Отидете към основна версия

1 426 6

Турция работи по споразумение за горивата, подобно на това за зърното

  • турция-
  • зърно-
  • горива-
  • споразумение-
  • хулуси акар

Това заяви днес турският министър на отбраната, Хулуси Акар

Източник: БГНЕС

Турция разработва споразумение в сферата на горивата, аналогично на подписаното на 22 юли споразумение за износа на украинско зърно. Това заяви днес турският министър на отбраната, Хулуси Акар, в интервю за арабския телевизионен канал "Ал Джазира", цитирано от ТАСС.

По думите му споразумението, за което става дума, ще способства за решаването на глобалната енергийна криза, но други подробности за подготвяния документ засега не се съобщават, предаде БТА.

Министърът на отбраната на Турция също така е отбелязал, че страната му работи над планове за безопасен транспорт на зърно от украинските пристанища. Той е потвърдил, че корабите, които ще превозват продоволствията, ще преминават през инспекция от страна на представители на Русия, Турция, Украйна и ООН, за да не бъде допусната контрабанда на оръжия и да се изключат провокации.

С посредничеството на Турция и ООН Киев и Москва подписаха на 22 юли споразумение в Истанбул за възобновяване на доставките на украинско зърно от украинските черноморски пристанища, което ще облекчи международната продоволствена криза.

Сделката предвижда установяването на съвместен координационен център в Истанбул, който ще извършва инспекции на входовете и изходите на пристанищата и ще гарантира сигурността на маршрутите.

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 10 гласа.

Свързани новини

  • Турция заплаши Гърция

    В поредна ескалация на риториката, използвана от Анкара, Турция каза, че всеки възможен ход срещу Гърция би бил "акт на самозащита", пише гр ...
    02.08.2022
    9 886
    30
Новини по държави: