Отидете към основна версия

2 022 11

Близо 70 християни са убити в рамките на два месеца

  • aleteia-
  • нигерия-
  • християни-
  • репресии-
  • мюсюлмани-
  • убийства-
  • номади

В тази част на Нигерия християните са подложени на репресии

Снимка: Shutterstock

Най-малко 68 християни са били убити, a много повече отвлечени или разселени през последните два месеца само в един щат в централната част на Нигерия, предаде Aleteia.org, позовавайки се на фондацията „Помощ за църквата в нужда“ (ACN).

Eдна от епархиите в щата Бенуе се оплаква от бездействието на федералното правителство и изброява тежките проблеми на хората, които са били принудени да напуснат домовете си. В основата на проблема са постоянните атаки на терористи от племето Фулани, които са предимно мюсюлмани, срещу предимно християнски земеделски общности в централния регион на Нигерия. Причините за атаките са комплексни.

Конфликтите между номадски пастири и уседнали фермери датират от векове, но притокът на висококачествени огнестрелни оръжия през последните няколко години направи атаките много по-смъртоносни и разрушителни. Страната е разделена равномерно между мнозинството от християнски юг и предимно мюсюлмански север, като повечето от сблъсъците се случват в централния регион, който притежава и най-плодородната земя.

Според епископа терористите се маскират като номадски пастири, за да прикрият истинското намерение на атаките си, което е да прогонят християните от земите им. Щатът Бенуе е известен като житницата на нацията, но тероризмът се отразява на ситуацията с доставките на храна. Проблемите с фуланските пастири, въоръжени групи и ислямски екстремисти в Нигерия продължават от няколко години, но Църквата се оплака, че бездействието на правителството е влошило ситуацията.

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 9 гласа.

Свързани новини