Отидете към основна версия

2 429 15

Световната банка отказа да спасява Шри Ланка от фалита

  • шри ланка-
  • световна банка-
  • готабая раджапакса

По оценки на Световната програма по прехраната на ООН пет от всеки шест семейства в Шри Ланка са били принудени да купуват по-нискокачествена храна, да ядат по-малко или в някои случаи да пропускат изобщо хранене

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Световната банка обяви днес, че няма да предостави ново финансиране на Шри Ланка, ако фалиралата островна държава не проведе "дълбоки структурни реформи" за стабилизиране на сриващата се икономика.

Шри Ланка претърпя безпрецедентен спад. 22-милионното население на страната преживява месеци наред недостиг на храна и гориво, прекъсвания на електрозахранването и бурна инфлация.

През април южноазиатската страна не изплати 51 млрд. долара външен дълг, а по-рано този месец огромни протести принудиха тогавашният президент Готабая Раджапакса да напусне страната и да подаде оставка.

Световната банка заяви, че е загрижена за въздействието на кризата върху населението на Шри Ланка, но не е готова да отпусне средства, докато правителството не започне необходимите реформи, съобщи АФП.

"Докато не бъде създадена адекватна рамка на макроикономическата политика, Световната банка не планира да предлага ново финансиране на Шри Ланка", се казва в изявление на кредитора.

"Това изисква дълбоки структурни реформи, които да се съсредоточат върху икономическата стабилизация, а също и върху преодоляването на основните структурни причини, които създадоха тази криза."

Световната банка заяви, че вече е пренасочила 160 млн. долара от съществуващите заеми за финансиране на спешно необходими лекарства, газ за готвене и хранене в училищата.

Понастоящем Шри Ланка води преговори с Международния валутен фонд за отпускане на спасителна помощ, но според официални лица този процес може да отнеме месеци.

Островната държава е изчерпала чуждестранната валута, за да финансира дори най-необходимите вносни стоки, а хроничният недостиг на валута разпали обществения гняв.

Шофьорите се редят с дни на дълги опашки, за да получат нормиран бензин, а на държавните служители е наредено да работят от вкъщи, за да намалят пътуванията и да пестят гориво.

Според данните от индекса на потребителските цени в Коломбо (CCPI), публикувани днес, през юли инфлацията се е повишила до 60,8 %, което е десети пореден месечен рекорд, а шриланкийската рупия е загубила през тази година повече от половината от стойността си спрямо щатския долар.

По оценки на Световната програма по прехраната на ООН пет от всеки шест семейства в Шри Ланка са били принудени да купуват по-нискокачествена храна, да ядат по-малко или в някои случаи да пропускат изобщо хранене.

Кризата достигна връхната си точка на 9 юли, когато десетки хиляди протестиращи щурмуваха резиденцията на Раджапакса и принудиха президента да избяга в Сингапур и да подаде оставка.

Наследникът му Ранил Викремесингхе обяви извънредно положение и обеща твърда линия срещу "създателите на проблеми", а тази седмица бяха арестувани няколко активисти, които помогнаха за провеждането на масовите демонстрации.

Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 13 гласа.

Свързани новини