Тема: Украйна

27 Юли, 2022 08:22 4 420 76

Защо руски войници отказват да се бият в Украйна

  • военни престъпления-
  • война-
  • украйна-
  • русия-
  • руски войници-
  • инвазия

Руските войски в Украйна са предимно съставени от войници по договор

Защо руски войници отказват да се бият в Украйна - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Той воюва срещу Украйна над четири месеца, но изведнъж всичко се променя. Ефрейтор Иля Камински просто спира да изпълнява заповедите на руското командване. Иля Камински е бил изпратен на източния фронт. Той е част от онези руски войници, които изблъскват украинците от собствената им територия в Донбас. Заедно с него се бият и всички останали от общата им 11-та отделна Въздушно-щурмова бригада, пише "Свободна Европа".

Така минават четири месеца и половина, които приключват в началото на юли. Тогава Иля Камински става един от общо 78 войници от бригадата си, внезапно отказали да следват заповеди. „Морално изтощен съм", казва той в телефонно интервю за телевизия Current Time на 17 юли. Но веднага след като е описал своето състояние, Камински добавя: "Няма абсолютно никакво доверие във властите и висшето командване, още от първата им дума“

Камински е на 20 години. Намира се в Луганска област, но точното му местоположение не се посочва по негова молба. „Защото те [руското командване] игнорират всичко. Те игнорират всякакви искания. Започнаха да се размърдват и да предлагат алтернативи чак когато хората започнаха конкретно да казват „не“, добавя той. После отново се връща към себе си: „Уморен съм. Изпитвам носталгия. Дъщеря ми се роди преди три месеца. Все още не съм я видял.“

Почти пет месеца след началото на най-голямата война в Европа след Втората световна война все повече руски войници като Камински отказват да се бият, настояват да се върнат у дома или изобщо не отиват в Украйна. Според руски правозащитници стотици, а може би и хиляди отказват да изпълнят заповеди за това къде да се разположат и как да продължат да се бият на бойното поле.

По думите на Камински някои от 78-те войници от бригадата му, които не са се подчинили на заповеди, са били държани в импровизиран затвор в продължение на дни. Те са усилили главоболието, което и без това тежи на руските командири: задачата им да попълват изтощените войници в бригадите, а става дума за огромна фронтова линия, отворена от Русия - тя е дълга стотици километри и се простира от Харков на североизток до Херсон в южна централна Украйна.

Западни разузнавателни агенции казват, че загубите на Русия са значителни. Тази седмица висш британски военен командир каза пред Би Би Си, че до 50 000 руски войници са били убити или ранени от началото на инвазията на 24 февруари. Кремъл отказа да обяви мобилизация, като вместо това използва така наречената от анализатори „тайна, хибридна“ кампания за набиране на нови войски: използване на частни военни компании, разширени възрастови ограничения, доходоносни финансови стимули и понякога принудително убеждаване за укрепване на редиците.

„Предупреждавам, това е окончателно предложение“

Парашутисти от 11-та отделна въздушно-щурмова бригада, базирана извън Улан Уде, столицата на региона Бурятия в Източен Сибир, пристигат в района на Херсон на 24 февруари, малко след началото на руската инвазия. Точно това е поделението на Камински. После то е прехвърлено в Луганск, в района на Донбас в Украйна.

В разговора с Current Time той казва, че военните не са имали отпуск в продължение на 4 месеца и половина, въпреки че загубите и жертвите на бригадата нарастват. До половината от личния състав на бригадата – около 1000 – са били убити или ранени по време на сражения. В началото на войната командирите нареждат на бригадата да защитава линия от близо 64 километра - около четири пъти повече от потенциала на бригадата. След това командирите нареждат на отряд от петима души да се опита да превземе близко селище, защитавано от близо 200 украински войници.

Камински казва, че недоволството се е трупало в звеното в продължение на седмици, дори месеци. Самият той е написал около 20 жалби и искания за преназначаване, но началниците му са ги отхвърлили или дори са скъсали документите. Още 77 други войници открито са оспорвали заповедите на командирите и са поискали да бъдат изпратени у дома или преназначени.

Това довежда до организирана намеса на командирите. Според аудиозапис, споделен с Current Time, командирите са се срещнали с протестиралите войници на 17 юли, като последователно са ги заплашвали, умолявали са ги, а накрая са се опитали да ги принудят да останат на служба или да отменят молбите си за оставка. „Дежурство по охрана на команден пункт? Артилерийско дежурство? Кой иска [да го поеме]?“ - това се чува в записа. Говори подполковник, идентифициран само с фамилията си Агафонов. „Бригадните командири [ви] питат кой иска да охранява втори артилерийски отряд. Някой да иска? [Това са] три дни дежурство?“, продължава подполковникът.

„Те правят всичко толкова лесно за вас, момчета. Предупреждавам ви, това е окончателно предложение“, казва още той на войниците „Ако никой не желае да приеме предложенията на бригадните командири, няма да ви задържа. Но имате време до 18 часа днес. След това няма да разглеждам нови оферти.“ Според Камински натискът в крайна сметка е проработил отчасти: към 16 юли 50 от 78-те войници, които са поискали да се върнат в родната си база в Русия, са отстъпили.

За останалата част обаче командирите на поделения са наредили да бъдат арестувани и държани в импровизиран затвор в района на Луганск, където са им давали храна веднъж на ден. Към 20 юли съдбата на задържаните войници е неизвестна. Според правозащитника Сергей Кривенко руските военни разпоредби предоставят известна правна защита за войници, които не се подчиняват на заповеди - особено за тези, които заявяват, че са антивоенни или пацифисти.

„Ако един войник действа според такива процедури, той не може да бъде преследван за това. Защото няма наказателни членове за искане на прекратяване на договор, основан на антивоенни убеждения“, казва Кривенко пред Current Time. „Войникът е в поделението, няма да бяга никъде. А това означава, че той не може да бъде съден за дезертьорство или отсъствие без разрешение". В Бурятия, където е базирана 11-та бригада, десетки служители са потърсили правна помощ от местни активисти, опитвайки се да прекратят договорите си и да напуснат службата си в Украйна по различни причини.

„Трябваше да откажа, за да остана жив“

Руските войски в Украйна са предимно съставени от войници по договор: доброволци, които подписват срочни договори за служба. Те имат различен опит. Други поделения включват войски от частни военни компании като "Вагнер" или специализирани, полуавтономни части, ръководени от чеченския лидер Рамзан Кадиров. Недоволството в 11-та бригада на Камински не е изолиран случай и има индикации, че руските командири опитват различни тактики, за да предотвратят излизането на проблема извън контрол. Например публично засрамване на войници, които отказват да се бият.

В разговори с Current Time чрез руския социален медиен гигант ВКонтакте няколко войници от бригадата оспориха обстоятелствата зад поставянето им на "стената на позора". Никой не поиска да се съобщава името му от страх от по-нататъшно наказание или отмъщение от командирите.

„Разбирам всичко, разбира се. Подписал съм договор. Трябва да съм готов за всяка ситуация; за тази война, за тази специална операция“, пише един от войниците. „Но се замислих, че все още съм млад, а всеки момент парче шрапнел, куршум може да влети в главата ми". Войникът казва, че е нарушил договора си и е подал оставка от бригадата преди нахлуването на 24 февруари, след като е осъзнал, че то действително ще се случи. „Мислих дълго за това и стигнах до решението. Разбрах, че трябва да откажа, за да остана жив”, каза той. „Не съжалявам ни най-малко.“

"Ти си никой"

Друг войник от 205-а бригада също казва, че командирите не са подготвяли войниците преди войната и когато поделенията са били разпределени на място, им е казано, че отиват на учения. „Нямахме нормални боеприпаси, нямахме бронежилетки, нито каски. Нямахме храна, нямахме вода”, казва той. „Честно казано, трябваше [сами] да се снабдяваме с храна".

„Не мислех, че ще напусна, но точно това се случи. Жена ми имаше трудна бременност и поисках отлагане, докато не роди“, казва трети войник пред Current Time в съобщение във ВКонтакте. „Отговорът на шефовете беше: „Не ни интересуват вашите проблеми, давайте, напуснете“.

В разговорите си с Current Time Камински описва като безчувственост пренебрежението на командирите към техните войници. „Тези хора са готови на всичко. Не ги интересува животът на войника; по-важното е неговата позиция и ранг“, казва Камински. „Предпочитат да те погребат на фронтовата линия, на отбранителната линия, отколкото да се откажеш от позицията си“, казва той, описвайки чувствата на своите командири. „Просто не им пука. Ти си просто войник за тях, ти си никой”.

Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 52 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Фильо

    35 44 Отговор
    Щот ги е страх.Не им се умираза за смешния император.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 переворот

    37 42 Отговор
    Путин ще бъде свален с кървав военен преврат.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Пак фейк.

    45 27 Отговор
    А защо слугата на народа стана слуга на западните служби? За да унищожи собствения си народ и държава...
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 А защо

    27 8 Отговор
    Никой не влиза в морето, когато има 5 метра вълни?
  • 13 Урюрвкос

    30 14 Отговор
    ---които изблъскват украинците от собствената им територия в Донбас---да но четири американски фирми са купили 170млн декара селскостопански земи за справка всичката обработваема земя в Италия е 163млн декара.
  • 14 Пако

    32 15 Отговор
    ИЛЮЗИЯТА НА УКРАИНЕЦА

    Коментиран от #20

  • 15 33341

    32 16 Отговор
    Украйнците са станали гадатели!
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Чоло

    33 12 Отговор
    Отново сънищата на козяшкия
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 стига сте си измисляли бе

    38 20 Отговор
    пълна лъжа и глупост
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 US посолството

    22 10 Отговор
    Нашия клоун
  • 27 Денисееее

    26 8 Отговор
    пак ли с твоите измишльотина и простотий.
  • 28 Първокласник

    14 6 Отговор
    До обяд, Масквата ще превземат. След обяд рев, че душа берат... На кво да вярвам и аз не знам.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 ТрийПомакНещастенДжамбазов

    22 8 Отговор
    ДенисЖената е психично болен
  • 33 Вече няма руска армия...

    15 14 Отговор
    Останаха само някъкви буряти, калмики, узбеки
    и тук таме чеченци и двама сирийци!
  • 34 Наско

    14 20 Отговор
    Путин е в задънена улица. Всеки ден слушам прихванати разговори на руски войници. Те са били подлъгани в тази война, но веднъж отишли там очите им се отварят и не искат да участват. Информацията изтича в Русия и това усложнява сериозно набирането на нови войници. Мобилизация не може да бъде обявена, защото ще предизвика масови протести, а Путин най-много се страхува от това. Той просто няма полезен ход и загубата му е гарантирана. Може само да я отлага във времето, но не и я избегне. Само в яда си да не реши да се спаси от унижението като натисне червеното копче.

    Коментиран от #65

  • 35 9 Май 1945

    24 13 Отговор
    Слаби войници са. Едвам едвам стигнаха до Берлин, Париж, Сан Стефано, Прага, Виена, Варшава, София, Будапеща, Белград...

    Коментиран от #53

  • 36 един

    12 11 Отговор
    Иска ли питане защо?Защото се губи смисъла на живота му!Войната най-малкото не е справедлива,за да умира за род и Родина,войната е завоевателна,както и да я погледнеш!Ако умре е трагедия/най-вече за близките/,но не по-малка трагедия е ако остане жив,но инвалид, който дори и себе си не може да обслужва,а камо ли да работи,а такива вероятно ще са много!Парите които получават ще стигнат за кратко време,а сетне?
  • 37 Джавелин

    14 14 Отговор
    Рубладжии вместо да дращите по форумите за копейки ,отивайте и се записвайте .
    Поне по една бяла Лада да донесете на близките си .
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Софиянец

    15 10 Отговор
    Как само се самонадъхват краво поклонниците, доста жалки опити да изкарат руската армия слаба, а същевременно руснаците с по-малко от 150К армия разпилява 300+ хил армия от нацисти и наемници и то на чужда територия!

    Коментиран от #49, #62

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Ксаниba

    9 4 Отговор
    Заменяме руски с окраигски и получаваме верният отговор, на иначе толкова неверен въпрос!!!
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Бесен _Язовец

    4 4 Отговор
    Соросоиден ду.ха4
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Нурсултан Турбомагомедов

    11 8 Отговор

    До коментар #39 от "Софиянец":

    ААААА значи на чужда територия ,все пак !
    Чий го дирят на чуждата територия .

    Дали е слаба руската армия Ами кажи освет обстрел на цивилно население ,те какво друго могат. Руската армия е катастрофално слаба ,а оръжията са им недъгави. Това е очевадно. В Херсон тая нощ какво е ставало ,а ? Или Конашенков не е казал нищо още за това

    Коментиран от #52

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Роза

    9 2 Отговор
    Сегашните руснаци не са като онези,които са воювали през ВСВП. Просто времето е друго,поколенията са други и понятията за воинска чест и патриотизъм са съвсем различни.Има една песен на сръбски език,в която се казва:"Каквото е било,сега вече не е!"

    Коментиран от #61

  • 52 Какво е...

    4 0 Отговор

    До коментар #49 от "Нурсултан Турбомагомедов":

    Станало в Херсон тази нощ?
  • 53 ??????????....

    5 4 Отговор

    До коментар #35 от "9 Май 1945":

    Сега за шест месеца до къде стигнаха?..до коя галактика?
  • 54 Денисеееее

    3 6 Отговор
    Пак ли ти бе дете.... Преди седмица обяви контранастъпление на Украйна с милионна армия.... Где е това чудо бе човече.... Или те се защитават най добре легнали в бункерите по 1 месец
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Римски Корсаков

    10 4 Отговор
    Интелигентните руснаци отиват в Анталия!
    Предпочитат турски плаж пред путинов слугинаж!
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 През

    10 1 Отговор

    До коментар #51 от "Роза":

    ВСВ са били нападнати вероломно от Хитлер и са се били за Родината си. Получавали са помощ от САЩ и ГБ, имало е и втори фронт. Били са на правилната страна. Сега нападнаха Украйна след като бяха гаранти за целостта ѝ. Взеха ядреното оръжие от СССР след като и Украйна е участвала в създаването му.

    Коментиран от #66

  • 62 опаа..не беше ли изконна руска земя..

    6 1 Отговор

    До коментар #39 от "Софиянец":

    какво правите на чужда територия, болшевики гн.сни
  • 63 немил-недраг

    6 0 Отговор
    Има висша сила и тя ще раздаде справедливост на всеки му според заслугите. Дори платените руски тролчета ще бъдат овъзмездени както подобава.
  • 64 Най-точният, оективен

    0 2 Отговор
    и компетентен източник -Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036. Интересно, че поне този път са улучили звученето на името на измисления "руски военнослужащ". - наподобява руско. Ами бавничко, но и тези се развиват...
  • 65 Цитирал си продължението

    0 0 Отговор

    До коментар #34 от "Наско":

    на статията, нали? И краката ти бяха отвити...
  • 66 Винаги има и въпрос "Защо".

    1 2 Отговор

    До коментар #61 от "През":

    И като си потърсил причинно-следствена връзка в началото, да беше потърсил и предисторията - например, че НАТО НЯМА ДА СЕ РАЗШИРЯВА НА ИЗТОК. ЗАБРАВИ ЛИ? А може и за "Майдана" да си спомниш - чиста проба преврат. С чие участие и насочен срещу кого?
  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 ФАКТИ

    1 0 Отговор
    А ВИ ГО.... ВИЕ СИ ЗНАЕТЕ ВРОТ!
  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 КАТО ОТКАЗВАТ , КОИ ВОЙНИЦИ СА ТАМ ?

    2 0 Отговор
    ЩО ТРЯБВА ДА СЕ ЛЪЖЕМЕ КАТО НЕ СТАВА ?
  • 75 УКРАЙНА Е РУСКА ТЕРИТОРИЯ И ТАКАВА ЩЕ СИ

    1 2 Отговор
    ОСТАНЕ !
  • 76 разбираш ли?

    0 1 Отговор
    На руските тpoлове им плащат в кеш. И няма опасност от това някой куршум да влезе в мозъкът му.
Новини по държави: