Last news in Fakti

26 Юли, 2022 16:33 6 471 55

Politico: Пропагандата на Путин удря ЕС, докато Брюксел спи

  • русия-
  • владимир путин-
  • сергей лавров-
  • жосеп борел-
  • санкции-
  • украйна

Европа остава губеща заради недостатъчно инструменти и ресурси, с които да се бори със сложната игра на Кремъл, която комбинира подкрепяните от държавата медии в страната и десетки дипломати, пръснати по света

Politico: Пропагандата на Путин удря ЕС, докато Брюксел спи - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Точно когато Сергей Лавров, руският външен министър, се канеше да кацне в Африка в неделя, публикува пост, в който обвинява Запада за задаващата се глобална хранителна криза в Африка, където милиони са изправени пред гладна смърт. Десетки местни медии бързо го подхванаха. Хиляди хора го споделиха във Фейсбук.

В същото време Жозеп Борел – основният европейски дипломат, натоварен със задачата да противостои на руския си колега, изобщо не е присъствал в социалните медии - според данни на CrowdTangle, инструмент за анализ на социални медии, Борел е имал едно-единствено споменаване във Facebook за Африка, в сравнение с наводнените от новини за Лавров медии.

Това казва в свой коментар в. "Политико".

Последният едностранчив сблъсък между Лавров и Борел за сърцата и умовете на хората в Африка подчертава това, което мнозина в политическите кръгове на ЕС знаят от години, но малцина са склонни да признаят публично: в бързо развиващата се битка за дезинформация между Русия и ЕС, Европа остава губеща заради недостатъчно инструменти и ресурси, с които да се бори със сложната игра на Кремъл, която комбинира подкрепяните от държавата медии в страната, десетки дипломати, пръснати по света и, понякога, скрити инструменти за разпространение на фалшиви новини и откровени лъжи за насърчаване на политическите амбиции на Москва в четирите краища на земното кълбо.

Тези тактики се наложиха, откакто Русия нахлу в Украйна в края на февруари - и особено след като Москва започна подвеждащо да обвинява западните санкции, че заради тях световните доставки на зърно стоят заключени в Украйна. За Лавров вината лежи в полето на Европа и в поста си, насочен към африканската публика, той напомни на всички „кървавите престъпления на колониализма“.

Така хитрата руска тактика може бързо да се разшири, след като опитният външен министър на Русия обикаля четири африкански държави тази седмица – тактика, срещу която ЕС не може лесно да се пребори. Въпреки широко разпространените санкции срещу държавните медии в страната като RT и Sputnik в рамките на ЕС, руските медии продължават да достигат до десетки милиони хора по света с открито проруско послание. В отговор блокът от 27 държави не успя да се противопостави на тази пълна преса от лъжи, като често разчиташе на сдържани прессъобщения, скучни снимки и малък брой длъжностни лица, отговарящи за развенчаването на руската дезинформация.

Способността на Русия да прокарва своята дезинформация в световен мащаб, докато ЕС наблюдава предимно отстрани, не е това, на което Брюксел се надяваше, когато натисна подкрепяните от Кремъл медии след нахлуването в Украйна.

Години преди атаката на Москва срещу западния ѝ съсед европейските страни бяха разделени по въпроса колко трудно да се противопоставят на руската дезинформация, като няколко правителства на места като Унгария и Италия понякога бяха открито благосклонни към режима на Владимир Путин. Сега ЕС умишлено работи със САЩ и Обединеното кралство, за да развенчае лъжите на Кремъл, включително че украинският президент Владимир Зеленски е неонацист.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 55 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Удря Путин

    15 71 Отговор
    По неговата Глава!

    Коментиран от #50, #55

  • 2 Механик

    138 14 Отговор
    Не винете пропаганди и прочее. Ако ЕС губи подкрепа, то е поради шaшавите решения, които взимат управниците му. Хората много ги боли, когато ги удариш по и без това празния джоб.
    Икономии, къпане само в неделя, без климатици и пр. Това няма да се размине на ЕС. И към него като прибавим непрекъснато растящите цени, няма как хората да не си отворят очите.

