Отидете към основна версия

3 560 40

Австрия, където омразата отне живота на лекар

  • коронавирус-
  • пандемия-
  • ваксина-
  • австрия-
  • лиза-мария келермайер

Здравният министър Йоханес Раух и обществото в Австрия са шокирани от новината за смъртта на лекарката Лиза-Мария Келермайер

Снимка: DW

Д-р Келермайер се застъпва за задължителната ваксинация и бързо става мишена на антиваксъри. Тя така и не получава адекватна закрила. Преди няколко дни бе открита мъртва в кабинета си.

Здравният министър Йоханес Раух и обществото в Австрия са шокирани от новината за смъртта на лекарката Лиза-Мария Келермайер. Тя доби популярност, когато започна да получава заплахи от противници на ваксинацията срещу Ковид-19 по време на разпалените дискусии относно задължителната имунизация, която беше въведена в Австрия. Тогава вътрешният министър ѝ обещава закрила.

Лекарката се превърна в символ на всички медицински работници, които се борят до последните си сили за болните от коронавирус и се застъпват за задължителната ваксинация като ефективна защита срещу болестта.

Обиди, клевети, смъртни заплахи

Тя игнорира първите коментари и смъртни заплахи. До ноември: тогава противници на ваксинирането протестират пред болницата във Велс-Гризкирхен, Лиза-Мария Келермайер е възмутена, както и много други. "Днес във Велс: демонстрация на привърженици на конспиративните теории пред очите на властите барикадира пътя и блокира както главния вход на болницата, така и изхода на спасителните екипи на Червения кръст", пише лекарката в профила си в Туитър. Полицията реагира и определя съобщението ѝ като фалшива новина, тъй като имало още един вход за линейки.

От този момент нататък лекарката от Зеевалхен се превръща в мишена за омразата на антиваксърите. Тя изтрива съобщението си в Туитър, моли и полицията да направи същото, но отговор от тяхна страна няма.

Лиза-Мария Келермайер е засипана с обиди, клевети и смъртни заплахи. Тя разказва за мними пациенти, които идват само за да пречат на работата ѝ, записват видеоклипове с мобилни телефони и разпространяват снимките в средите на антиваксърите.

Символ на лекарите, които стават жертва на омраза

Келермайер търси помощ от полицията, от службите, оповестява проблема си публично. Тя се превръща в символична фигура за лекарите, медицинските сестри и болногледачите, които работят усилено по време на пандемията - и затова са нападани и заплашвани. През януари австрийският министър на вътрешните работи Герхард Карнер говори за заплахи в "нисък двуцифрен диапазон", които обаче трябва да бъдат "взети насериозно".

Австрийската прокуратура започва разследване срещу един от мъжете, разпалващ омразата, но през юни прекратява производството, защото заподозреният се оказва в Германия, където те нямат юрисдикция.

Германски IT специалист предлага помощта си и скоро успява да проследи двама възможни извършители - неонацист от Берлин и мъж от Горна Бавария, който заплашва с "народен трибунал". Откритията му са пренебрегнати. Заплашваната лекарка дава много пари, за да осигури безопасността на персонала си, на пациентите си, своята собствена. Въоръжена охрана стои на входа на практиката и спира някои "пациенти", които искат да влязат в чакалнята с ножове.

Келермайер е открита мъртва в кабинета си

В Лекарския съюз на Горна Австрия клатят глава: "Разбираме, че човек трябва да се защитава, но друг е въпросът дали трябва да се изказва прекомерно в Туитър по всяка тема".

В края на юни д-р Келермайер закрива практиката си. Ситуацията вече не е поносима за служителите ѝ. Освен това разходите за охрана са прекалено големи - към онзи момент тя е струвала около 100 000 евро. В началото на юли тя обявява, че иска да възобнови практиката си, а медицинската асоциация е готова да ѝ помогне да избегне фалита.

Миналия петък Лиза-Мария Келермайер е намерена мъртва в кабинета си. "Никой друг не е отговорен за това", обяви прокуратурата. Намерени са бележки, сочещи към самоубийство. От прокуратурата отказват да коментират съдържанието им.

"Тази омраза трябва най-накрая да спре"

Властите в Австрия са разтревожени. Президентът Александър ван дер Белен написа в Туитър: "Омразата и нетолерантността нямат място в нашата Австрия". Министърът на здравеопазването Йоханес Раух допълни: "Тази омраза трябва най-накрая да спре". Двамата му предшественици подадоха оставка именно поради тази причина - нарастващата враждебност.

Даниел Ландау, който вече организира демонстрация във Виена срещу антиваксърските протести, призовава за мълчаливо бдение за лекарката Лиза-Мария Келермайер на площад "Свети Стефан". Камбаните на катедралата ще забият, а около нея ще бъдат подредени свещи. "Време е отново да се изправим заедно срещу всяка омраза, срещу тези течения, които предизвикаха страха и безпокойството на д-р Келермайер.”

Австрийската медицинска асоциация подкрепя идеята. В същото време полицията и прокуратурата отхвърлят всички обвинения срещу тях и продължават да водят разследване, а в групите на антиваксърите и последователите на конспиративни теории мъртвата лекарка продължава да е обект на подигравки.

Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 30 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: