Last news in Fakti

9 Юли, 2022 17:39 2 648 9

Островът се тресе! Хиляди протестиращи щурмуваха резиденцията на президента на Шри Ланка (ВИДЕО)

  • шри ланка-
  • коломбо-
  • готабая раджапакса

Два източника от министерството на отбраната заявиха, че президентът Готабая Раджапакса от петък не е в сгради на властта заради планирания митинг през уикенда

Островът се тресе! Хиляди протестиращи щурмуваха резиденцията на президента на Шри Ланка (ВИДЕО)   - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Хиляди протестиращи в търговската столица на Шри Ланка - Коломбо, днес пробиха полицейския кордон и щурмуваха официалната резиденция на президента по време на едно от най-големите тази година антиправителствени шествия в засегнатата от кризата, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

Някои от протестиращите, които държаха ланкийски знамена и каски, нахлуха в резиденцията на президента, съобщиха от местната телевизия НюзФърст.

Два източника от министерството на отбраната заявиха, че президентът Готабая Раджапакса от петък не е в сгради на властта заради планирания митинг през уикенда.

Предавани на живо кадри във фейсбук от вътрешността на президентската резиденция показват стотици протестиращи, някои от които окичени със знамена, насъбрали се в стаите и коридорите, крещейки лозунги срещу Раджапакса.

Стотици хора се разхождаха и на площадката пред бялата сграда от колониалната епоха. Не се забелязват служители по сигурността.

Най-малко 21 души, включително двама полицаи, бяха ранени и откарани в болници по време на продължаващите протести, съобщават източници от здравните заведения пред Ройтерс.

Островът с население от 22 млн. души се бори с тежък недостиг на чуждестранна валута, който ограничава вноса на основни горива, храни и лекарства, което доведе до най-тежката икономическа криза от обявяването на независимостта през 1948 г.

Мнозина обвиняват за упадъка на страната президента Готабая Раджапакса. От март насам протестите, които са предимно мирни, изискват оставката му.

Хиляди хора се втурнаха в правителствената сграда в Коломбо и издигнаха лозунги срещу президента, като преди това преодоляха загражденията на полицията, за да стигнат до резиденцията на Раджапакса, съобщи пред Ройтерс очевидец.

Полицията е стреляла във въздуха, но не е успяла да спре разгневената тълпа да обгради президентската резиденция.

Ройтерс не можа да потвърди веднага къде се намира президентът.

Въпреки сериозния недостиг на гориво, който спря транспортните услуги, демонстрантите се събраха в автобуси, влакове и камиони от различни части на страната, за да стигнат до Коломбо, където да протестират срещу това, че правителството не ги е защитило от икономическата разруха.

Недоволството се задълбочи през последните седмици, когато закъсалата за пари страна спря да получава доставки на гориво, което принуди училищата да затворят врати и да се въведат норми на бензина и дизеловото гориво за основни услуги.

Инфлацията в страната достигна през юни 54,6 %.

Премиерът на Шри Ланка Ранил Викремесингхе заяви днес, че е готов да подаде оставка, за да отстъпи място на правителство на националното единство, предаде Франс прес.

"За да се гарантира сигурността на всички шриланкийци, той е склонен да приеме тази препоръка на ръководствата на опозиционните партии", заяви в комюнике неговата канцелария.

Премиерът бе свикал спешно кабинета, за да обсъди "бързо решаване" на кризата; поканил беше и лидерите на политическите партии.

Изявлението му бе направено, малко след като президентът Готабая Раджапакса побърза да избяга днес от резиденцията си, обсадена от стотици хиляди демонстранти, които искаха да го свалят от власт и го обвиняват за катастрофалната икономическа криза в цялата страна. После стотици от тях щурмуваха и превзеха президентския дворец.

"Президентът бе изпратен под охрана на сигурно място", заяви за АФП източник от силите за отбрана. "Той все още е президент, защитава го военна част", добави източникът, според когото войниците от охраната на официалната резиденция са стреляли във въздуха, за да не се приближават демонстрантите, докато Раджапакса не бъде евакуиран.

ООН бе призовала властите на Шри Ланка и демонстрантите да се погрижат днешните протести да протекат спокойно.

При вълнения в страната през май девет души бяха убити и стотици – ранени.

През април Шри Ланка обяви дефолт по външния си дълг в размер на 51 милиарда долара и започна преговори за спасителни мерки с Международния валутен фонд.

Тази криза, безпрецедентна по мащаби, откакто страната получи независимост през 1948 г., се смята за причинена от коронавирусната пандемия, която лиши 22-милионния остров от валутните приходи от туризма и според икономисти бе изострена от поредица неуместни политически решения.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 да де

    43 1 Отговор
    Там поне нямат зима представям си, ако се случи такъв глад през зимата в ЕС колко президенти и премиери няма да ги има в правителствените дворци и сгради за да си спасят кожите.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Прав

    16 1 Отговор
    Принас недоволство се осеща от одавна и ако стане това със инфлацията 46.4% щестане филм на ужасите 🧟🎥
  • 7 Ужас

    15 0 Отговор
    И при тях спряха газа и петрола - за жалост това чака и нас
  • 8 Тоалетна хартия

    4 0 Отговор
    """През април Шри Ланка обяви дефолт по външния си дълг в размер на 51 милиарда долара и започна преговори за спасителни мерки с Международния валутен фонд."""""...... Ъъъъ, и на тез им сложиха хомота!!!
  • 9 Там нещата се влошават с часове

    2 0 Отговор
    Току-що гледах как са подпалили къщата на премиера.