29 Юли, 2022 15:45 2 340 27

Могат ли доставките на природен газ да хвърлят сянка върху европейската солидарност?

  • газ-
  • газпром-
  • европейски съюз-
  • русия-
  • санкции

Сред основните цели на споразумението на ЕС за ограничаване на потреблението на природен газ и за неговото споделяне е да бъде избегнато настъпването на хаос и паника при евентуална криза с доставките

Могат ли доставките на природен газ да хвърлят сянка върху европейската солидарност? - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Европейският съюз постигна през тази седмица споразумение за ограничаване на потреблението на природен газ заради евентуалното намаляване на газовите доставки от Русия, но за неговото осъществяване е необходимо отделните страни от ЕС да имат двустранни договори за взаимна доставка на синьо гориво при нужда, пише Ройтерс.

Двустранни споразумения в ЕС за доставка на природен газ

Ройтерс отбелязва, че повечето държави от Евросъюза нямат подобни двустранни споразумения. Сключени са само шест договора, което оставя повечето от 27-те страни в ЕС в неведение за конкретните условия, при които биха получили или предоставили природен газ при евентуална криза с доставките. Те не са наясно и с финансовите компенсации, които ще платят или получат при настъпването на подобна ситуация, отбелязва Ройтерс.

"Двустранните сделки са единственото нещо, което ще има значение в края на краищата, ако настъпи истинска криза с доставките на природен газ", казва Кристиан Егенхофер от Центъра по изучаване на европейската политика (CEPS).

Страните от ЕС се договориха във вторник да намалят потреблението си на природен газ с 15 процента до края на предстоящата зима, да запълнят газовите си хранилища и да споделят част от своето синьо гориво с други държави от Евросъюза, ако се стигне до криза с доставките. Всяка отделна страна обаче може сама да реши при какви условия ще предостави своя природен газ на друга държава.

Каква е ситуацията в момента?

Законодателството на ЕС задължава всяка от страните членки да изнесе синьо гориво за своя съседка, ако в нея сериозно са нарушени газовите доставки за битовите потребители или за ключови обществени сгради, като болниците например. За да стане това обаче, държавите от Евросъюза трябва да са сключили съответните двустранни споразумения. Само осем от тях участват в подобни договори в момента, сред които между Германия и Австрия, между Естония и Латвия, както и между Италия и Словения.

"Това не е достатъчно", категорична е еврокомисарят по енергетиката Кадри Симсон. Тя призовава страните от ЕС да сключат повече двустранни споразумения за доставка на природен газ. В ход са преговори и се очаква до зимата да бъде подписан договор между Германия и Чехия. Федералната република подготвя подобни спогодби и с Полша, и с Италия, съобщиха от икономическото ѝ министерство, информира Ройтерс.

Някои държави от ЕС, които са силно зависими от руските газови доставки, не са сключили нито един двустранен договор за споделяне на природен газ. Една от тези страни е Унгария, която се противопостави на европейското споразумение за ограничаване на използването на синьо гориво.

След Германия, Италия и Франция са най-големите потребители на природен газ в ЕС. Франция не участва в нито едно двустранно споразумение, а Италия е част от един подобен договор. Високопоставен италиански представител заяви, цитиран от Ройтерс, че неговата страна е преговаряла с Гърция за използването на газови хранилища.

Какво следва?

Сред основните цели на споразумението на ЕС за ограничаване на потреблението на природен газ и за неговото споделяне е да бъде избегнато настъпването на хаос и паника при евентуална криза с доставките. Договорът е насочен към ограничаване на рискови ситуации, при които отделните страни може да се опитат сами да си набавят синьо гориво и да откажат да помогнат на своите съседи.

В интерес на отделните страни е да си помагат взаимно, тъй като евентуален недостиг на природен газ в една държава или настъпването на икономическа криза, ще окаже негативно въздействие върху целия Евросъюз, отбелязва дипломат от ЕС и добавя, че това се отнася най-вече за Германия.

"Падне ли Германия, всеки един от нас ще падне заедно с нея", категоричен е европейският дипломат.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Европейска солидарност?

    42 1 Отговор
    Няма такова животно.
  • 2 Фърчило

    33 1 Отговор
    Въпроса е кога? а не дали
  • 3 Слава на Европейския съюз

    8 21 Отговор
    С едно решение намали бъдещите ни сметки с 15%, по ниски за парно! Да живее саюза!

    Коментиран от #24

  • 4 За овце

    34 1 Отговор
    Надявам се да хвърлят не само "сянка", но и камъни, мълнии и т.н, който да разпаднат този либерастки ЕССР.
  • 5 Анна

    37 1 Отговор
    Каква европейска солидарност ви гони? Европа си прави каквото на нея й е изгодно. Солидарност искат само ако е в техен интерес. ЕС се самоубива с това нагло и робско поведение, с което каза на европейските граждани че не струват всички заедно колкото едно потупване по рамото от ония в бялата шатра. Сори. Но вече не харесвам ЕС. И няма да бъда соридарна с тях.
  • 6 Европейски съюз

    1 29 Отговор
    Най доброто място за живот на планетата! И ние сме част от тази хубавиня! Да живее Европейски съюз!
  • 7 Газовик

    12 1 Отговор
    Разбира се!
  • 8 Значи

    22 2 Отговор
    Ще чакаме да падне Германия.След нейното падане белким се оправи Европа.
  • 9 Европа

    3 23 Отговор
    ,ако докажат, че с 25% икономии на газ орките гладуват ще дам всичко от себе си да не ползвам газ. Китайската икономика официално от днес е в рецесия, фалират строителни фирми, банки на кой ще го продават този газ чугуните. До ролета газа ще струва 7 пъти по малко, нефта ще е 60-65usd за барел
  • 10 Възрожденец

    19 7 Отговор
    Шрьодер и меркелица защо още не са в затвора за национално и европейско предателство ?!
  • 11 Райнхард

    27 1 Отговор
    До зимата Германия ще е във тотален финансов колапс-големите компании( БМВ,Фолксваген,BASF,и още много други) местят трескаво производствата си в Южна Америка..това значи отлив на сериозни парични потоци под формата на данъци и такси,както и огромен брой безработни които ще трябва да бъдат издържани от социалните служби наред със мигрантите и трайно безработните! Германия се самоунищожи под натиска на САЩ,но унищожи с политиката си и ЕС-дните му са преброени,така,както е и относно доминацията на Запада, идва ново и надявам се по-добро време за всички нас!
  • 12 Българин 🇧🇬

    27 1 Отговор
    "Ройтерс" - русофобска пропагандна централа от Малобритания (извън ЕС ) надъхва европейците как да правят мръсно на Русия ! 😜 Но е видно кой печели и при " вътрешните търговии " в ЕС . Най-печеливш - Германия , която си запази Северен поток 1 , най-губещ - България , която Саш убедиха да си даде Южен поток на Турция и да стане зависима от турците !

    Коментиран от #18

  • 13 Тошо

    26 1 Отговор
    СОЛИДАРЕН И КОЛЕКТИВЕН ИДИОТИЗЪМ ОТ БРЮКСЕЛ ДО СОФИЯ.
  • 14 Бесен _Язовец

    17 2 Отговор
    Жал.кари останали без енергия и ги крепи някава гладна солидарност
  • 15 Не знам!

    16 1 Отговор
    На Киро му изтече мандата, но се оказа че гемиите с газ още не са му потънали , макар и да няма къде да ги разтовари оти нема терминали свободни, но ще се шляят из моретата, пълни с газ така нужен след спрените доставки от Газпром.
  • 16 Амдертлиев

    12 1 Отговор
    Обикновенно като се каже солидарност,се има предвид и лоши и добри времена.Но май " колективният запад" по свой начин си ги разбира.Да споделяме заедно мизерията само,благодарение на недалновидни политици.А германските и френските пенсионери ще бъдат ли солидарни с българските да изпратят някои лев за предстоящатата зима?Отговорете си сами.
  • 17 поредната война

    15 0 Отговор
    "...страните от ЕС се договориха във вторник да намалят потреблението си на природен газ с 15 процента до края на предстоящата зима..."
    Сами ли да си носим въжетата или ще ни ги предоставят от Евросъюза?
    Какво да ме интересува поредната война, че да мръзна заради тях?
    Има войни по света постоянно. Все има "диктатори" по света, които биват убивани я от "демократичния" запад или сега украинското, зелено "диктаторче", което воюва с Русия, ще бъде свалено от руснаците. Мен какво да ме интересува това? Ако западналите искат да са солидарни, с когото и да е, си е тяхна работа.
    Ако трябва излизам от този "съюз" и си доставям газ, без да се съобразявам с директивите на Урсулите дер Фекалийн...
    Дайте газ, не се правете на идиоти!

    Коментиран от #20

  • 18 Оня дето пукна

    15 2 Отговор

    До коментар #12 от "Българин 🇧🇬":

    Макейн, диването смотано от ФАЩ, дойде тука и натисна "нашите" подлизурковци да се откажат от ЮП па сега трева да пасем.
    Турците го взеха, защо не? Трябва да си луд, за да се откажеш и сега да нямаш газ.
    Но се вижда че и "съюза" вече са деменция, тъпи дъртофелници... Санкции ще ми правят и цялата индустрия също отива на кино!
    Ненормалници
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Ми хайде

    6 0 Отговор

    До коментар #17 от "поредната война":

    Изглед от този "съюз"? Как практически си го представяш. Навярно по- лесно е да се излезе от затвора Алкстраз в Сан Франциско. Трябва да ти "пука" защото живееш в тази реалност, която обективно не можеш да напуснеш. Няма кой да вземе подобно решение.

    Коментиран от #22

  • 21 Да да да ха

    6 0 Отговор
    За каква солидарност става дума?Две държави командват,а другите изпълняват.Не дай боже някой да се опълчи.
  • 22 Всичко може

    2 0 Отговор

    До коментар #20 от "Ми хайде":

    Възраждане и ако народа ги поддържа...
    За какво ни са "съюзи", подобни на СССР? Те ни диктуват всичко!
  • 23 Падне ли Германия?

    3 0 Отговор
    Ами тя падна, няма никакви алтернативи.
  • 24 Пише се съюз, а не саюз

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "Слава на Европейския съюз":

    Какво знаеш ти за цените?
    Нищо, знаеш ли че от октомври ще плащаме между 300 и 1000 евро на годината само за газ? А други разходи нямаме ли? Става въпрос за Германия
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Безобразие

    2 0 Отговор
    Аман от цензурата тука...
    То не знаеш какво можеш да напишеш...
    Иначе статиите им са масово пълни с обиди и персонално насочени обидни и грозни предположения...Помня как беше наречена дъщерята на Анелия например...но ако сега го повторя и го напиша, ще ме изтрият. Много изискано, няма що.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.