието?
  • 31 Ама ние

    5 1 Отговор

    До коментар #27 от "Я бе":

    Свободни ли сме 😳😳😳😳
  • 32 Ирена

    4 7 Отговор

    До коментар #26 от "А бе":

    Не бяхме поробени, турците просто живяха с нас в България 500 години

    Коментиран от #92, #95

  • 33 БПФ

    17 3 Отговор
    Някои много бързо забравиха, че обвиненията без доказателства са клевета, а клеветата е престъпление. Писна ни от лъжите на отвратителните и гнъсни укpoпитеци, които - тъй като не са достатъчно мъже, за да воюват открито с руснаците - разчитат само на лъжи и пропаганда. То не бяха обвинения, че руснаците им крадели старите перални и прашките на грoзните им жени, сега пшеницата им крадели. Разбира се, целта е да саботират руския износ, защото Русия произвежда многократно повече пшеница от тях и е най-големия износител на света.
  • 34 Анонимен

    17 2 Отговор
    Турция трябваше да е фалирала с тази слаба валута, но Ердоган прави пари от продажба на зърно от Украйна, продажба на петрол, възползва се от руските туристи, купува евтина газ и много други схеми. Държавник е човека.
  • 35 Продажна червена измет

    6 18 Отговор

    До коментар #18 от "Зззз":

    Клошар изпаднал какви ги дрънкаш пиян и оповръщан, що не видиш хората как живеят на Запад и как се въргалят напикани в просия, жалки скотове

    Коментиран от #44, #48

  • 36 Супер

    20 3 Отговор
    След като зелето реве, значи турците са им взели, чинията изпод носа им.....Досега месеци наред се изнасяше през Румъния,зелето мълчеше. Сега турците им взеха бизнеса изпод носа им, вече се крадяло....Вие като вземате е износ,друг като прави същото е кражба.
  • 37 Престанете

    22 4 Отговор
    Зърното от завзетите територии е на хората там, които са го сяли и жънали! А не на нашмърканото правителство на Зеленски. Както искат и на когото си искат ще го продават. И печалбите ще са за тях а не за Зеленски.

    Коментиран от #40, #41

  • 38 Хайл

    13 3 Отговор
    Аааа дойче вреле-некипеле е афтора на тази "ИСТИНСКА СТАТИЯ" 😂😂😂😂
  • 39 Българин 🇧🇬

    17 4 Отговор
    Това е запорожка зърно ! Укрите избиваха жени и деца в Запорожието , вземаха плодовете на труда им . Сега запорожци си търгуват сами !
  • 40 Пияна тор

    5 4 Отговор

    До коментар #37 от "Престанете":

    Воклук смешен
  • 41 Хайл

    19 3 Отговор

    До коментар #37 от "Престанете":

    Същия този наркомански изнася ЖИТОТО И ОЛИОТО с полски камиони към пристанище Дюнкерк-ЛИЧНО СЪМ ВИЖДАЛ И ГОВОРИЛ С ШОФЬОРИТЕ. дойче вреле-некипеле да не блещят глупост след глупост и да ме убеждават че това което съм ВИДЯЛ-НЕ СЕ Е СЛУЧИЛО
  • 42 Патето Яки

    14 5 Отговор
    Украйна блокира главния канал, снабдяващ района с вода.......Ето как си просят боя.
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Зззз

    17 4 Отговор

    До коментар #35 от "Продажна червена измет":

    Оооо,краварски ратай ,ти ринещия тор ли ще ми казваш как живеят на Запад под мостовете ,с Армията на спасението ,с престрелките в църкви ,училища ,молове ,клубове и други обществени места? Ти мръднал ли си на запад та да ми разправяш как живеят дрогиран мал.......ник?
  • 45 В.В.П.

    19 4 Отговор
    Изнервих се от тези укри..От 1 год ,само нон стоп Украйна и Украйна .Има и друг живот на тая пропаднала планета..

    Коментиран от #49

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 генчо

    4 1 Отговор

    До коментар #19 от "Хахахаха":

    Как да ги забранят като са им филиал?
  • 48 Хайл

    14 4 Отговор

    До коментар #35 от "Продажна червена измет":

    И как живеят на запад бе гопаф???? Ти видял ли си ги???? Щото има хора които виждаме как "живеят", виждал съм хора да ровят по кофите за боклук в Германия за пластмасови шишета и кенове които ВРЪЩАТ В МАГАЗИНА И СИ КУПУВАТ ХРАНА, но дойче вреле-некипеле НЯМА НИКОГА ДА ГО КАЖЕ ТОВА, а ще ти покаже онзи 1% от богатите ухилени като малоумни че "живеят прекрасно на запад".... ЗАПАДА Ф А Л И Р А

    Коментиран от #84

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Хайл

    6 2 Отговор

    До коментар #46 от "Пусияр":

    Жам боза пак ли спука жлъчката от злоба... Та е аааа и тупоту купеуе

    Коментиран от #55

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Сатана Z

    16 3 Отговор
    А някой знае ли кой краде Българската пшеница?И защо на Българският пазар хляба мирише на прокиснало,вкиснало и гранясало? Защо хлябът в България няма традиционният вкус и мирис?Защо Германия краде Българската пшеница?Защо Германските вериги магазини са окупирали България и продават на баснословни цени некачествена храна? Защо бе,Германци?

    Z

    Коментиран от #77, #80

  • 55 Пиян и оповръщан с галоши

    2 6 Отговор

    До коментар #52 от "Хайл":

    Куречи, воклук пиян

    Коментиран от #76

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Аноним

    7 3 Отговор
    Как не во омръзна да лъжете хората ????
  • 58 Хахаха

    9 2 Отговор

    До коментар #10 от "Лъжи от Украйна!":

    Смятат хората за гламави.
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Чоко.

    4 1 Отговор

    До коментар #46 от "Пусияр":

    Това някви име на куче ли е??.Пуси.

    Коментиран от #65

  • 61 🇧🇬🇷🇺

    17 4 Отговор
    Дойче веле лъжливо от сороските ви шефове по крадливи и лъжливи няма
  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 руснака

    5 2 Отговор

    До коментар #12 от "Продажна червена измет":

    бьди на щрек
  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Страхлива червена тор

    4 7 Отговор

    До коментар #60 от "Чоко.":

    Да, от жужето пусин идва
  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 в.в.п Вмирисана Воняща Проститутка

    3 4 Отговор

    До коментар #64 от "Чоко.":

    И за 5 рубль става, пусияр каза че ще станат по скъпи от долара

    Коментиран от #69

  • 69 Чоко.

    6 3 Отговор

    До коментар #68 от "в.в.п Вмирисана Воняща Проститутка":

    Имам 5 долара ..За тебе са ,к.урво..Краварска.
  • 70 Шести американски флот

    4 5 Отговор

    До коментар #27 от "Я бе":

    Ни освободи от турския ятаган
  • 71 ХИ ХИ ХИ

    5 1 Отговор
    ОЛЯХТЕ СЕ.
  • 72 РУСИЯ Е ВЕЛИКА СТРАНА!

    10 4 Отговор
    РУСИЯ НЕ КРАДЕ! РУСИЯ ЗАВЗЕМА ТЕРИТОРИЯ! И ВСИЧКО НА ТАЗИ ТЕРИТОРИЯ ПРИНАДЛЕЖИ НА РУСИЯ! СЛАВА НА ВЕЛИКА РУСИЯ!!!
  • 73 Човек с памет

    5 2 Отговор

    До коментар #1 от "Петьо Петров":

    На Запад изглежда по-лесно да получиш нормално заплащане за нормална работа. Пиша "изглежда" защото истории има всякакви. В РФ е малко като в България, с родни хора, калпава бюрокрация и корупция.
    Обаче, когато човек вижда западните лъжи и пъклени планове по отношение на РФ, може само да и пожелае успех. По враговете ще ги познаете ....
  • 74 Вън сащ от България

    5 4 Отговор
    Едно време, и сега, САЩ крадат иракския петрол.
    Ама много боли когато някой друг използва американските методи
  • 75 Хм,

    8 2 Отговор
    Тези укрофашисти наистина ли си вярват, че Крим не е руски!? Те по-добре да гледат да хвърлят бялата кърпа по-навреме, че както ги е подпукал чичо Вова, скоро нищо няма да остане от тази измислена държава, дето още няма декларирани в ООН граници!
  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 Хайл

    5 3 Отговор

    До коментар #54 от "Сатана Z":

    Защото ги търпим, трябва да се изгонят всички чужди вериги "магазини" особено кауфланд/лидъл продаващи БОКЛУЦИ И ПЪЛНИ С НЕЯСНИ СУБСТАНЦИИ
  • 78 Лея13

    3 4 Отговор
    Е,крадат всичко,до което се докопат.Мизерабли!
  • 79 Лея 13

    2 6 Отговор

    До коментар #10 от "Лъжи от Украйна!":

    Абе кой те кара да четеш,гледаш,слушаш украинска пропаганда!? Гледай си руските официални сайтове и викай"ура"!Кво си цъфнал тук да тролиш!?

    Коментиран от #82

  • 80 Хайл

    1 0 Отговор

    До коментар #54 от "Сатана Z":

    Ето и брошура от лидъл за вина, където ТЕРИТОРИЯТА НА БЪЛГАРИЯ Е ОЗНАЧЕНА КАТО ГЪРЦИЯ!!!!!!!! И КОГАТО ПОПИТАХ ПО ИМЕЙЛА "ЗАЩО Е НАПИСАНО ТАКА, НЕ ОБИЖДАТ ЛИ БЪЛГАРИЯ И БЪЛГАРСКИЯ НАРОД" ВСЕ ОЩЕ ЧАКАМ ОТГОВОР ОТ ТИЯ БОК ЛУЦИ...

  • 81 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 82 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 83 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 84 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 85 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 86 Хайл

    3 0 Отговор

    До коментар #84 от "Лея13":

    Глопаф, а не мислиш ли че много по добре от теб го познавам тоя запад, защото съм го обиколил, живял и работил, като не знаеш реално нещата не се изказвай неподготвен мохльо
  • 87 Хайл

    1 1 Отговор

    До коментар #84 от "Лея13":

    Стой си на село на кантара и брой говедата дето минават +1 - теб не забравяй
  • 88 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 89 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 90 Урюрвкос

    3 1 Отговор
    голи приказки. Хранителните продукти си имат сертификати и при най малко съмнение се правят допълнителни запитвания. Дори между фермерите в един и същи регион на произход, може да се намерят разлики в качеството на реколтата. Скъпите химикали ги карат да икономисват и затова в украинската пшеница има много следи от болести, гъбички Fusarium и спори на Clavicipitaceae. Голяма част от старата реколта е частично мухлясъла и поникнала. По тези въпроси турците са много педантични и при най малко съмнение започват подробни проверки.
  • 91 анти

    0 1 Отговор

    До коментар #3 от "Ирена":

    Ако те оберат тебе друго ще пееш!
  • 92 Курти от Кюрдистан

    2 0 Отговор

    До коментар #32 от "Ирена":

    Я си ходи в арабия и не се прави на християнка. Току що се издаде каква си.
  • 93 Матей преображенски

    2 1 Отговор
    На тия ук-ри и ДВ определено им хлопат дъските.Какво им влиза в работата от къде вземат руснаците зърно и го продават?Крим си е тяхна територия,Херсон също,в чьом проблема?Да вземат да си закарат житото от Крим и освободените райони в остатъчна Украйна ли,да им го харижат:ето ,ваше си е,приберете си го.Това са пълни глу-пос-ти.
  • 94 Стоп на

    0 0 Отговор
    Иди.оти.ята
  • 95 Альооо

    2 0 Отговор

    До коментар #32 от "Ирена":

    Много неграмотна бабичка си.Поинтересувай се за времената в българската граматика,явно си изкуфяла вече и затова плещеш глупости като кошаревски свидетел.
  • 96 Факт

    1 1 Отговор
    Проблем бе DW-лета! То украинците няма да има с кво да си ви платят оръжията! И бирфеста е заплашен - може да няма я бира я мезета! То и без това вече нямате олио в Германия! И чудно : литър бира 7€ , а литър олио 4,5€! Нещо не ми се вързват тези цени - чистото олио е по-евтино от 50ml спирт , 70г сухо вещество(бирени вкусове соли и аромати) и 880 ml ВОДА ! А то с това излиза че германската вода е по-скъпа от украинското илио! А бе дойчета - големи тарикати сте !
  • 97 Този коментар е премахнат от модератор.