Last news in Fakti

10 Юли, 2022 17:59 3 881 72

Вашингтон: Руската продоволствена блокада може да е спомогнала за безредиците в Шри Ланка

  • тайланд-
  • шри ланка-
  • русия-
  • антъни блинкън-
  • сащ

Островната държава е обхваната от бурни вълнения, предизвикани от силен недостиг на храни, лекарства и горива

Вашингтон: Руската продоволствена блокада може да е спомогнала за безредиците в Шри Ланка - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Наложените от Русия ограничения върху износа на украинско зърно може да са допринесли за безредиците в Шри Ланка. Така смята държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън, който изрази опасения те да не отключат нови кризи, предаде Франс прес.

"Виждаме навсякъде ефекта от руската агресия. Тя може да е допринесла за ситуацията в Шри Ланка. Загрижени сме за последиците в цял свят", заяви Блинкън на пресконференция в Банкок.

Подновявайки неведнъж повторен от него призив, Блинкън прикани Русия да позволи близо 20 милиона тона зърно да бъдат извозени от Украйна, където Москва нахлу през февруари.

"Установяваме, че в цял свят нараства продоволствена несигурност, която бе съществено изострена от руската агресия срещу Украйна", заяви той.

Блинкън добави, че има отражение и в Тайланд, където цените на торовете "са скочили" заради блокадата.

"Това е важно, особено в една динамична селскостопанска страна като Тайланд, защото при липса на торове, както знаем, добивите ще намалеят следващата година и цените може да се вдигнат", увери той.

Шри Ланка е обхваната от бурни вълнения, предизвикани от силен недостиг на храни, лекарства и горива.

Президентът Готабая Раджапакса обеща вчера да подаде оставка, след като демонстранти нахлуха в неговата резиденция.

Русия заяви, че ще разреши украинските кораби, натоварени със зърно, да заминат, ако украинската армия разминира пристанищата, но Киев отказа от страх за сигурността на черноморското си крайбрежие.

Днес Блинкън е в Тайланд, най-отдавнашния съюзник на САЩ от региона, след среща с колеги от Г-20 на индонезийския остров Бали.

Утре първият американски дипломат ще замине за Япония, за да поднесе лично съболезнования заради убийството на бившия японски премиер Шиндзо Абе в петък.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 41 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    153 8 Отговор
    Аре пак включиха глупостите краварите!
  • 2 Пич

    134 8 Отговор
    Хахаха !!! Козяците са в стрес ! Чак , Шри Ланка !!!??? Вече , нарисувана мечка да видят , и почват да бягат !!! Хахаха !!!

    Коментиран от #14

  • 3 от друг ъгъл

    124 7 Отговор
    Нерде Русия, нерде Шри ланка, ама Путин е виновен, нали не някоя американска сиайей спринг?
  • 4 Петьо Петров

    124 7 Отговор
    Шизофренията добива заплашителни измерения.

    Коментиран от #16

  • 5 АУУУУУ

    121 6 Отговор
    Какви глупости пак пишете ?Преди месец имаше публикация, че островната държава решила да мине изцяло на биоземеделие и зелена енергия ,което довело до срив в икономиката. Тя Москва и Путин са виновни ,че има тайфуни ,урагани ,а най много и торнадо във ФАЩ.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 име

    120 7 Отговор
    Да, да, Путин е виновен, те руснаците направиха кървавия преврат в Украйна, насъскваха фашагите да действат из странана, накараха военните да стрелят по своето население, принудиха политиците им да не спазват подписаните споразумения и въоръжаваха Украйна за война с Русия. Както и руснаците накараха украинците да минират пристанищата си.
  • 8 АНТЪНИ ГО ЗНАЕ

    107 6 Отговор
    НЯМА И НИКОГА НЕ Е ИМАЛО ПО ГОЛЯМ АГРЕСОР ОТ ЗАДОКЕАНСКИЯ ......АГРЕСОР -------!
  • 9 3.14К

    103 7 Отговор
    Грета Тумберг, зелена сделка и идиотското либерално управление са причината за енергийния колапс в тази страна. Същото ни очаква и нас в Европа.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Вярно тия

    101 7 Отговор
    от америка виждат и в съня си Русия като враг . До къде може да стигне наглоста и пропагандата само и само да учернят русия . Лозунга на ЦРУ крадеца вика дръжте крадеца
  • 12 Петьо Петров

    97 6 Отговор
    Русия заяви, че ще разреши украинските кораби, натоварени със зърно, да заминат, ако украинската армия разминира пристанищата, но Киев отказа от страх за сигурността на черноморското си крайбрежие.

    Досега Путин е виновен, а сега пак. Няма такъв дебилизъм.
  • 13 Тошо

    98 7 Отговор
    ЗАПАДНИТЕ НЕКАДЪРНЦИ СИ НАМЕРИХА ДЕЖУРЕН ВИНОВЕН.
  • 14 Гошо

    79 6 Отговор

    До коментар #2 от "Пич":

    Маша и Мечока ги хвърля в потрес
  • 15 Помак

    70 5 Отговор
    ...нердя Ямбол ...нердя Станбул..
    . ...измислят си да кепазят Русия...вече сам сигурен че Сашт са болни мозаци...нешто не са добре ...основите им и ценостите са паянтени ..
  • 16 И ТЕ ТАКА

    75 5 Отговор

    До коментар #4 от "Петьо Петров":

    А НАЩЕ МИ СИ РИ ОТ 113то МЕСТО СЕ СКЪСАХА ДА ПОДЪРЖАТ ШИЗОФРЕННОТО ПОВЕДЕНИЕ НА ТРЕМОРА БАЙ ИЗдън !!!
  • 17 Ама

    71 5 Отговор
    Изнасяйте вие зърно бря, що изнасяте само оръжия?
  • 18 Анатоли Стайков!! Тиражираш лъжи!!

    73 7 Отговор
    Украинското жито се изнася, за САЩ от 02 2022год ежедневно от три пристанища, едното в Молдова, но Украинска собственост, в Джурджулещ, делтата на Дунав на Черно море, от Пристанище Констанца и още едно Румънско!! От месец 02 2022г през тези три пристанища са, изкарани 4,5мил тона зърно за САЩ и други държави!! Анатоли, лъжеш като Украинец!! Байдан 2пъти,каза,че ще докара, 20мил тона Украинско жито в САЩ!! Лъжеш и маниполираш яко Анатоли! Кризата с продоволствието е,спретва Колективния Запад!! А тея в Азия ползват ориз, а не Украинско жито!!Виж, кои си забраниха износа на ориз, и стига пиши глупости!!
  • 19 Механик

    87 6 Отговор
    Тая Русия, дето уж няма нищо, дето гладува, дето е изолирана и е вече умряла, пак се оказа, че без нея тоя свят не може да живее.
    СЛАВА РОССИИ!
  • 20 БПФ

    89 6 Отговор
    Нагъл наркоман, ВИЕ сте виновни за продоволствената криза !! Украинският износ няма как да нахрани света - а вие изключихте руските банки от SWIFT и принудихте корабните компании да не превозват руски товари, така че Шри Ланка и много други държави не могат нито да платят пшеницата, нито да я получат !!! Защо ВИЕ не нахраните Шри Ланка? Защо правителството на тая държава се обърна за помощ към Русия, а не към вас или към марионетката ви укpoпия?

    Коментиран от #47

  • 21 абе, хора

    59 5 Отговор
    нерде русия, нерде шри ланка, нерде криза
    хора, съсредоточете се
    яко ви гъбаркат
  • 22 шаа

    71 6 Отговор
    Този дори и разтройство да получи, пак ще обвини Русия.
  • 23 ЗАГРИЖЕНОСТ

    60 6 Отговор
    Всички сме загрижени за клеветническата политика на Сащ, които като световен жандарм вместо да се грижат за продоволствената криза в ШриЛанка си измиват ръцете с други държави.Ако така ще си гледат работата такъв хегемон не ни върши работа. Да си върви и да го сменят други по-кадърни.
  • 24 Някой

    71 6 Отговор
    Дали?
    Украйна държи под 2 % от световната търговия с пшеница.
    Точно. Тези 2% ли фалираха Шри Ланка и предизвикаха безредици?
    Дали пък пръст във фалота й няма МВФ? Знаем, че те имат опит с такива дейности. Мисля, че по е 2 пъти фалираха Аржентина. България също я доведоха почти до фалит през 90-те. Сигурно и други държави. Не ми се проверява.
    А МВФ се ръководи от САЩ. Така че, крадеца вика дръжте крадеца!
  • 25 Шляхтиц

    59 6 Отговор
    Руската продоволствена блоката е причина и за слънчевите петна по месечината..........
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 🇧🇬🇷🇺

    56 5 Отговор
    Да Путин е виновен и ще ви го набие сороски нагли и крадливи джендари
  • 28 Джоко

    58 5 Отговор
    Путин е виновен, ти да видиш...
    Мръсни колонизатори, малко остана миналата година тълпите да разчистят и Белия дом, но има време и това ще стане... Реднек са въоръжени и когато обеднеят още и ще има отстреляни либерасти
  • 29 ЕХ ТАЯ РУСИЯ БЕ !

    46 5 Отговор
    Загрижени сме за последиците в цял свят", заяви Блинкън на пресконференция в Банкок.ЕЕЕЕЕЕЕ,НЕМА СЪМНДЕНИЕ, ТОВА ЩЕ ДА Е САМО ЗАРАДИ РУСКАТА БЛКАДА ,ДРУГО НЕ МОЖЕ ДА Е.......
    АМИ ВИЕ КАТО СТЕ ТОЛКОВА ЗАГРИЖЕНИ , ЗАЩО НЕ ИЗПРАТИХТЕ МАААААААЛКО ПОМОЩ НА ШРИ ЛАНКА ,ПОНЕ ЧАСТ ОТ ТЕЗИ 200 МИЛЯРДА КОИТО ДАДОХТЕ НА УКРАЙНА ЗА ОРЪЖИЕ??????????
    АМА ШРИНЛАНДЦИЕ И ТЕ ГЛУПАВИ,БЕ ..АКО БЯХА ИЗСТРЕЛЯЛИ 2-3 РАКЕТИ КЪМ РУСИЯ , И ЗА ТЯХ ЩЕШЕ ДА ИМА МИЛЯРДИ ПОМОЩИ ,АМА КАТО СА ГЛУПАВИ ТАКА ЩЕ Е...КРИТЕРИЯ ЗА ПОМОЩИТЕ ТРЯБВА ДА ИМ СЕ ИЗЯСНИ!!!!!!!! С/У РУИЯ ЛИ СИ -ЛИТВАТ ПОМОЩИ И ТО НЕ КАКВИ ДА Е,АААА...ШРИЛАНДЦИ ДОБРЕ СИ ПОМИСЛЕТЕ И ДЕЙСТВАЙТЕ,КАКВО ЧАКАТЕ.????
  • 30 Смешници

    48 5 Отговор
    Тези дето нападат последните 50 години наред държави за да ги ограбват да правят изявление че Русия е агресор е най малкото цинично.Повече няма какво да добавя в този случай.
  • 31 Обективно

    63 6 Отговор
    Кратък урок по история.
    Шри Ланка закъса заради ....американски наказателни мерки т.е санкции !!!
    Шри Ланка купува петрол от Иран, а САЩ налагат санкции заради това и Шри Ланка го закъсва. Отчаяни търси бартер чай-петрол, като опция за заобикаляне на санкциите!
    САЩ принуждава Лри ланка да трупа огромни дългове!
    САЩ иницира световна ковид пандемия в следствие на която главно перо, като туризма рухва, две години без основни приходи!
    Още ли мислите, че Русия е виновна???
    Кризата започва много преди дъбитията в Украйна!!!
  • 32 ИличРамиресСанчес

    45 5 Отговор
    ДОЛУ НАТО, ДОЛУ USA, КОЛОНИЗАТОРИТЕ ВЪН!
  • 33 Наблюдател

    42 6 Отговор
    Ако съединените щати не бяха се намесвали досега в конфликта в Украйна този конфликт да е утихнал продоволствената криза нямаше да се състои и на практика се оказва че не е Русия а се щатите са допринесли за безредиците в Шри Ланка
    По тази елементарна логика можем да изкараме ведно в на която и да е държава в света за тези безредици А и не само там
  • 34 Докато

    45 5 Отговор
    тия обвиняват Русия, че блокира износа на зърно от Украйна, укрите тихомълком изнесоха почти половината от тия прословути 20 милиона тона, дето ще спасяват света от глад...В скоро време цялото "историческо" количество ще бъде изнесено през Румъния, Полша и дунавските украински пристанища, но ония ще продължават да лалат, че количествата стоят блокирани в Украйна...Накратко, мижи да те лажем е цялата тая работа със зърното...Че чак и Шри Ланка нарочиха за жертва на Русия...
  • 35 Айдебе

    14 5 Отговор
    Не може дабъде
  • 36 АУУУУУ

    30 6 Отговор
    Малиий, как не са набарали тази публикация ,заедно с коментарите соросоидите? Ще има плюнки,храчки ,омраза ,злоба по коментиращите ,които от 32 коментара ,32 разобличават фащстката лъжепропаганда ,но най важното няма и един изтрит коментар.

    Коментиран от #41

  • 37 ТРЕНД

    37 5 Отговор
    Старата реколта е изнесена от Украйна и Русия до декември миналата година Новата сега я жънат. Шри Ланка ядат ориз.
  • 38 Има си хас

    30 5 Отговор
    Мноо ясно Путин е виновен

    Коментиран от #62

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Дъ-Ге

    36 5 Отговор
    Америте напрао трошат мивки!!! Там проблемите са в горивата и износа на селскостопанските и стоки, както и решението за производство на чиста продукция без изкуствени торове. Горива няма, заради санкциите срещу Русия, както и торове и ето ти една фалирала държавица. Само не разбрах къде точно е вината на Русия.
  • 41 Соросчо

    28 5 Отговор

    До коментар #36 от "АУУУУУ":

    А, минала е някаква сороспийка и е нацъкала по един минус на всички коментари. Колко ли стотинки са му броили от "Кравария за България"?
  • 42 Рошко

    32 5 Отговор
    Те не са ги спирали, сигурно и атома в Япония те го хвърлиха, и разграбването на Ирак Либия Сирия
  • 43 Мунчо

    37 5 Отговор
    Според американците до сега Украйна е хранила кажи речи цял Свят
  • 44 Дсса

    32 5 Отговор
    Ако Шри Ланка е заложила на куция кон Украйна за изхранване на населението и, никой не и е виновен. Но доколкото разбрах, на Шри Ланка проблемът и не е, че няма откъде да купи жито, а няма с какво. Нямат пари, управниците и са забогатели повече, отколкото трябва.
  • 45 САЙГОН

    23 5 Отговор
    Поздрави от Сайгон до Хамерите
  • 46 САЙГОН

    32 5 Отговор
    Един възрастен Виетнамец ми беше разказал как Америте от бързане да напуснат Сайгон са си забравили памперсите там
  • 47 квя

    28 6 Отговор

    До коментар #20 от "БПФ":

    Тук е ключът към безредиците. Ако Шри Ланка не се беше обърнала към Путин, можеше да се разминат и без метеж!
  • 48 Баш майстора

    23 5 Отговор
    Сигурно Путин лично драсна клечката на къщата на министър председателя на фалиралите тарамбуки. Е такива ди били като краварите нема
  • 49 Соломон

    25 4 Отговор
    И, ние в България сме БЛАГОДАРНИ на САЩ, за поскъпването на живота !

    Воже би е крайно врема да спрат да "помагат на България и Европа, за да можем да си живеем нормално, както преси !

    Русия ли е ВИНОВНА, че САЩ са разположили ВОЙСКИ в повече от 800 ВОЕННИ БАЗИ по СВЕТА ?!
    КОЙ всъщност е СВЕТОВНИЯ АГРЕСОР ?!
  • 50 555

    21 4 Отговор
    Утрешния вестник " Вашингтон: Руската продоволствена блокада може да е спомогнала за отказа на Извънземните да посетят Земята. Страх ги е че щели да гладуват."
  • 51 Бацкатаа

    17 4 Отговор
    Арабето Блинки!!! Освен това и доведе до това на Марс да няма вода!
  • 52 Събеседник

    16 4 Отговор
    Блинкън ,а може би ,или май да ,защо пък да не .Еййййй изперкали кравари
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 уви ФАКТ

    4 3 Отговор
    Те са 22 милиона, имат 6.75 милиарда долара от селско стопанство, България 2,45 милиарда долара.
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Абсолютна глупост

    15 2 Отговор
    Събитиятс в Шри Ланка се развиват години преди войната и блокадата на зърно. Корумпиран Президент е единствената причина за това състояние на страната. 2012 бях 2 седмици в Colombo, и видях нещата с очите си, и това преди 10 години. Още тогава имаше презент на военни, даже и в хотела в който бях, а мизерията е неописуема.
  • 58 az #Контрапропаганда

    14 3 Отговор
    Ще споделя някои размисли, които ми идват наум на основа на фактите:
    Индия отказа да се присъединява към AUKUS и да си разваля отношенията с Москва.
    На 13.06.2022г. от РФ тръгна първият конвой по трасето "Север-Юг" през Иран, свързващо руснаците и индийците. В проекта участват руснаци, иранци, индийци, китайци. По него стоките от РФ до Индия стигат за по-малко от месец, при това трасето минава само през съюзно настроена и към руснаци и към индийци държава - Иран. Рискът за доставките е минимален. Отделно, Индия отказа да спазва "западните санкции" срещу Москва.
    И на фона на всичко това в Шри Ланка е организиран преврат...
    Предполагам, че сега Шри Ланка, образно казано, ще бъде превърната в Украйна образец след 2014г. и използвана за създаване на проблеми на Делхи. Не изключвам следващият ликвидиран политик от "стрелец единак" по модела Абе да се окаже един от тримата -Тръмп, Ердоган или Моди!
    В случая ни интересува Моди. Ликвидирането му ще даде възможност на глобалния либерален елит с център във Вашингтон, да преформатира Индия и да я откъсне от приятелското й обкръжение в лицето на РФ, КНР, ИРИ.
    И този сценарий може да се реализира с активното използване на Шри Ланка. Още повече бяхме свидетели на военен конфликт с участието на индийски военни на територията на Шри Ланка.
    И още нещо интересно, следващият премиер на Англия, поставен на поста от задкулисието вероятно ще бъде индиец. Ако това наистина се случи, то със сигурност и този път ще бъ

    Коментиран от #59

  • 59 az #Контрапропаганда

    7 2 Отговор

    До коментар #58 от "az #Контрапропаганда":

    ... ще бъда прав!

    Дано все пак греша, макар, че рядко го правя...
  • 60 Мони

    4 11 Отговор
    Руските военни са поставили мините, да разминират те.

    Коментиран от #70

  • 61 В.В.П.

    5 3 Отговор
    Цейлон ,винаги е във война .И тероризъм.
  • 62 Не Путин не в виновен

    6 3 Отговор

    До коментар #38 от "Има си хас":

    Населението на земята разте в прогресия повече от геометрична 1965 СССР 225 млн.САЩ- доста по-малко.Африка 225 млн Индия 400 млн.Китай 600 млн.Индонезия 100.сега 200.Бразилия под 100 сега 200.Африка сега МИЛИАРД.Индия и тя толкова.Те,това ще унищожи света от само себе си.Сибир пак се запалил,като в 2000.Това значи,че някъде се изсипват дъждове,пускани от огромен казан.И т н.Отраженията-прехрана,климат с повече белодробни болести и кво още?Бъди рахат!И без ядрени заряди си отиваме всички.
  • 63 Що така бе?

    9 2 Отговор
    Нещо не мога да разбера! Настъпвал световен глад, липса на торове, лекарства и др.! Ама чуйте, какво казват руснаците! Окрина да разкара морските мини от района на Одеса и да си изнасят зърното, където си искат. Що си мисли зеления, че тия мини ще му задържат Одеса? Няма ли кой да му каже истината? За торовете и лекарствата е необходимо Бай Дън да си изпие хапчетата, да си сложи слуховия апарат да го понапомпат и да не ходи при арабите а да викне всички западняци и да махне всички санкции! Тогава цял свят няма да споменува майка му а ще заобича него самия и със сигурност ще остане в историята, като мъдър държавник. Ако ли не, скоро всичко ще излезе извън контрол и майка ни жална!
  • 64 фаф

    9 2 Отговор
    До преди 3 месеца.. беше руската икономика е н 0,1 % .. с нея и без нея..
    Сега, за всичко са виновни те.
  • 65 Кутията на Пандора

    5 1 Отговор
    Янките са найДолнитеЛицемери. От тях започват всички световни злини, кризи, войни и хуманитарни бедствия, но катоНаглиУкри ни убеждават, че друг бил виновен, не те... Сякаш, че някой ще им повярва...
  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Очевадно

    3 0 Отговор
    Не очевидно, а очевадно е държанието на американските държавници. Те изперкаха тотално. Каквото и негативно да се случи по света е виновна Русия, конкретно Путин. Толкова смешни са. Блинкин задмина и Зеленски. Какъв световен авторитет можеш да имаш, как да ти вярват че говориш истината, когато и от детската градина ще ти кажат, че са пълни глупости. Единия се здрависва с въображаеми хора, а другият с повод и без повод им е виновна Русия, даже и за техните икономически провали. А да кажат нещо за санкциите които наложиха на Русия, но патят по скоро Европейците, или за подстрекаването на Украинските власти с обещания за победа над Русия, за изпращането на военна техника за милиарди, отделно помощ в пари, само и само да не се отказват от войната. Не искате мир, а война. Обвинявайте себе си за нескопосаната
    си политика, която ще доведе до глад, студ и смърт на стотици невинни хора. Вие сте за международен съд и такъв ще има рано или късно.
  • 68 Свети Петър

    2 0 Отговор
    Путин е виновен, че в Испания ежега 45 градуса по целзий!
    Анатолии е откачил нпълно с тези твърдения
  • 69 Да бе да

    2 0 Отговор
    Спомогнала е и за ежедневните убийства в Америка. Все по сигурно става че Америка е вредна за човечеството. Единствения път е Вие си го знаете да станете🚾
  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 Чукча писатель

    1 0 Отговор

    До коментар #70 от "Чукча писатель":

    ...преди да пишеш,научи се да четеш.
  • 72 ТОЧКАТА

    0 0 Отговор
    НЕ РУСИЯ, А ВАШИТЕ,ВАШИТЕ И ПАК ВАШИТЕ САНКЦИИ /СЪЩО И ВИРУСЪТ Е ВАШ!!!!!/ СА ВИОВНИ!!!!!!!ВИЕ ,А НЕ Путин разрушава СВЕТОВНИЯТ РЕД , ЗАЩОТО СТАНА НЕИЗГОДЕН ЗА ВАС!!!!!!И НОРМАТА!!!!!НА ПЕЧАЛБАТА ПАДНА.....