Отидете към основна версия

5 041 168

Жилищните сгради са основна мишена на руската армия

  • военни престъпления-
  • украйна-
  • русия-
  • война-
  • мишена-
  • руска армия-
  • владимир путин

Режимът на Путин лъже цинично, че в Украйна атакува само военни обекти

Снимка: Facebook, Володимир Зеленський

През петте месеца на пълномащабна война руските военнопрестъпници в Украйна са атакували цивилни обекти 60 пъти повече, отколкото военни цели. Това се казва в доклад на Центъра за противодействие на дезинформацията към Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна.

"Противно на изявленията на Владимир Путин, че "руската армия не нанася удари по цивилни цели", през петте месеца на войната Русия атакува цивилни цели почти 60 пъти по-често от военните. В цифри това са 17,3 хиляди атаки по цивилни цели и около 300 - по военни. Нашествениците нанасят удари на първо място по гражданската инфраструктура на градовете, разположени по фронтовата линия“, информират от центъра.

Руските окупатори се надяват, че с терора си срещу цивилното население украинците ще спрат да оказват съпротива и ще се обърнат срещу Володимир Зеленски. Към днешна дата повече от 50% от целия жилищен фонд на Мариупол, Харков, Чернигов, Буча, Северодонецк и Лисичанск е повреден или разрушен. Броят на украинците, останали без дом, вече надхвърля 3,5 милиона души, или 8% от населението на страната.

Медицински, образователни институции и културни обекти са станали мишена на руски атаки. В цялата страна са ударени над 830 здравни заведения, 2129 образователни институции и над 530 културни обекта. Една от основните причини за ударите по граждански обекти е ниската точност на руските оръжия и използването на остарели или неверни данни. Повече от 70% от руските ракети не поразяват набелязаните цели.

Руската окупаторска армия в Украйна всекидневно извършва военни престъпления, включително убийството на невъоръжени, сред които стотици деца. От началото на пълномащабната война са убити 358 деца от руските войници. Има доказателства за 24 632 военни престъпления на Русия.

Поставете оценка:
Оценка 2 от 113 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: