Отидете към основна версия

1 335 19

ЕС кани Вучич и Курти да продължат в Брюксел диалога Белград-Прищина

  • сърбия-
  • косово-
  • европейски съюз-
  • жозеп борел-
  • александър вучич-
  • албин курти

Поканата е отправена в момент на засилено напрежение в Косово, след като косовските сърби блокираха пътищата към граничните пунктове със Сърбия - Ярине и Бърняк

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Шефът на европейската дипломация Жозеп Борел е поканил сръбския президент Александър Вучич и премиера на Косово Албин Курти да продължат в Брюксел диалога по всички нерешени въпроси между Белград и Прищина, съобщава сръбската секция на радио Свободна Европа, като се позова на източници.

Поканата е отправена в момент на засилено напрежение в Косово, след като косовските сърби блокираха пътищата към граничните пунктове със Сърбия Ярине и Бърняк. Така те изразиха протеста си срещу решението на косовското правителство, което планираше от днес да започне издаването на временен входно-изходен документ, който да заменя издадените от Белград лични карти при влизане в страната.

Същевременно се предвиждаше от днес да започне смяна на издадените в Сърбия регистрационните табели на автомобилите, които се управляват в Косово. Мерките, които са реципрочни, засягат най-вече косовските сърби, които живеят в предимно в Северно Косово.

Косовските власти решиха да отложат прилагането на решенията с един месец след среща на държавния връх на Косово с американски и европейски партньори, като САЩ са поискали решението на косовското правителство да бъде отложено с 30 дни.

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 6 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: