Last news in Fakti

19 Ноември, 2022 18:35 2 457 15

„Нотр Дам“ ще бъде зелен

  • aleteia-
  • катедрала-
  • пожар-
  • нотр дам-
  • франция-
  • париж-
  • архитектура-
  • света богородица

Зоната около катедралата ще бъде по-зелена, отколкото преди пожара

„Нотр Дам“ ще бъде зелен - 1
Снимка: Shutterstock

Независимо кога ще бъде възстановена катедралата „Нотр Дам“ във френската столица Париж, околният район ще бъде много по-зелено пространство, отколкото преди пожара, предаде Aleteia.org.

Белгийският ландшафтен архитект, Бас Сметс, планира да преобрази притвора, площада пред „Нотр Дам“ и други зони около катедралата по начин, който да отговори на днешните опасения относно изменението на климата. Бас Сметс умее да превръща превръща пусти, свръхградски обекти в екологични оазиси.

Вечерта на 15 април 2019 г., по време на строителни дейности при мащабна реставрация, избухна голям пожар, който обхвана целия покрив и шпила. Пожарът горя около 15 часа и унищожи целия покрив, но пожарникарите спасиха двете кули на фасадата. Заради реставрацията голяма част от експонатите са били изнесени и така не са пострадали.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Странен

    16 0 Отговор
    Беше този пожар !? Сякаш , реставрацията служеше като повод за търсене на нещо , което е било намерено ! А следите заличени по най ефективният начин. С пожар !!!

    Коментиран от #3, #6

  • 2 Браво, само така

    8 0 Отговор
    Цветът на исляма е зеленото.
  • 3 Имте

    8 0 Отговор

    До коментар #1 от "Странен":

    Основания , да разсъждавате в тази посока ! Навремето знанията са се държали от църквата , и е било много удобно , да се крият в такива сгради ! Може да видите Абатството Гластънбъри , Рослинският параклис , и подобни ! Предимно , това са определени познания , които не изнасят на официалната религия , или артефакти , като Свещенният Граал , който дава сили на притежателя си ! Удобно е , някои от познанията , да бъдат замазани под стенописите ! А още по удобно - да се търсят по време на реставрация !

    Коментиран от #7

  • 4 123456

    6 1 Отговор
    Полумесеца запали Кръста! Игри на съдбата !

    Коментиран от #5, #8

  • 5 Може

    3 1 Отговор

    До коментар #4 от "123456":

    Да го приемете като знамение ! Има много предсказания , специално за Париж , как ще гори в огън , а полумесеца ще надделее над кръста ! Може би ще е нещо глобално , но може би , да е и нещо такова . Тоест - предсказанието се е изпълнило .
  • 6 РЕАЛИСТ

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "Странен":

    Нищо странно нямаше. Този пожар спаси Макрон от жълтите жилетки.
  • 7 Соваж бейби

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "Имте":

    По скоро има портал /както в Mont-Saint-Michel ,не знам дали го знаете,какво се говори,легенди,и разни енигматични неща /
    и са правили някъква церемония някой ?! ,много удобен начин по време на ремонт.Няма посетители и персонал ...?!Има и още няколко хипотези на френски учени занимаващи се с паранормални активности , които имат и участие в епизоди с Зак Беганс ловец на духове и шоуто му ,...най вероятно не е случаен пожар от човеци ,нито атентат ,отхвърлят тази хипотеза.Има и много камери на улицата ,вътре ,ако беше човек щяха да разберат.

    Коментиран от #9

  • 8 Соваж бейби

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "123456":

    Даааа прав си , май мазният чаршаф събира християнски атрибути и табла търси силата на някой друг?!и си купува замъци ,само че за какво са му ,малко хора предполагат .
  • 9 Знам

    5 0 Отговор

    До коментар #7 от "Соваж бейби":

    За върха на Свети Михаил , а и самото абатство е изумително строително постижение ! Но на въпроса - определено някой търси нещо във Франция ! Още хитлеровият суперкомандос Ото Скорцени е изпратен да претърси Монсегюр , за Светият Граал ! Продължава издирването на съкровището на Темплиерите , което също тръгва от Франция ! А напоследък , разни араби купуват като луди неща , които не ни трябвало да ги интересуват ! Картините на Леонардо , и присъствието в Нотр дам , определено има връзка ! Имам предположение , какво търсят , и къде се намира , но разбира се , не знам дали е правилно !

    Коментиран от #10

  • 10 Соваж бейби

    2 1 Отговор

    До коментар #9 от "Знам":

    Каквото им трябва са го намерили ,по умен човек знае че Бог е един за всички !
    Религия и разните глупости са за наивници!!Имаме Бог имаме и антихрист и подземния .Не са намерили Бог , а други неща.Има 5 легенди за Saint-Michel,едната е че е затвор на дракона там Архангела го е победил ,и затворил.Идват на посещение и много азиатци.

    Коментиран от #11

  • 11 ........

    2 0 Отговор

    До коментар #10 от "Соваж бейби":

    Тука има много енигми ,другата е един свещеник Bérenger Saunière / възстановява църквата Sainte-Marie-Madeleine,
    Рен льо Шато е врата към звездите?- известната стълба на Яков, свързваща Небето със Земята.
    Това е едно от най-страшните и могъщи места на тази планета. Земята прелива от мистерия. Хората са казвали, че Рен-льо-Шато е място, където са наблюдавани НЛО. Знаем, че хората са докладвали за пропуски във времето. И хората казват, че са имали срещи с дявола. Така че определено има нещо в тази област, което подсказва, че през вековете са се случвали много странни и причудливи неща.

    Коментиран от #12

  • 12 Простете

    3 0 Отговор

    До коментар #11 от "........":

    Но пояснете , какво имате предвид , че са намерили ! Нещо материално , или нещо духовно ! Тамплиерите , освен монаси , са били и мистици ! И освен пари , са имали къде по интересни предмети , и познания ! Освен на Бога , са се заклевали и на демона Бафомет ! Та какво предполагате че търсят ?! Злато , или познание ! Или и двете ?! И защо предполагате , че е открито ?

    Коментиран от #13

  • 13 Соваж бейби

    2 0 Отговор

    До коментар #12 от "Простете":

    Пари със сигурност не им трябват ,материални блага също !Намерено е убедена съм ,както съм сигурна че идваме и към своят край ,как го наричат апокалипсиса.Само че библията е толкова объркана и парадоксална за да и върже човк на фантазията .Има едно послание ,там пише чакаме спасителят ,още не е стъпвал на Земята и когато дойде ще се рестартита планетата.Може би ще има и трети завет ,знам ли ?За добрите хора нищо лошо ,който си играе с огъня те да си мислят.

    Коментиран от #14

  • 14 Днес

    2 0 Отговор

    До коментар #13 от "Соваж бейби":

    Сте в минорно настроеение ! Нищо не е толкова безнадеждно ! А тези , нищо не са намерили , защото търсят къде ли не , а не , където трябва ! Затова ще поговорим , когато не е толкова късно , и не ви отнемам от времето за почивка ! Беше удоволствие за мен ! Лека , и успехи !

    Коментиран от #15

  • 15 Соваж бейби

    1 0 Отговор

    До коментар #14 от "Днес":

    Не просто концентрацията ми е друго място,правя си терариум в голям аквариум с живи цветя ,камъни и дървета парчета от океана раковини големи от Мартиник ,слагам растителност ,мъхове такива неща и ако ми успее проекта ,имам и малка постройка в двора обмислям да я правя терариум джунгла ,лятото да се отваря с маса за кафе ...блъскам си главата как да се случи влагата и топлината че зимата да съм там все едно на тропиците в тази постройка ,приучвам и издържливост на температура на цветята които правя селкция.Студеният сезон съм жива трагедия, испадам в апатия ,студ ,дъжд не съм с цветята в градината.Много здраве и щастие Мосю ,познах ви приказна вечер и на вас .
Новини по държави: