Отидете към основна версия

13 718 193

Ето от колко американски системи HIMARS се нуждае Украйна, за да победи Русия

  • himars-
  • военни престъпления-
  • украйна-
  • война-
  • сащ-
  • русия-
  • ракети-
  • залпов огън-
  • ракетни системи-
  • сергей грабски

Американските ракети вече започват да променят съотношението на силите на бойното поле

Снимка: БГНЕС/ EPA

За да обърне хода на войната и да победи Руската федерация, Украйна се нуждае от поне 300 ракетни системи за залпов изстрел от ново поколение, като HIMARS или M270 MLRS. Това мнение изрази военният експерт полковник Сергей Грабски, съобщава РБК-Украйна.

„Ако говорим за оръжия, от които спешно се нуждаем, то в различните фази на войната ще ни трябват приблизително до хиляда бойни бронирани машини от различни класове, до 500 най-нови самоходни и буксируеми артилерийски системи, както и най-малко 300 ракетни системи за залпов изстрел от ново поколение, като HIMARS или M270 MLRS“, заяви Грабски.

Киев многократно призовава западните си партньори да предоставят повече оръжия на страната, за да победи руския агресор, който започна непредизвикана пълномащабна война на 24 февруари. И макар западните страни, включително САЩ, да дават на Украйна модерни оръжейни системи, те са далеч от броя, от който украинските въоръжени сили се нуждаят.

САЩ обявиха в началото на този месец, че ще предоставят на Украйна нова военна помощ на стойност 820 млн. долара, включително нови ракетни системи земя-въздух и радари за контраартилерия в отговор на ракетите с голям обсег, на които Русия силно разчита във войната. Броят на руските тежки оръдия е осем пъти по-голям от украинските, което поставя Украйна в много неизгодно положение. Това заяви в Киев говорител на Международния легион на Украйна, който е съставен от чуждестранни доброволци.

Сред оръжията, от които Украйна има най-голяма нужда, са именно ракетите HIMARS, с които украинската армия вече поразява оръжейни складове на окупатора. Според украинските военни те вече започват да променят съотношението на силите на бойното поле в ожесточения артилерийски дуел с руските сили. Достатъчно е да се въведат координатите на руските позиции и шестте ракети на ракетната система могат да поразят важни цели като руски командни пунктове далеч зад линията на фронта. Използвани от само няколко седмици в украинската армия ракетните системи HIMARS са най-съвременното въоръжение, което САЩ предоставят на Украйна след началото на войната.

Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 163 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: