Отидете към основна версия

1 711 26

Двете страни в украинския конфликт поставят в ненужна опасност цивилното население

  • война-
  • украйна-
  • русия-
  • цивилни-
  • цивилни жертви

Руските и украинските сили трябва да избягват да разполагат свои войски сред цивилни

Снимка: БГНЕС/ EPA

Руската армия, както и украинските сили, "ненужно" поставят в опасност цивилното население, като разполагат войници в жилищни зони, излезе днес с обвинения "Хюман райтс уоч", като даде за пример училищно подземие и лечебно заведение, предаде Франс прес, съобщи БТА.

"С ожесточаването на войната в Украйна, цивилното население е ненужно въвлечено в боевете", констатира Белкис Виле, изследователка от "Хюман райтс уоч", цитирана в изявление на организацията. "Руските и украинските сили трябва да избягват да разполагат свои войски сред цивилни и да правят всичко възможно за отдалечаването им от районите на бойните действия", призовава тя. "Хюман райтс уоч" уточнява, че е документирала четири случая на руски военни позиции, както и три - на украински, които са базирани в жилищни райони.

"Атаките срещу тези позиции водят до жертви и пострадали сред мирното население", подчертава организацията, като уточнява че е разпитала повече от петдесет жители от седем района в украинските области Черниговска (на север), Харковска (на изток) и Запорожка (на юг) и е посетила шест от тях. Сред най-известните случаи, дадени за пример от правозащитната организация, е село Яхидне в Черниговска област, където руската армия държа в плен около триста и петдесет цивилни един месец в подземието на училище, използвано като военна база.

От своя страна, украинските сили са базирали своя позиция в центъра за контрол на заболяванията на жилищния район Покотиловка в Харковска област, посочва организацията и допълва, че вследствие на руска атака по него на 28 април са ранени шест жители и са поразени десетки къщи в близост, както и местното училище. Инвазията на Русия в Украйна, започнала на 24 февруари, доведе до милиони мигранти, десетки хиляди убити, най-вече в пристанищния град Мариупол, както и до значителни разрушения вследствие на бойните действия.

Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 14 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: