Отидете към основна версия

3 500 44

Украйна: Русия погазва правата на военнопленниците

  • военни престъпления-
  • военнопленници-
  • украйна-
  • война-
  • русия-
  • инвазия

Украйна спазва хуманното отношение към военнопленниците

Снимка: БГНЕС/ EPA

Изискваме от руската страна хуманно отношение към украинските военнопленници. Всякакви незаконни действия или бездействия от страна на държавата, държаща военнопленници, са забранени. Това се казва в изявление на Министерството на външните работи на Украйна относно незаконното отношение на Русия към украинските военнопленници:

Украйна осъжда неправомерното отношение към украинските военнопленници от страна на Руската федерация, по-специално използването им за политическите си цели. Изискваме от руската страна стриктно спазване на разпоредбите на международното хуманитарно право, по-специално на Женевската конвенция за отношението към военнопленниците, по отношение на военнопленниците от Въоръжените сили на Украйна.

В този контекст подчертаваме, че всички чуждестранни граждани и лица без гражданство, участващи във военни действия на територията на Украйна като част от Въоръжените сили на Украйна, се приемат доброволно на военна служба по договор в съответствие със Закона на Украйна „За военната служба и Военна служба” от 1992 г. Съответните лица са военнослужещи от Въоръжените сили на Украйна, за които в съответствие с разпоредбите на Женевските конвенции за защита на жертвите на войната от 1949 г. и Допълнителен протокол I от 1977 г. се прилага правният статут на бойци. Този статут, наред с други неща, дава право на такива лица да бъдат третирани като военнопленници, ако попаднат в ръцете на врага.

Украйна твърдо спазва задълженията си съгласно международното хуманитарно право. В условията на международен въоръжен конфликт, причинен от въоръжената агресия на Руската федерация, нашата държава се придържа към законите и обичаите на войната, изложени по-специално в Женевските конвенции за защита на жертвите на войната от 1949 г. и техните допълнителни Протоколи от 1977 г. Украйна спазва хуманното отношение към военнопленниците и им предоставя всички права и гаранции, гарантирани от международното право в пълен размер.

Ние изискваме от руската страна хуманно отношение към украинските военнопленници. Всякакви незаконни действия или бездействия от страна на държавата, държаща военнопленници, са забранени.

Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 45 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: