Last news in Fakti

27 Декември, 2022 15:52 2 102 18

Близкият изток вече не е дом за християните

  • християни-
  • близкия изток-
  • нападения-
  • мюсюлмани-
  • религия-
  • израел-
  • сирия-
  • ливан-
  • ирак

Някога са били около 20% от населението, днес са под 5%: все повече християни напускат близкоизточните държави

Близкият изток вече не е дом за християните - 1
Снимка: Shutterstock

От десетилетия броят и влиянието на християните в Близкия изток непрекъснато намаляват. Докато преди около 100 години те са съставлявали около 20% от населението, днес на много места те са по-скоро една малка и изолирана група.

"Преди десет години щях да кажа, че са около десет процента", обяснява Матиас Фогт от "Германско дружество от Светата земя". "Сега са доста под пет процента, ако не и три", смята той. Изключение правят Ливан с 25% християни и Египет с 6 на 100.

Християните вече напускат и Ливан

След голямото изселване от Сирия и Ирак през последното десетилетие, сега християните напускат и Ливан. "През последните години Ливан - сигурното убежище на християните - се оказа на ръба на разрухата и вече не предлага тази сигурност", обяснява Фогт.

Той смята това за "много лош знак" за християните в целия регион. В крайна сметка преди пет години техният дял в Ливан е бил около една трета от населението.

В Сирия почти не са останали християни

Повечето християни вече са емигрирали от Сирия, където преди началото на гражданската война през 2011 г. техният брой все още е бил около 10 на сто. Клаудия Рамелт от университета в Бохум потвърждава тези данни.

Междувременно вече не се говори за сирийски православни, арменци, асирийци или маронити, а само общо за християните в даден град. Защото те са станали "толкова незначително малцинство, че разликите във вероизповеданията вече не играят роля", обяснява протестантската теоложката.

В Ирак продължава да цари страх

Подобна е ситуацията и в Ирак. До падането на Саддам Хюсеин през 2003 г. там все още има около 1,2 милиона християни. Днес в Месопотамия останали по-малко от 300 000. В централната и южната част на Ирак, където някога е имало доста големи християнски общности, почти не са останали такива. Основната част от християнското малцинство сега живее в кюрдските северни части на страната.

"Има и териториални спорове между местното кюрдско правителство и централните иракски власти", обяснява Клаудия Рамелт. "И точно от тези райони християните продължават да бягат, защото се страхуват от това, което може да се случи."

Бягство и от Светите земи

В Израел и Палестина, Светите земи на християните, положението не е много по-добро. Все повече местни вярващи вече не виждат перспектива за себе си там и емигрират.

Според Матиас Фогт в Израел сега се създават малки мигрантски общности от християнски работници от Филипините и други азиатски страни.

Но общият им брой е нищожно малък: в палестинските територии и Израел все още живеят по малко от два процента местни християни. В Израел има и още два процента християнски мигрантски общности.

Все повече нападения срещу християни

Гръцкият православен патриарх на Йерусалим Теофил Трети казва, че словесните и физическите нападения срещу християни са се увеличили значително. Целта им е да прогонят християните от Йерусалим и другите части на Светите земи.

През 2021 г. са регистрирани около 50 престъпления от омраза срещу християни, включително палежи и физически нападения срещу духовници. Фактът, че християните многократно са подлагани на дискриминация и нападения, се потвърждава и в други райони в Близкия изток.

"Общият брой ще продължи да намалява"

Как може да се помогне на християнските общности? Според Клаудия Рамелт в момента все още се осигурява достатъчно подкрепа. "Но при тези условия финансовите помощи наистина свършват много бързо", добавя тя. "И несъответствието между нуждите и това, което може да се предостави, вероятно ще става все по-голямо."

Според Матиас Фогт преди всичко ще се променя социалната структура на християнските общности в Близкия изток. Местните групи от вярващи ще заемат все по-малка роля, докато мигрантските общности ще се увеличават. Като цяло обаче "общият брой ще продължи да намалява".

Автор: Улрих Пик


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хорст Фукс

    27 2 Отговор
    Християните в мюсюлманските страни рязко намаляват, а мюсюлманите в християнските - значително се увеличават.
    Това случайно ли е?

    Коментиран от #16, #18

  • 2 Госあ

    5 2 Отговор
    Императора Си ше оправи нещата.

    Коментиран от #4

  • 3 2222

    29 1 Отговор
    Когато мюсюлмани започнат да искат права в християнски държави, тази статистика трябва да им се напомня и да бъдат питани - какво направиха вашите държави с християните? Прогониха ги, избиха ги, какво?
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Трудно е

    17 3 Отговор
    С цигани е много трудно да се живее! Днес бягат от Близкия изток, утре цяла Европа ще бяга от тях! Или ставаме цигани, или умираме!

    Коментиран от #8

  • 6 Значи

    22 0 Отговор
    при лошия Саддам християните са били 1,2 милиона, а след "демократизацията" стават 300 000!? Интересно???

    Коментиран от #11

  • 7 Веднага да се отговори с реципрочни

    8 1 Отговор
    мерки - далеко на Изток - в Казахстан и Монголия ! Те китайците ги чакат. Справка - етническата политика към мюсюлманите в Китай !
  • 8 Между руснаци и

    4 13 Отговор

    До коментар #5 от "Трудно е":

    цигани разликата е малка ! Едните са бели ! Нали са наследници на Чингис хан !
  • 9 Хип - Хоп

    16 6 Отговор
    Едно време е имало кръстоносни походи срещу тая напаст, сега Европа ги посреща с отворени врати. Едно време е имало ужасни деяния в Батак /и не само/, днес се описват като ,,присъствие,,.

    Коментиран от #14, #15

  • 10 Хамсал

    13 1 Отговор
    Идил и разгони фамилията на християните в Сирия и Ирак, но не си спомням рев и вой от западните демокрации и папата!
  • 11 Търновец

    7 1 Отговор

    До коментар #6 от "Значи":

    Покойния Тарик Азис беше рими католик Ассириец личен приятел и съветник на Садам Нусейн и външен министър на Ирак
  • 12 илф

    12 1 Отговор
    Какво правят по въпроса папата и вселенския патриарх. Мият краката на мюслите и ругаят Русия.
  • 13 Амиии…

    4 0 Отговор
    Това е целта. Освобождаване на лично пространство. Немците му казваха Drang nach Osten für Lebensraum. Явно мюслите бързо схващат.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Гост 89

    2 2 Отговор

    До коментар #9 от "Хип - Хоп":

    Сус, сус...!
  • 16 Калпазанин

    5 0 Отговор

    До коментар #1 от "Хорст Фукс":

    То и израел от как го създадоха се увеличава а палестина намалява, потърси отговора някъде там
  • 17 Бай ганьо

    5 2 Отговор
    Ами тук от по горе коментиращите се запитайте кога за последно мюсюлманска страна е нападнала християнска
  • 18 Ами свиквай

    3 7 Отговор

    До коментар #1 от "Хорст Фукс":

    Ислямът е новата световна религия. Добър или лош това е положението. Операционната система се сменя с по-нова.