Отидете към основна версия

1 358 12

Белгия ще затвори първата си атомна електроцентрала през септември

  • белгия-
  • „eнжи енърджи груп“-
  • (engie energy group)

Фламандски министър иска тя да остане отворена

Снимка: Shutterstock

Белгийският атомен реактор „Дул 3“ (Doel 3) може да бъде изключен от електрическата мрежа на 23 септември, съобщи в четвъртък, 14 юли, говорителят на оператора „Eнжи Енърджи Груп“ (Engie Energy Group). Това предаде специално за БТА белгийската агенция Белга.

Белгийският федерален закон за прекратяване на използването на атомна енергия предвижда работата на реактора да спре не по-късно от 1 октомври. „Според настоящите прогнози това вероятно ще се случи в нощта на 23 срещу 24 септември“, каза говорителят на „Енжи“ Неле Шерлинк. „Дул 3“ ще е първият, затворен в рамките на белгийския „атомен изход“.

През този период приключва цикълът на ядреното гориво, който е свързан с известни ограничения.

„След последното спиране за поддръжка миналото лято, централата възобнови работата си малко по-рано“, обясни Шеерлинк. „Беше направен допълнителен анализ, за ​​да се види дали реакторът може да продължи работа до 30 септември, но се оказа, че това не е възможно“.

Също в четвъртък фламандският министър на енергетиката Зухал Демир поиска „Дул 3“ и „Тианж 2“ (Tihange 2) да останат отворени по-дълго, за да се гарантира електроснабдяването. Затварянето на реактора „Тианж 2“ е планирано за 1 февруари идната година.

„Нуждата не познава закони, но разбира се, трябва да се направи по безопасен начин“, каза тя по Радио 1.

Енергийният министър заяви, че Европа е в центъра на най-голямата енергийна криза след Втората световна война. „Русия затвори газовия кран и в Украйна има война. Затова трябва да гарантираме, че имаме достатъчно енергия“, каза тя.

Белгия има федерален план за извънредни ситуации, който може да се активира при недостиг на природен газ. Политиката, свързана с ядрения сектор, ядрения горивен цикъл, научноизследователската и развойната дейност както в областта на ядрения синтез, така и в ядреното делене, остава изключително подчинена на федералното правителство.

През 2003 г. федералният парламент на Белгия прие закон, забраняващ изграждането на нови ядрени блокове, предназначени за промишлено производство на електроенергия чрез ядрен разпад. Със закона се ограничава и експлоатацията на съществуващите реактори до 40 години. Наскоро законът беше изменен, за да остави двата най-нови реактора („Дул 4“ и „Тианж 3“) отворени, но това все още се обсъжда с „Енжи“.

Източник: БТА

Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: