Last news in Fakti

17 Юли, 2022 19:00 4 113 57

"Тренировки за оцеляване": Как Украйна подготвя войниците си психически

  • украйна-
  • война-
  • войници-
  • володимир зеленски

При стреса на фронта могат да се случат много неща - в този случай поведението на хората се променя

"Тренировки за оцеляване": Как Украйна подготвя войниците си психически - 1
Снимка: Unian
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Пациентите с посттравматични разстройства в Украйна се увеличават - затова властите акцентират върху превенцията и психическата подготовка на войниците.

На пръв поглед всичко прилича на обикновен курс по медитация. 20 мъже и жени седят по турски на постелки в една голяма зала на Икономическия университет в Киев, ръцете им са на коленете с обърнати нагоре длани. Но в случая не става дума за борба с делничния стрес, а за оцеляване.

"При стреса на фронта могат да се случат много неща - в този случай поведението на хората се променя. Те блокират, изпитват паника, стават агресивни или истерични", обяснява инструкторът Родион. "Тук се учим как да помогнем на тези хора, за да спасим живота им." Тъй като този, който не потърси своевременно убежище или не е в състояние да вземе правилното решение, може бързо да се окаже в опасност, допълва той.

Тренировките за оцеляване са ключови

Родион работи за териториалната отбрана на Украйна - организацията от запасняци и доброволци, които подпомагат армията. Той е участвал още през 2014 година в битките за Донбас и е помагал при снабдяването на войниците.

"Тук разказвам не само за това, което съм видял, но и за това, което усещах. При това разказвам не само за себе си, но и за другите - за това какво са преживели те", споделя Родион. "В изпълнената с доверие атмосфера разглеждаме конкретни случаи и свързаните с тях обстоятелства - и как другите са се справили със ситуацията." Всички, които участват в петдневния курс, след това ще бъдат изпратени на фронта. За да разпространяват придобитите знания - тъй като там има много доброволци, които се включват в бойните действия, но нямат необходимия опит.

Това придава допълнителна значимост на тренировките за оцеляване, казва един от участниците в курса, който се представя като Евгени. И той е преживял бомбардировки, които са го разтърсили и вътрешно: "Тогава бях като разбит. В един момент вече ми беше все едно дали ще ме поразят. Ако познавах техниките, които изучаваме тук, щях да се справя по-добре със ситуацията."

Пациентите с посттравматични разстройства се увеличават

"Дори да кажеш само: "Да, страхувам се!" - това вече помага", казва една от инструкторките на групата. Трябва да си открит да не потискаш чувствата си, за да намалиш натиска върху психиката.

Евгени, който е психиатър, е на същото мнение. В армията не е прието да разкриваш емоции си - девизът в повечето случаи е друг: "Трябва да бъдеш силен, да не плачеш, да не показваш чувства. Истината обаче е различна - колкото повече се противопоставяш на емоциите, толкова повече ще трябва да плащаш със собственото си здраве".

Евгени знае за какво говори. От началото на войната насам броят на неговите пациенти е нараснал значително, психиатричната му клиника е пълна. Сред пациентите му има много войници с диагнозата посттравматично стресово разстройство. Психиатърът няма съмнение, че колкото по-дълго продължи войната, толкова повече ще се увеличават случаите.

Тази е и причината Наталия да участва в армейския курс за превенция. Тя е военна психоложка и си дава сметка, че страната ще се сблъска с огромен проблем. Затова е доволна, че има възможност да опресни знанията си. "Естествено никой не е бил подготвен за тази война. Това, което стана по-рано в Донбас, не може да се сравни със случващото се там сега", казва тя. "Много хора ще получат постравматични разстройстви и аз бих искала да науча повече по въпроса, защото ни чака много работа".


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 32 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 хмм

    69 7 Отговор
    Укрите ще бягат като бити песове.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 С 200 КМ/Ч

    45 3 Отговор
    ИНАЧЕ НЯМА ОЦЕЛЯВАНЕ
  • 4 Майна

    72 4 Отговор
    Блокират движението по пътищата , връчват повиквателни ,особено на рускоговорящи, няма измъкване на ,,жертвените агнета,, ,има видеа в нета...
    В кой век живеем...
    Всичко всъщност е по план

    Коментиран от #26

  • 5 Помак

    52 2 Отговор
    ...по принсип тес от 18 до 65 ..дето могат да си платят ги обучават да дезертират срешту 5-10 иляди евро...таквис дезертори тука е бол

    Коментиран от #49

  • 6 да де

    56 2 Отговор
    Най-обикновен бял чаршаф вдигнат и развят когато трябва може и да им помогне да оцелеят.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Пич

    59 2 Отговор
    Как - с лозунги за празноглави !!! И им държат семействата като заложници !!! Това са желани от запада жертви !!! Запада и Козяк воюват с Русия ! Украйна е само територията !!!

    Коментиран от #12

  • 10 на прага на ЕС но вечно на прага

    64 1 Отговор
    както ние с Шенген .Моя съвет към украинците - ако искате да оцелеете , предайте се . Така или иначе Русия няма да допусне тази страна да съществува в предишния си вид . Съпротивата ви е безсмислена , не казвам дали е правилна или не а казвам безсмислена .
  • 11 Адам Хилтън

    52 2 Отговор
    Хаха "оцеляване" бе - я покажете кадрите на техните паради и речи по площадите, как подстрикаваха и уверяваха народа че може и трябвало да бие Русия с война! Как викаха: "Русия никога не ни е била партньор а враг, трябва да унищожим врага, да се освободим от неговото зло." - и тем подобни речи вероятно копирани от хер Гьобелс. Даже ББС даваха как биват вербувани деца във военни лагери на Азов, още май не са изтрили и клипа от интервютата, толкова са прости.

    Коментиран от #13, #14

  • 12 Научи

    4 19 Отговор

    До коментар #9 от "Пич":

    български и тогава пиши.
  • 13 те така е

    46 2 Отговор

    До коментар #11 от "Адам Хилтън":

    Украинският наци режим наследява своите хитлеристки предшественици във всичко, включително и в тактиката на водене на война. Краварите , осъзнавайки, че не могат да задържат Украйна, че военното поражение на наци режима е неизбежно, те се стремят да нанесат колкото се може повече щети на страната и хората, които ще се обединят с Русия в близко бъдеще .
  • 14 стратегия

    36 1 Отговор

    До коментар #11 от "Адам Хилтън":

    Тактика на градове-крепости - е изобретена от Хитлер през втората половина на Великата отечествена война, когато германците губят надежда за победа и се стремят само да забавят окончателното си поражение, надявайки се да обезкървят своите противници чрез упорита отбрана и се пазарят за приемливи мирни условия.
  • 15 Пако

    31 7 Отговор
    УКРИ,БЪЛГАРИ И ПОЛЯЦИ СА В ТОП 3 НА ПРЕДАТЕЛИТЕ И СТРАХЛИВЦИТЕ.

    Коментиран от #19

  • 16 Урюрвкос

    21 0 Отговор
    тоя на снимката с цигарата носи през рамо сакче с анцунг и маратонки.
  • 17 уайтнoйз

    25 1 Отговор
    в пълното бойно влиза и чечено-руски разговорник, крем за устни и възелин
  • 18 Касим Сюлеймани

    42 3 Отговор
    Прокси натовската армия на Украйна има 260 хил. редовна войска, 60 хил.нацисти от Азов, Десен сектор и т.н. и 600 хил. пушечно месо, което един път в месеца ходи на тренировки по 1-2 дни. Руснаците влезнаха с 200 хил. проф.войници и "ангажираха" 600 хил. укри с пълни гащи. Направиха джоб в източна Украйна и денацифицираха около 100 хил. общо нацисти плюс редовна войска. Сега резервите от 600хил. пушечно месо се хвърлят на фронта да изкарат 1-2 дни преди да ги денацифицират и после следващите. Така печеляг време докато наберат достатъчно обучени редовни войски да заемат място на фронта. Защото ако на зеления наркоман му трябват 500 танка, значи е загубил 500 танка. И 1500 души екипажи. Ако му трябват 1000 гаубици, значи е загубил 1000 гаубици. И поне 5000 артилеристи покрай тях. И т.н. Целта на прокси хунтата в Киев и нейните началници във Вашингтон е да убият колкото се може повече руснаци за да може уж Путин да не напада други държави и да е принуден да седне да преговаря за мир. За тях няма значение колко украинци ще загинат, колко разрушения ще претърпи страната. Но така както ФАЩ убиха иранския военен Касим Сйлеймани заради това че обучаваше иракчани, отговорни за смъртта на 600 говедовъда, така и на руснаците в един момент ще им писне и ще потърсят сметка на говедарите!
  • 19 А пък руснаците

    10 29 Отговор

    До коментар #15 от "Пако":

    са вечните освободители. Аре стига!
  • 20 уайтнoйз

    27 1 Отговор
    ако мислите живота и работата си за безмислени... да знаете пе има преводачи от македонски на български
  • 21 Дойче велето

    31 0 Отговор
    Пак пропаганда сороска
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 чичо Кърле

    22 1 Отговор
    ТРЕНИРОВКИ?-СИГУРНО ИМ РАЗРАБОТВАТ ХАЛКИТЕ.
  • 24 Да /не/живее Украйна.

    27 2 Отговор
    ДА ИЗМЕНИМ ПОГОВОРКАТА: Я НЕ САКАМ НА МЕН ДА МИ Е ДОБРЕ,А САКАМ НА ВУТЕ ДА МУ Е ЗЛЕ. "УКРИТЕ РАЗРУШАВАТ УКРАИНА ,ТА КАТ СИ Я ВЪРНЕ ПУТИН ДА Е РАЗРУШЕНА".
  • 25 БПФ

    31 1 Отговор
    Не знам как ги подготвят, ама руските войници се оплакват, че укрите бягат страшно бързо, когато се стигне до сблъсък - направо стигане нямат. Сигурно ги готвят като олимпийски атлети?
  • 26 Пред Тримона .утки фраш

    10 4 Отговор

    До коментар #4 от "Майна":

    Освен рускоговорящи, други има ли?!
  • 27 Матей преображенски

    22 1 Отговор
    А както как им правят профилактика и ги лекуват?ЧЕМ?Нар-котика-ми.Дават им едни такива передовие,дизайнерские,с тях стават истински рамбовци,безчувствени и оз-ве-рени,ето така се работи от украинска страна,в това е разковничето на упоритата им съпротива.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 УКРАИНЦИТЕ

    29 0 Отговор
    СА НА СЛЪНЧАКА И ЗЛАТНИТЕ.МРЪТ БЕСАРАБСКИТЕ БЪЛГАРЧЕТА.
  • 30 Артилерист

    26 1 Отговор
    Профилактират ги на издръжливост срещу модифицирани убийствени вируси от американските лаборатории за биологично оръжие...
  • 31 ХА ХА ХА

    20 0 Отговор
    АБЕ ЕТО ЗАПОЧВА СЕ И ТУК ! ЩЕ СЕ СТРЕЛЯТ ВЪВ УЧИЛИЩА , ЗАВЕДЕНИЯ ,КАФЕНЕТА........БЛАГОДАРЕНИЕ НА БАЙ - ДРЪН ! ТО БЕЛОТО НЕ ПРОЩАВА !!!!
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Зелник какво става бе ?

    23 0 Отговор
    Ще ти лекуват войската ли ....нали беше много храбра .....ама май пълни памперсите !!!!!!!
  • 34 дръндрън

    21 0 Отговор
    Трънки подготвя, еаздават им наркотици и това е
  • 35 маса ора съсипаате с тия войни

    19 0 Отговор
    Дайте им от " белото " на Зеленски , ше се опраът . После ше станат като американците , автомата и по ред.
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 ПараШут

    20 0 Отговор
    Средната продължителност на живот на фронта на новоизпратените укронацисти е 12 денонощия. На всеки 7 секунди умира по един укронацист! Руснаците им спестяват нуждата от курсове по медитация.
  • 38 Камен

    18 0 Отговор
    А вчера имаше статия, как Зеленски се изцепи - какво ще е психичното състояние на руснаците след войната. Даже и аз писах, да мисли за украинците, не за русите
  • 39 САТЪРА НА ХАНА

    18 0 Отговор
    НАЙ-ВАЖНОТО ... НЕ Е СРАМНО ДА НАПЪЛНИШ
    ГАЩИТЕ , АКО
    ПОПАДНЕШ В РУСКИ ПЛЕН
    ...
  • 40 Да,бе

    16 0 Отговор
    Лесно ги подготвя:Вие сте мъртви и безполезни трупове,животът ви е безсмислен,като подобието на държава,в която вегитирате...
  • 41 САТЪРА НА ХАНА

    13 2 Отговор
    БЪЛГАРСКИТЕ МУТРИ АКО ГИ ПОДГОНИМ
    ...
    ПОНЕЖЕ НЯМА ДА ИМА НАКЪДЕ ДА БЯГАТ
    ..
    ЩЕ СА ПО ЖЕСТОКИ СРЕЩУ НАРОДА СИ ДАЖЕ ОТ УКРАИНСКИТЕ МУТРИ
  • 42 мдааа

    11 0 Отговор
    Да се обръщат към Брендо...
  • 43 Унтерменши от ДВ не се хабете

    18 0 Отговор
    Дават им дрога за да могат да убиват по лесно цивилнити които отказват да се подчиняват на Фюрера Зеленски. Това вече излезна в интервюта и на украински войници, и на укрански цивилни.
  • 44 Враг на САТАНАТА

    17 1 Отговор
    Трябва да си достатъчно дрогиран за да смяташ , че имаш дори минимални шансове да победиш Русия , народа им , православното християнство и ЛЮБОВТА!!!
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Паси

    9 0 Отговор
    Като разберат истината и се разтройват.
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Нищо ново под слънцето!

    14 0 Отговор
    Поредната тъпа статия на Дойче-Зеле ..!
  • 49 ТОЧНО ТАКА...!

    6 0 Отговор

    До коментар #5 от "Помак":

    Аз имам същата информация от сигурен източник!
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Теодор

    13 2 Отговор
    Желая безапелационна победа на Русия и пълна капитулация на измислената държава Украйна.
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 А ве

    8 0 Отговор
    Тия Дойче веле трябва в цяла Европа да ги забранят
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 винкело

    4 0 Отговор
    Подготвя ги със синтетична дрога, това за никого не е тайна. Амфетамин и метамфетамин - използват се още от втората световна.
  • 57 Анавв

    2 0 Отговор
    Дойче леле украинците ги подготви САЩ още преди 12 год.спретнаха им Майдан ,създадоха Азовци ,Десен сектор и започнаха фашизирането. Сега им увеличиха американското Оръжие и дрогата и убиват и рушат екзалтирани собственият си народ!