    Коментиран от #13, #47

  • 3 Пич

    112 5 Отговор
    Той , ЕС само за пропагандата на Путин да спеше , цена нямаше да има !!! Но с такива лидери , ЕС е заспал перманентно !!!
  • 4 ояао

    105 7 Отговор
    Вместо да се интересуват от фактите, то за европейците са важни инструментите и ресурсите. :) И забележете: най-голяма е опасността европеецът да не чуе другата гледна точка.
  • 5 Все

    90 9 Отговор
    Все ви е крив някой без враг не мже да същестува ЕС и С ащ. Така на Киро и Боко все някэй им е воновен
  • 6 Българин 🇧🇬

    94 11 Отговор
    Не обвинявайте евродепутатите ! Просто никой не вярва на вашингтонските слуги . Самите бюрократи в Брюксел не си вярват на лъжите , които повтарят по щатска поръчка .
  • 7 Мнение

    91 12 Отговор
    При нас украинската пропаганда прекалява и дразнят.Опитват се да ни внушат как трябва да плащаме по-скъпо,да стоим гладни и че вече едва ли не сме във война с Русия като се заяждат,пишат обиди и заплашват.Напоследък им намаляха заплахите де.За Путин в подкрепа не виждам да се пише осбено,но да ни лъжат като ни дават неверни факти като примерно брой загуби на руската армия е тъпо.
  • 8 А50

    87 17 Отговор
    Русия е на страната на истината, толкова е лесно с истината да разгромиш сложните схеми на колективния запад. Та за това Русия печели на информационния фронт, много по-лесно е да казваш истината, а другите за да задоволят алчността си постоянно са увъртяни в лъжи

    Коментиран от #48

  • 9 Анатоли Стайков!?

    81 12 Отговор
    Зеленски е Неонацист!? Нее Тайна за никой??
  • 10 Реалиста

    48 6 Отговор
    Даже и да си свали очилата и спочне да мисли, нещо което напълно изключено с оклед на умственият му капацитет и потенциал,Анатоли Стайков не може да надхвърли себе си и напише нещо свястно.От глупав по-глупав. За разликата между Стйков и Лавров, избщо няма как да се коментира
  • 11 А50

    82 11 Отговор
    Руска пропаганда ли е, че заради кефа на северно-американците и англичаните се вкарваме в ненужна криза.
  • 12 az #Контрапропаганда

    55 6 Отговор
    Ердоган ще посети Русия на 05.08.
    Преди посещението си заяви, че желае да развива съвместно с руснаците производство на БПЛА "Байрактар"...
    🤣🤣🤣🤣🤣🤣

    Коментиран от #26

  • 13 Хахахаха

    9 33 Отговор

    До коментар #2 от "Механик":

    Ти описа ситуацията в Русия!

    Коментиран от #20

  • 14 ех.....анатолийчо

    63 9 Отговор
    Ма верно ни вземаш за бунаци. Ти явно си с лакейско поведение но народа в българия е наясно с вашата хамериканска пропаганда и знае че виновника за тази война е зад океана
  • 15 Никой

    9 63 Отговор
    Обиколките на гьобълсоподобния кон Лавров ще бъдат вече само в Азия и Африка.Путлер ще се държи за ръчичка с ятолаха / ходжата на Иран / нежелан от белия свят.Православието отиде в рашисткото небитие. Рашизма има едно единствено предимство пред фашизма и нацизма ,че разполага с ядрено оръжие.

    Коментиран от #45

  • 16 Някой

    67 10 Отговор
    Европа е бита карта. Така е, защото е зависима от САЩ и върви срещу интересите си.
    Относно пропагандата - има я и от двете страни, но европейците бяха тези, които наложиха тотална цензура, забранявайки руските медии и дискредитирайки всеки, който изкаже мнение, различно от това на васалната власт.
    Много ми напомня СССР и НРБ в последните им години.

    Коментиран от #28

  • 17 САТЪРА НА ХАНА

    46 6 Отговор
    ХЕХЕ , СЯКАШ АФРИКАНЦИТЕ НЕ ЗНАЯТ САМИ
    ....
    КОЙ ГИ ПРАЩАШЕ С КОРАБИ НА ОТДИХ
    В ПЛАНТАЦИИТЕ :)))
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Уффф

    48 5 Отговор
    то Брюксел е заспал от години.
  • 20 Посети

    22 3 Отговор

    До коментар #13 от "Хахахаха":

    психодиспансер. Належащо е.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 КОНТРАТА

    53 9 Отговор
    САЩ и ЕС 8 години подкрепят фашизма в Украйна който докра и мизерията в Европа и сега заплашва да остави Африка без зърно.

    Коментиран от #29

  • 23 Ана

    38 4 Отговор
    Дипломати са необходими на всички ,за да не сме на този хал! Минавайки през САЩ ЕС и спрем пред шоумените Зеленски Слави и неадекватност Тошко ,нищо добро не ни очаква!
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Статията е подвеждаща

    52 2 Отговор
    Европа била жертва на Русия?
    Руската пропаганда унищожавала Европа?
    Ако е така, макар, че не е, то САЩ имат много военни бази в тези европейски страни, докато Русия има само съвсем малко бази извън своята територия. И в нито една страна на ЕС, РФ няма военни бази.
    И силното влияние на САЩ и англосаксонците вече е толкова явно и открито, докато Русия няма изобщо такова!
    И я си представете, че някой друг "наш Киро" изгони всичките американски "шпиони" от американското посолство в България?
    Това е невъзможно изобщо!
    Е, тогава? Чие влияние е по-голямо?
    В Германия вече открито всички знаят, че са колония на САЩ. В Гърция и Италия също се говори така...
    И къде е това "силно руско влияние" тогава? Че нещо практически го няма?
  • 26 А50

    30 4 Отговор

    До коментар #12 от "az #Контрапропаганда":

    Това за Байрактар шега ли е. Руснаците имат по добри технологии и дронове, каква им е ползата да помагат на турците. В някой военни разработки по-добре е да се кооперират с Иранците.

    Коментиран от #35

  • 27 Европа плаща

    14 30 Отговор
    200 млрд. на Русия, че и повече за ресурси на година.

    Тези вземат парите и наместо да развият държавата си, ги харчат за пропаганда, останалото раздават на олигарсите и трохичките за московчани и санкт петербург. Другите да се спасяват ...

    жалка работа

    Коментиран от #30, #46

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 РУСИЯ

    6 45 Отговор

    До коментар #22 от "КОНТРАТА":

    от години тероризира Украйна. Практически и Украйна и Беларус страдаха и страдат от хегемонно руско влияние. Украйна се опита да се отърси от това и сега си плаща. Русия имаше избор да не влиза в Украйна с войски, можеше да спред до Донбас и Луганск, но решиха да се правят на велики. Сега ще си платят, но като всеки дявол не искат сами да потънат. Искат да завлекат със себе си и Европа. Е! Няма да стане.

    Коментиран от #34

  • 30 Плащала е,

    43 4 Отговор

    До коментар #27 от "Европа плаща":

    но е получавала евтини енергоресурси.
    Виж ги сега глезените европейци!
    Ще се греят на свещи зимата и ще се къпят със студена вода :)!
    Е, хубавото е, че сега ще плащат 7-пъти повече за същото на други и ще се научат да пестят :)!

    Коментиран от #44

  • 31 123

    43 2 Отговор
    Ами не знам ,ама нещата отиват на зле за ЕС.
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 КОНТРАТА

    45 3 Отговор

    До коментар #29 от "РУСИЯ":

    Фашиския преврат от 2014г в Киев финнсиран от Вашингтон и 8те години геноцид в ДНР и ЛНР докараха проблемите след 24 Февруари в Окрайна.
  • 35 az #Контрапропаганда

    31 1 Отговор

    До коментар #26 от "А50":

    Там е работата, че Ердоган вложи милиарди в развитието на БПЛА. Бяха изградени огромни производствени мощности. Новият тежък ударен дрон "Акинчи" трябваше да се превърне в перлата в короната на турската отбранителна промишленост. За беля турците заложиха на украинските двигатели от "Мотор Сич". Под натиск от Вашингтон, Киев отказа да продаде завода на китайците, с което му подписа смъртната присъда. Руснаците го демилитаризираха в хода на СВО. Ако беше китайска собственост, щеше да си произвежда двигатели до ден днешен...
    В резултат турците останаха без двигатели. Собствени не могат да произведат, западни /канадски/ не им доставят, поради натиск от страна на Вашингтон. Английските са им много скъпи и не им излизат сметките. Руснаците се разбраха с Техеран в тази сфера и в резултат турците увисват....
    Затова сега Ердоган е принуден да предлага подобно сътрудничество на Москва. Вероятно Путин ще използва сложната ситуация на турците и ще им подаде ръка, разбира се срещу отстъпки към Москва.
  • 36 ЕВРОПА Е ГУБЕЩА

    32 2 Отговор
    ЗАЩОТО СЕ БОРИ САМА СЪС СЕБЕ СИ ПОД ДИКТАТА НА САЩ.

    Коментиран от #37, #41

  • 37 Аа..ми бори се?

    25 2 Отговор

    До коментар #36 от "ЕВРОПА Е ГУБЕЩА":

    Европа си харесва хомота.
    След толкова много години на робство, Европа си харесва съдбата да е подчинена на САЩ и неважна в геополитиката.
    Но това вече е на път да я унищожи.
  • 38 За всеки случай

    24 1 Отговор

    До коментар #28 от "Пробелмът":

    Цензурата не помага. Не помагаше когато фашистите запечатваха с червен восък и канап радиоапаратите на хората преди 09.091944г. Не помогна и на комунистите когато заглушаваха предаванията. Тогава вързах на ВЕФ-а една 40 м медна жица за антена и си ловех всички западни станции въпреки заглушаването. Сега има интернет. Тъй и тъй не гледам помиярските зентрални телевизии,но за всеки случай избърсах от прахта ВЕФ-а и пак му купих жица за антена,щото сегашните соросоиди са си чисто и просто тунинговани марксисти.
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Америка - питон

    20 1 Отговор

    До коментар #36 от "ЕВРОПА Е ГУБЕЩА":

    Америка е диктатора в Европа имат всякакви сведения, компромати...... за всички лидери на ЕС, ако ли пък не набързо скалъпват нещо(а, може и предварително да са аранжирали различни инсценировки). Който се опита да се измъкне от хватката им неминуемо се случва нещо. Да не пропуснем, че тук играят и мнооого пари.
  • 42 нормален

    20 1 Отговор
    А как така американците пропуснаха да заявят че са най-добри и най безгрешни ненавиждат войната не дрънкат оръжия не подклаждат войни по света те са ангели опазил ни Господ
  • 43 123

    15 3 Отговор
    Трият ме защото казах, че Европа не казва истината. Че се крие зад стари пропагандни програми от времето на 2 СВ, създадени от един приятел, на чичкотох с мустачките. И че когато откровено казваш обратното на истината, тогава няма как някой да ти се върже. Хайде да видим дали избегнах заложените думички за триене!
  • 44 Колко евтини

    0 7 Отговор

    До коментар #30 от "Плащала е,":

    Буньо, поне осем копейки стигнаха ли до теб от приходите за евтините ресурси. Чувал си и ти за цени, ама само на просото за пилетата ти.

    Коментиран от #54

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Равносметка

    13 0 Отговор

    До коментар #27 от "Европа плаща":

    Какви разбирачи тука, само дето не знаят зимата с какво ще се топлият и дали ще имат кво да ядат...
  • 47 Сойка присмехулка

    20 2 Отговор

    До коментар #2 от "Механик":

    Тая зима В ЕС почват игрите на глада ...
    Урсула и Шолц им дадоха старта😁
    Важното еНаркоманаФашист отКиев да е добре..
  • 48 Хахаха

    14 2 Отговор

    До коментар #8 от "А50":

    А отначало Русия губеше на инфофронта. Русия бавно действа, не бърза, Русия изчаква естествения ход на събитията и ги следва. Или не следва. Зависи. Но знае, че е права, че е човешко да търсиш истината, и разчита на човешкия разум в света.
  • 49 Невярно

    6 2 Отговор
    По- голяма глупости не бях чела
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Еди

    8 1 Отговор
    Z иV Слава на Русия! Май вече и малките деца разбраха че пропагандата не е от руската страна!
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Артилерист

    4 0 Отговор
    Поздравления г-н Стайков! Оборихте всичката американска и подчинената им евро-съюзна пропаганда, че Русия е изостанала, че там живеят бурлаки, пещерняци, неандерталци и прочие хуманоиди, щом "умните" им и толкова напреднали обвинители нямат "инструменти и ресурси" да отговорят на "сложната игра на Кремъл". Похвално признание! С наближаващото охлаждане на умовете и диети на телата им се надявам да станат още по-прозорливи...
  • 54 Здравей

    0 1 Отговор

    До коментар #44 от "Колко евтини":

    "Буньо"! Аз съм си добре. И съм се греел направо с горене на бали с рубли. И тая зима ще е така.
    Руснаците ме подкупват с огромни количества хартия - рубли и понеже не знам, какво да ги правя, ги изгарям в камината да се грея!
    Ако нямаш с какво да се огряваш тая зима, ела да ти натоваря един камион рубли, банкноти по 500 рубли, червена една. Гори много добре :)!
  • 55 Офчар

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Удря Путин":

    Заради САЩ страда цял свят това всеки го знае но никой не знае докога ще продължава това
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания