Отидете към основна версия

6 635 63

Окупаторите искат да преименуват Мариупол на името на "великия инквизитор" на Сталин

  • андрей жданов-
  • мариупол-
  • украйна-
  • йосиф сталин

Андрей Жданов е съветски политик, роден именно в Мариупол, близък сътрудник на диктатора Йосиф Сталин

Снимка: БГНЕС/ЕРА

След инициативата да бъде проведен незаконен референдум за присъединяване на Мариупол към Русия, окупаторите обмислят и да преименуват украинския град по името на Жданов.

Това се съобщава в съобщение в Telegram канала на съветника на кмета на Мариупол Пьотр Андрющенко, цитиран от Offnes.bg. По думите му инициативата е на ръководителя на организацията на ветераните от Афганистан Василий Туряница.

Андрей Жданов е съветски политик, роден в Мариупол. Той е определян като "великия инквизитор" на диктатора Сталин. Преди демократичните промени у нас столичната ул. "Пиротска" носеше неговото име.

Андрюшченко разкрива още потресаващи данни за руските окупатори - снабдяват жителите на Мариупол с негодна за консумация вода, която се добива от мариуполските реки. Той уточнява, че става дума за непречистена вода, която е пълна с бактерии и опасна за здравето на хората и животните.

"Казано на прост език, водата се взема от открити източници - реки, езера, в които има фекалии. Тази вода е заплаха и предпоставка за инфекциозни заболявания, по-специално дизентерия", подчертава той.

Андрюшченко казва още, че окупаторите строят бетонни съборетини, за да преселят частично жителите на Приморския район, който е почти напълно разрушен.

Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 53 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: