Last news in Fakti
  Тема: Украйна

22 Юли, 2022 13:04 5 196 114

Фукуяма: В момента Русия прилича на нацистка Германия

  • военни престъпления-
  • франсис фукуяма-
  • русия-
  • война-
  • украйна-
  • нацисти-
  • германия

ДВ разговаря с Франсис Фукуяма

Фукуяма: В момента Русия прилича на нацистка Германия - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

ДВ: Вие сте в списъка на лицата, на които им е забранено да влизат в Русия. Как се чувствате като част от този списък?

Франсис Фукуяма: За мен е чест да бъда в този списък. Всички важни чуждестранни критици на Русия и руската инвазия в Украйна са включени в него и всъщност се чудех защо им отне толкова време, за да стигнат до мен.

Още новини от Украйна

ДВ: Наскоро Путин каза по повод на войната в Украйна: "Ние едва сега започнахме". Блъф ли беше това?

Франсис Фукуяма: Мисля, че той лъже, както лъже и за много други неща. Западни военни анализатори, които са проучили руските позиции, отбелязаха, че в момента Русия изпитва много сериозен недостиг на човешки ресурси. Освен това те са загубили вероятно около една трета от силите, които първоначално бяха мобилизирани, за да победят Украйна. Оценките за руските загуби не са потвърдени, но вероятно става дума за 20 хил. загинали и може би за още 60 хил. ранени. Има и военнопленници. За страна с размерите на Русия това наистина е доста сериозна военна катастрофа.

Мисля, че Путин блъфира, особено предвид факта, че в последните два месеца, откакто са се концентрирали върху Донбас, руснаците отбелязват много ограничен напредък. Не мисля, че могат да мобилизират голям резерв.

ДВ: Как според Вас може да изглежда една успешна стратегия за Украйна?

Франсис Фукуяма: Най-реалистичната стратегия в този момент е съсредоточаване на юг, отваряне на достъпа на Украйна до Черно море и превземане на Херсон и други пристанища на Азовско море. Това е по-важно от Донбас. Мисля, че превземането на Донбас би било доста трудно през следващите няколко месеца. Но до края на лятото може да има някакъв реален напредък в южната част на страната. Наистина е важно Украйна да си възстанови този достъп, за да може да направи възможен износа на всички свои селскостопански продукти от черноморските пристанища и да сложи край на руската блокада на Одеса.

ДВ: Как може да се промени ситуацията при евентуална победа на Тръмп на президентските избори в САЩ?

Франсис Фукуяма: Ако Доналд Тръмп се завърне през 2024 г., това ще реши всички проблеми на Русия. Очевидно той има намерение да изтегли САЩ от НАТО. Русия може да постигне основните си цели благодарение на една подобна промяна в американската политика. Затова смятам, че е важно Украйна да постигне известен напредък и да си възстанови военната инерция през лятото. Единството на Запада наистина зависи от това хората да повярват, че има военно решение на проблема в близко бъдеще. Ако почувстват, че сме изправени просто пред една безизходица, която ще продължи вечно, тогава мисля, че единството ще започне да се разпада. Ще се появят все повече призиви Украйна да се откаже от територии, за да се спре войната.

ДВ: Как виждате Русия в по-широк глобален план? Какъв е политическият режим, който я управлява?

Франсис Фукуяма: В този момент тя всъщност прилича най-много на нацистка Германия. Единствената ѝ идеология е един краен национализъм, при това по-неразвит дори и от този на нацистите. Това е и един много слабо институционализиран режим. Той се върти около един човек - Владимир Путин, който в действителност контролира всички сериозни властови лостове.

Ако направите сравнение с Китай, това са много, много различни режими. Китай има голяма комунистическа партия, в която членуват 90 милиона души и която има сериозна вътрешна дисциплина. Русия не разполага с подобен вид институционализация. Затова и не мисля, че това е стабилен режим. Не смятам, че има ясна идеология, която той може да проектира навън. Мисля, че хората, които го харесват, просто не харесват Запада по различни причини.

ДВ: След 30 години можете ли да актуализирате концепцията си за края на историята?

Франсис Фукуяма: Намираме се в ситуация, различна от тази преди 30 години. През последните няколко години се наблюдават неуспехи на демокрацията навсякъде, включително в Съединените щати, Индия и други големи демократични страни. Но напредъкът на историята никога не е бил линеен. През 30-те години на миналия век имахме огромни трудности, през които преминахме. През 70-те години на миналия век също минахме през серия от неуспехи, свързани с петролната криза и инфлацията в много части на света. Така че идеята за исторически прогрес не е мъртва.

Понякога има връщане назад, но основните институции и идеи са силни и са оцелявали в продължение на много дълги периоди. И аз очаквам те да продължат да оцеляват.

ДВ: Войната в Украйна и други актуални политически проблеми не засенчиха ли глобалните и дори по-опасни кризи като климатичната например?

Франсис Фукуяма: Очевидно, че краткосрочните енергийни нужди доведоха до ренесанс на изкопаемите горива и забавиха пътя към намаляването на въглеродните емисии. Но това е временно забавяне. Смятам, че и двата проблема трябва да бъдат решени. Не става въпрос да избираме между единия или другия, наистина ще трябва да се отнесем сериозно и към двата.

Кризата, свързана с климата, се разгръща бавно и ще продължи да ни съпътства и през идните поколения. Затова и не вярвам, че фактът, че в момента се движим назад, е непременно окончателното ни състояние.

Франсис Фукуяма е политолог и философ. Най-известен е с книгата си "Краят на историята и последният човек", в която развива тезата, че либералната демокрация и капитализмът са последният етап от еволюцията на обществото. ДВ разговаря с него няколко дни, след като се присъедини към международната антикорупционна фондация на хвърления в затвора руски опозиционер Алексей Навални.

Автор: Михаил Бушуев


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 70 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 В момента

    46 73 Отговор
    Русия не прилича на Нищо

    Коментиран от #59

  • 2 Иван

    135 76 Отговор
    И както Хитлер напредваше в ссср и стигна Москва, така и Путин напредва в Украйна. Ама всички знаме как свърши единия. Така ше свърши и другия.

    Коментиран от #50, #52, #80

  • 3 хахаха

    78 117 Отговор
    Защо да четем и слушаме този Фукуяма, след като неговите теории се провалиха?
    Дойче веле никога няма да вземат интервю от един философ и интелектуалец като Ноам Чомски, който излага съвсем други тези за състоянието на света и упадъка на неговата родина САЩ и западната цивилизация като цяло.

    Коментиран от #46, #61

  • 4 Кирил

    37 71 Отговор
    Прилича, да. Обаче, фашистка Германия е много по за предпочитане пред нацистка русия

    Коментиран от #10

  • 5 Хайли Лайкли

    54 106 Отговор
    Пф, тоя писа края на историята, ся историята му чука на вратата. Поредният провален оракул...
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Пеци

    35 55 Отговор
    Не само прилича.Направо са сиамски близнаци.Само остава Путлер да си пусне палавите мустачки на Хитлер

    Коментиран от #20

  • 8 Яшар

    22 36 Отговор
    Тя винаги е била такава
  • 9 Фукушима

    58 100 Отговор
    Според Фукуяма "либералната демокрация и неограничен от нищо капитализъм" са краят на човешкото развитие, понеже вече на земята ще стане по-хубаво от Рая и няма да има нужда нищо вече да се променя. Коментарите му за войната в Украйна са толкова повърхностни, че все едно чета нашият Евгений Дайнов. И този човек минава за един от най-великите интелектуалци на планетата...

    Коментиран от #17, #112

  • 10 Малеййййй

    47 95 Отговор

    До коментар #4 от "Кирил":

    Ти кога си живял в едната, че и в другата.
    Аман от сороститутки тука.

    Коментиран от #71

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 защо

    30 34 Отговор
    русия мрази толкова много хората на планетата?

    Коментиран от #34

  • 13 Фукуяма, смотаняко,

    41 97 Отговор
    Не ми се прави на мъдрец! Всички вече видяхме, че си проста тиква!

    Коментиран от #57

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Адолф Путин

    32 40 Отговор
    Путин върви по пътя на Хитлер! Рано ,или късно!!!
  • 16 В момента

    40 102 Отговор
    Фукуяма прилича на истерясал т@п@к, какъвто си е бил винаги.
  • 17 тъп японец

    38 95 Отговор

    До коментар #9 от "Фукушима":

    Много по-добре е да се преименува на Франсис Фукушима.
    Прилагането на неговите теории не водят до земен рай, а до катастрофа.
  • 18 Боруна Лом

    9 6 Отговор
    ДА НЕ ФУКУ. НЕ.ЯЛИ
  • 19 стоян георгиев

    28 18 Отговор
    само дето новия хитлер обяви че всички дето не го харесват са фашисти!хахаххахахахаха!

    Коментиран от #91

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Открийте приликите

    40 102 Отговор
    Фукуяма е американският Иво Инджев.
    Фукуяма е от японски произход, а нашият агент Ивайло - "от правилен комунистически произход".
    И двамата са тъпи, но за сметка на това претенциозни. Мислят си че като намерят някакви по-редки думи в речника и ги използват в бездарните си драсканици, това им придава тежест.

    Коментиран от #33

  • 22 Реалист

    18 101 Отговор
    Фукуяма, Фукуяма ... ако дедите ти не бяха провокирали САЩ, да се включи и тя във войната, сега тази омразна империя на злото и лъжата руZия щеше да бъде в историята ...
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Някой

    18 41 Отговор
    Е, а ти си останал в историята, казвайки че с падането на СССР идва края на историята. Само демокрация, американски ценности. Всичко ще е розово и т.н.
    Та, на човек толкова добре видял в близкото бъдеще, как да го взема на сериозно?
  • 25 а пък Чарли Чаплин

    14 9 Отговор
    бил обявен за личен враг на фюрерчето адолф, през втората световна, верно е бе! ся си имат врагове, концлагери, крематориуми разни букви зет, нещата се повтарят.....

    Коментиран от #31

  • 26 имам някакви подозрения но

    12 13 Отговор
    Правичката да ви кажа Deutsche Welle q мен лично повече ме интересува Западът ви на какво прилича , защото по силата на някакви си обстоятелства са ми го направили " партньор " , Русия не ме интересува , защото нямам съприкосновения с нея . Така де , свикнал съм да се вглеждам първо в себе си , после в другите .
  • 27 Демоназ

    10 16 Отговор
    Блатная си прилича на СССР. Каква национал-социалистическа Германия Ви гони? На танковете си имат отново знамена с чук и сърп,а бълнувате за някакви "нацисти". Не се излагайте,а четете и гледайте.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 az #Контрапропаганда

    21 41 Отговор
    Това беше оня, дето тържествено обяви краят на историята!
    Помните ли???

    Според него Pax Americana в ултралибералното си издание беше върхът на съвършенството и щеше да пребъде сега и завинаги ....

    Толкова за тоя! 🤣🤣🤣
  • 30 факт

    24 19 Отговор
    Германите и до ден днешен са си нацисти а Руснаците никога няма да бъдат такива
  • 31 хахаха

    18 39 Отговор

    До коментар #25 от "а пък Чарли Чаплин":

    Кажи как американците прогониха талантливият Чаплин в Швейцария.
    Принудиха го да напусне, понеже "бил комунист" - твърдение, която така и с нищо не се доказа.
  • 32 Пулицър

    21 11 Отговор
    В момента ДВ прилича на злобната бабичка от пейката пред входа.
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Защото

    69 27 Отговор

    До коментар #12 от "защо":

    Защото на първо място има огромен комплекс за непълноценност. Която трансформира в омраза към по-успешния Запад. Потърси в нет-а "Дългата телеграма" на Джордж Кенан. Писана малко след края на Втората световна война (май през 1946г.), а обяснението защо са такива руснаците е напълно актуално.

    А Фукуяма е прав. Прочетете малко от руските форуми или медии и ще се шокирате, колко много ситуацията там наподобява на тази в Германия по времето на нацизма.
  • 35 Адам Хилтън

    20 38 Отговор
    Тоя Фукуяма по-добре да си мълчи - щото нито Америка е държава на правата и мечтите от 40 години, нито пък другата му родина Япония е по-либерална от Русия. Даже напротив - правителството в Япония се съставлява от директни наследници на имперското правителство през ВСВ. Те не са подлежали на трибунал като германците, за извращенията извършени в Азия тогава. И изобщо не е "краят на историята" както той си мислел. Няма да има еднополюсен свят, и няма либерастията да е последната "еволюция" на човечеството.

    Коментиран от #39

  • 36 стига сте сравнявали великият III Райх

    6 12 Отговор
    и оркостан 😠!
    p.s.не харесвах рижия клоун но той опатка вагнерОвците и арабелите в сурия

    Коментиран от #93, #94

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 !!!?

    16 6 Отговор
    Фукуяма: "В момента Руския прилича на нацистка Германия" !!!?

  • 39 фукияма

    13 15 Отговор

    До коментар #35 от "Адам Хилтън":

    Изпаднал японец, който отишъл в Америка, сложил 100 долара в джоба, пробвал бургерите в Макдоналдс и му харесал много живота там.
  • 40 123

    18 11 Отговор
    А ЕС на какво прилича тогава? На СССР ли? Само за инфо, зелените сертификати са едно към едно сертификат за произход като в Третия райх. На базата на тоя сертификат ни отнемат или дават права. На базата на него влизаме в заведения или стоим отвън. Новите евреи са всички онези без сертификат, удостоверяващ правилното ДНК! Та кой казвате бил нациста?
  • 41 Мартин

    13 10 Отговор
    Фукояма да ми каже как гледа сънародниците си от Хирошима и Нагасаки, а после да разсъждава на други теми!
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    0 0 Отговор
    Ще се метна у Дунаву.
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Няма как

    6 5 Отговор
    Тоз пък така да каже на човека пък той се бори със зъби и нокти срещу нацистите..даже и нов путлерюгенд си имат
  • 46 мхм

    9 5 Отговор

    До коментар #3 от "хахаха":

    Бях започнал да му чета Произхода на политическия ред, но вече има все по-сериозни съмнения дали си заслужава да му отделям внимание. Според Чомски също агресията на Путин е неизвинима (не разбрах как си представяше алтернативата само), но Чомски признава, че това е провокирана агресия (за разлика от инвазията на САЩ в Ирак), нещо очаквано от четвърт век с оглед тенденциите на НАТО.

    Коментиран от #49

  • 47 лекар

    4 6 Отговор
    Тоя не е ли в лудницата?!?
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 мхм

    61 7 Отговор

    До коментар #46 от "мхм":

    А, да, и Чомски винаги проповядва мирно уреждане (което САЩ винаги отхвърлят), защото знае, че в противен случай може повече да не ни има - всичките.
  • 50 русия е джудже

    13 15 Отговор

    До коментар #2 от "Иван":

    Хитлер напредваше и стигна Москва ,а кремълското джудже напредва и не може да се отдалечи на повече от 100 километра от границата.
  • 51 Хари

    5 4 Отговор
    Тоя умник написа книгата "Края на историята". Що не се скрие някъде.
  • 52 чичо

    7 1 Отговор

    До коментар #2 от "Иван":

    Големи жеги казват в България.Виждам вече последствия има
  • 53 Ха Ха

    2 2 Отговор
    жъмбъзлъГ - нюЗ....
  • 54 Мунчо

    13 4 Отговор
    Още един палячо ....толкова е промит ,че не си дава сметка че тоя режим в Русия е такъв от Иван Грозни насам ....да не кажа още от Рюрик...така съществува тая империя от хиляда години около един самодържец ...там ако един смешник като Навални вземе властта за един мандат и ще имаме няколко държавици с ядрено оръжие и малки князчета начело.....стига сте инсталирали западни идеологии на изток....западната демокрация е надграждана поне 800 години...

    Коментиран от #113

  • 55 Едно е да имаш желание,

    8 12 Отговор
    друго е да може да се осъществи.Определено желанието на западняците Русия да се провали,няма да се осъществи!До сега укрите нямат нито една свястна контраатака,мисля че няма и да имат!Слава на Русия,да живее България...с Русия!!!
  • 56 Поредната измислица

    8 7 Отговор
    става дума за 20 хил. загинали и може би за още 60 хил. ранени. Руски военни

    На всеки два три часа някой си измисля някакви цифри и тука ги публикуват
  • 57 русофилски продажници

    62 15 Отговор

    До коментар #13 от "Фукуяма, смотаняко,":

    Руcoфuлucтuчнoтo безсилие и злоба са тежко нещо ! Виж,ако не беше национален предател и да се продаваш за жълти стотинки на врага на България,нямаше сега да имаш такива нерви !
  • 58 стоян

    10 4 Отговор

    До коментар #23 от "ТРЕТИЯТ РАЙХ БЕШЕ НОСИТЕЛ НА НОВОТО":

    До 23 ком -БРАВО за точния коментар - по често го публикувай - как могат да сравняват Хитлерова Германия с изостанала от цивилизацията путинова русия
  • 59 сирене

    4 6 Отговор

    До коментар #1 от "В момента":

    сгъни си цирка и беги, драги. Очевидно не знаеш какво става в Русия - доларът е толкова евтин направо е смешно.
  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 ЧОМСКИ

    68 5 Отговор

    До коментар #3 от "хахаха":

    никога не е говорил за упадък на западната цивилизация

    Изобщо те няма на белия свят какво е казал Чомски. Не си слушвал внимателно. Човекът вярва 100% в САЩ, просто не и в текущия начин на управление.
  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Сатана Z

    7 6 Отговор
    Франсис Фукояма е съвременният Гьобелс за Запада проповядващ либерал—фашизма и демократичния тоталитаризъм.Неговата книга “Краят на историята” успешно заменя “Моята борба”на Адолф Хитлер в днешният мракобесен либерален деспотизъм.

    Z

    Коментиран от #65

  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Виж приятел

    4 4 Отговор

    До коментар #63 от "Сатана Z":

    болен си ...прегледай се
  • 66 кога мислите да се прибирате при гьобелс

    4 6 Отговор
    Deutsche Welle , като знакова дизинформационна медия ще ви задам една тема да поразсъждавате , ако срещнете затруднения с мислите , защото те не са ви отличителен ресурс , съм готов да ви окажа съдействие относно фактите , механизмите и пр.
    - при класическото робство робът не е данъчно задължено лице , владелецът му е с прехраната му , облеклото и пр. неща от първа необходимост , при " демократичното " робство , продукт на политиците , робът е данъчно задължено лице , отговарящо само за всичките му необходими неща за осигуряване на физическото му оцеляване . Новите нацисти изживявайки се като политици разполагат напълно с живота му , имуществото му , което могат да му отнемат всеки момент , здравето му и всякакви такива , не го обявяват дори за свръх човек , както това са правили някога нацистите , а го карат , заради собствените си безумни политики , да намалява градуси , да живее в икономии , да плаща все по-високи цени , просто защото на тях им скимвало да правят едно , или друго , или направо да водят войни , където пък направо го пращат да мре , ако не са го извършили междувременно по някакъв друг начин , епидемии , карантини , стрес , ваксини и т.н.
  • 67 ихтамнет

    12 7 Отговор

    До коментар #44 от "Вън сащ от България":

    Викаш еди кой си бил на границата на Русия...Не държавите са по границата на Русия ,а Русия е на техните граници,а тук в случая дори е нахлула и в чужда територия с цел да руши,убива и граби.Не знам колко ти плащат ,за да се правиш на ударен,но в 21 век в мирна Европа има само един риск и заплаха за сигурността и това зло се нарича Русия.Абсолютно всички конфликти в Европа и азиатската част идват от агресора Русия.Защо цяла Европа живее в мир ,а има един терорист наречен Русия, който прави всички конфликти ? Русия е заплаха за цяла Европа и за мира в целия регион.Ако Русия беше добър съсед,всички съседни на Русия държави щяха да подкрепят Русия,но както се вижда ,абсолютно никой не понася руснаците,а когато си сам срещу всички ,значи проблеми не е в другите ,а в самия тебе...Русия е държава паразит ,която сее само разхура и знае да граби.

    Коментиран от #70, #84

  • 68 Рико

    8 3 Отговор
    Големият проблем с държавността е че тази държава не знае на практика в каква обществено-политическа система съществува. Формално има Парламент и закони, но само формално. Тази държави всеки който се добере до трона може да я управлява както му хрумне. Това не е трайна държава.

    Коментиран от #72, #87

  • 69 6532

    11 5 Отговор

    До коментар #64 от "Много вероятно,":

    Само подобна глупост не бях чувал.Момко,ако не бяха САЩ и Англия в днешно време в Москва официалният език щеше да е немския.Хитлер беше стигнал до околовръстното в Москва.Толкова бяха дали фира руснаците.Цял живот трябва да се кланяте на САЩ и Англия ,че ви спасиха неблагодарни амеби.

    Коментиран от #81, #85

  • 70 Рико

    6 1 Отговор

    До коментар #67 от "ихтамнет":

    Присъединявам се към написаното от теб.
  • 71 Хахахаха

    11 5 Отговор

    До коментар #10 от "Малеййййй":

    Ама и ти в Русия няма да отидеш да живееш, нали? От кога чакам русофилите да тръгнат за Русия, ма никой не бяга за там.

    Коментиран от #77

  • 72 Машинопек

    9 5 Отговор

    До коментар #68 от "Рико":

    Именно! Метне ли Путин фира, цяла Русия отива на никъде? Няма приемственост, няма структура на държавата, за разлика от САЩ. Там може и президента да се смени, но структурата отдолу остава. Парламентът в Русия е само за цвят, нищо не зависи от него. Едни хора, на които само се дават заплати за нищо.

    Коментиран от #82

  • 73 Тоя е шарлатан

    7 5 Отговор
    Фукуяма е 100 процента провален социален инженер,шаман.
    .
  • 74 Блогър

    5 4 Отговор
    Да напомня на всички комментатори,че България беше на страната на нацистка Германия .България си закара евреите от Беломорска Тракия а лагерите за унищожение.Сега ще мълчите.
  • 75 Това е руска лаборатория

    4 5 Отговор

    До коментар #42 от "като говорим за био лаборатории":

    в Русия.
    А онова са американски, повтарям американски, лаборатории на границата с Русия.
    Да си ги бяха държали във Форт Детрик.

    Коментиран от #97

  • 76 Българин

    9 5 Отговор
    Русофилския истеричен вой е музика за ушите ми!
  • 77 Блогър

    5 8 Отговор

    До коментар #71 от "Хахахаха":

    Аз например съм в Москва от 6 г.И да знаеш че има и други,ама не искат да Ви светват хората.

    Коментиран от #86, #88

  • 78 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 79 Интересно

    6 2 Отговор
    Тоз Фукуяма написа една книга, която много добре се прие като флагман на либерализма като последна инстанция и от тогава насам никакво развидие. А трябва да го е срам и то много да го е срам заради края на ВСВ и положението в което е бившата му родина сега спрямо САЩ.
    Идиоти по сета колко щеш, у нас най-много!
  • 80 Ггххххх

    2 1 Отговор

    До коментар #2 от "Иван":

    Как придобиваш това умение, да гледаш напред в времето 🤔 Да не си спал в доматите на баба Ванга 😂
  • 81 Хехе

    2 6 Отговор

    До коментар #69 от "6532":

    даваха помощ щото ако не даваха трябваше те да умират. Така че спасяваха собствената си кожа и то само с пари и без много жертви.
    Както и сега, узползват неумните украинци.
    И накрая се писАха и те победители.
    Стояха на оградата до последно и се чудеха на коя страна да скочат.
  • 82 Рико

    4 1 Отговор

    До коментар #72 от "Машинопек":

    Виж в България какво прави демокрацията? Ами хубаво прави! Това че през 3 месеца правим избори не е добре за икономическата стабилност, но политически държавната конструкция е стабилна. Има Конституция, има закони, има правов ред. Да ,политическа криза, но катастрофа няма, дори страхове от катастрофа няма, защото всички говорят за избори, не говорят за преврати. За свободни избори - това е Демокрацията. Не трябва да мърдаме от този път, а мръсни странични каналчета винаги ще има и трябва да ги пресичаме,но те са извън магистралата.

    Коментиран от #89

  • 83 Блогър

    2 6 Отговор
    Да напомня на всички комментатори,че България беше на страната на нацистка Германия .България си закара евреите от Беломорска Тракия а лагерите за унищожение.Сега ще мълчите.
  • 84 Продали съ

    1 3 Отговор

    До коментар #67 от "ихтамнет":

    Не ти плащат достатъчно или просто не ти се получава. Недей спа на течение.
  • 85 И след това немският

    2 6 Отговор

    До коментар #69 от "6532":

    щеше да стане официален и в Северна Америка.
    Та затова даваха пари, да не стане а не че много им са ги интересували СССР.
  • 86 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 87 Тая държава

    3 4 Отговор

    До коментар #68 от "Рико":

    се опитва да е нормална от 30 години.
    Обаче в момента в който СССР се разпадна Западът започна да хапе.
    Или с разни съветници (като наште Ран и Ът), или с подкокоросване на Балтика и разни цветни революции, или с поддръжка на ислямистите в Чечня.
    И при Елцин нищо хубаво не стана.
    Дойде Путин и нещата започнаха да се оправят и Русия да става по-богата и по-силна. Засили сътрудничеството с Европа. Това обаче не се хареса на САЩ и ето ти война.

    Коментиран от #90

  • 88 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 89 Нищо няма драги

    1 4 Отговор

    До коментар #82 от "Рико":

    само така си мислиш, всичко е само на хартия и теоретично.
    В крайна сметка резултатът от всичките тия неща е народът да живее по-добре. Ама не живее.
    Законност нямаме и това се вижда и от Луната.
    Прокурорът е разпънал чадър върху разни престъпници и нищо не може да се направи.
    Образование нямаме.
    Здравеопазване нямаме.
    Започваме да ставаме енерго-зависими щото не искаме да строим АЕЦ и затворихме съществуващи мощности.
  • 90 Никога

    5 1 Отговор

    До коментар #87 от "Тая държава":

    не е имало сътрудничество с Европа, а опит за подчинение на Европа на Путин. Копа газ от руската земята и я продава евтино на богатите западни държави с цял да ги направи зависими от Русия.

    Тръмп го каза много точно преди 5 години на срещата на НАТО, че Европа ще си пати от тази зависимост.

    Коментиран от #92

  • 91 анти

    2 1 Отговор

    До коментар #19 от "стоян георгиев":

    Ирония, историята се повтаря, понеже пък хитлер е бил потомък на румънски евреи. Та така, тираните изглежда мразят себе си, но имат властта да си го изкарат на другите.
  • 92 А ти покрай тия

    1 2 Отговор

    До коментар #90 от "Никога":

    санкции видял ли колко фирми са имали заводи в Русия?
    Това не е ли сътрудничество?
    А и откъде да вземат газ, от САЩ ли?
    Първо недостатъчно, второ много скъпо.
    А Тръмп просто искаше да го пласира същия тоя американски газ.

    Коментиран от #96

  • 93 тийн

    0 1 Отговор

    До коментар #36 от "стига сте сравнявали великият III Райх":

    Като започнеш работа един ден "великият 3 райх" ще го споменаваш само мислено, защото ще ти се налага да комуникираш със хора от всякакви народи и раси. Тогава ще разбереш, сега се кланяй на фалшиви идеологии, непреложими на практика в реалния живот.
  • 94 Тоя райх който

    4 1 Отговор

    До коментар #36 от "стига сте сравнявали великият III Райх":

    газираше евреите ли?
    И правеше абажури и портмонета от човешка кожа?
    Или някакъв друг райх имаш предвид?
  • 95 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 96 от къде да вземат газ?

    4 0 Отговор

    До коментар #92 от "А ти покрай тия":

    ами от никъде? няма как да вземеш нещо, което нямаш. Газта никога не е била добър енергоизточник за Европа. Аре няма коментирам как руснаците спрях и шистовите проучвания в Добруджа. Казах ти, това си беше яка хватка, за да бъде спъната Европа.

    Тръмп и да иска не може да внесе тези количества газ. Няма как да продават на Европа, капацитета на САЩ е запълнен и продават предимно на Азия, където им плащат и повече пари.
  • 97 така е

    0 0 Отговор

    До коментар #75 от "Това е руска лаборатория":

    ама въ форта гръмват скандалчета, има контрол некв, външен, щото научихме туй онуй около ковида, докато въ вектор - нали.....
  • 98 Аааа

    4 3 Отговор
    Фу ку Яма ти го Надя а!!! А ми защо забравяш Фашистка Япония? Или вие сте цвете и малко хора сте избили та сега и акъл давате
  • 99 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 100 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 101 гост

    4 2 Отговор

    До коментар #64 от "Много вероятно,":

    80 % от територията и населението през втората световна са били в Азиатско - Тихоокенския район , в който на любимата ти Раша не е стъпвал крака , преди Япония да капитулира ПРЕД САЩ , а не пред селянина с колелото !! Втората световна е водена на 6 (шест) континента , от които Раша е участвала в един единствен , макар че Германия е участвала е 5 от тях !! Целия и "героичен" поход няма и 2000 км единствено в Европа и то половината и . а територията , дето била "освободила " е равна на същата освободена от съюзниците за ДВА ПЪТИ ПО-МАЛКО време !! В същото време САЩ и Австралия водят война с Япония на площ колкото 10 Европи , без да смятаме войната в Африка и Южна и Северна Америка !! Вземи си селянина с колелото и не си мисли , че за останалия свят е нещо повече от селянин , ама от най-тъпите , да не казвам по-точно . че пак ще ме изтрият !! И войната в Европа са я спечелили както казах норвежците с няма и 20 човека отряд , простотиите на грузинския измамник са за безмозъчни путинолюбци

    Коментиран от #106

  • 102 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 103 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 104 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 105 Хакухо

    2 0 Отговор
    Напълнихтелигащите?
  • 106 Артър Кларк

    1 2 Отговор

    До коментар #101 от "гост":

    По - голямапростотия и Мони Паси не мож сътвори.Готов си да пишеш научно-фантастични статийки
  • 107 сноу

    1 3 Отговор
    Да му го фукна във фукуянските фукарни...
  • 108 Гага

    0 4 Отговор
    Абе друго си е да получите две демократични атомни бомби над мирно население,това не е геноцид,май сте и благодарни,тъпа нация японска,и порното ви е тъпо,късопатковци

    Коментиран от #109

  • 109 ШИШО

    2 0 Отговор

    До коментар #108 от "Гага":

    и едно болтче не можеш да направиш като японеца
  • 110 гоце

    0 0 Отговор
    гитлер
  • 111 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 112 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 113 байБойко

    0 1 Отговор

    До коментар #54 от "Мунчо":

    няма западна демокрация, къде я виде? в десетия пол или в забраната да купуваме геймшоп акции? има западна номенклатура над всички останали а най-вече над теб!
  • 114 шааа

    0 1 Отговор
    Безочливо късогледство от страна на Франсис Фукуяма.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания