Last news in Fakti

2 Август, 2022 21:45 3 472 39

Има ли смисъл от четвърта доза ваксина срещу COVID-19

  • коронавирус-
  • пандемия-
  • ваксина-
  • омикрон

Постоянната имунизационна комисия в Германия до момента препоръчва четвърта доза на малка част от населението - пациентите с потисната имунна система, обитателите на социални домове, медицинския персонал и хората над 70 години

Има ли смисъл от четвърта доза ваксина срещу COVID-19 - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

За кои групи хора е препоръчителна четвъртата доза ваксина срещу Ковид-19? Кога да се постави тя и познати ли са страничните явления? Мненията на експертите по тези въпроси са твърде различни.

Коронавирусът си остава фактор, който оказва влияние върху живота ни. Междувременно 6,6 милиона германците са си поставили четвърта доза от ваксините - повечето от тях са над 60-годишна възраст. Има ли смисъл от нов бустер срещу Ковид-19 и ако да - кога?

Кой трябва да си постави четвърта доза?

Мненията на експертите са разнопосочни. Постоянната имунизационна комисия в Германия до момента препоръчва четвърта доза на малка част от населението - пациентите с потисната имунна система, обитателите на социални домове, медицинския персонал и хората над 70 години. Европейската агенция по лекарствата и Европейския център за превенция и контрол на заболяванията препоръчват обаче втора бустерна доза за гражданите над 60 години. Според тях това ще избегне по-големи вълни от заболявания и претоварване на болниците и през есента.

Според учените четвъртата доза може да помогне най-вече на онези, чиято имунна система не е реагирала оптимално на първите три ваксини. Рискова група тук са по-възрастните и хората със слаба имунна система. Изследвания на кръвта могат да помогнат за определяне на имунната защита. За момента обаче само при малко хора се наблюдава слаб имунен отговор, отбелязва Андреас Радбрух от Германския център за изследвания на ревматизма в Берлин. Според него при хора с добър имунен отговор на първите три ваксинации четвъртата не е необходима.

Германският министър на здравеопазването Карл Лаутербах съветва в определени случаи четвъртата ваксина да се поставя и на хора под 60 години. Той препоръчва на по-младите да се консултират със семейния си лекар за втората бустерна доза. За хората под 60 години четвъртата ваксинация може да има смисъл в определени случаи, особено ако имат "много социални контакти".

Колко време след третата доза може да се постави четвърта?

Четвъртата доза трябва да бъде поставена известно време след предишната имунизация или след боледуване - в идеалния случай не по-рано от шест месеца след тях. Според Постоянната имунизационна комисия обаче рисковите пациенти могат да се ваксинират и по-рано. Тя препоръчва все пак да се изчака поне три месеца.

Този диапазон е необходим, тъй като оптималното развитие на имунните клетки се нуждае от време. Освен това трябва отново да се активират създадените преди това клетки на паметта, обяснява имунологът Кристиан Богдан.

Има ли допълнителни странични ефекти?

Отчетените странични ефекти при третата доза са сходни с тези от първите две ваксини. Експертите не очакват, че поставянето на четвърта инжекция ще увеличи броя на страничните реакции. Изследванията от Израел показват, че и четвъртата имунизация се понася добре от организма.

Въпреки добрата поносимост е препоръчително преди поставянето на ваксина да се пресметнат ползите и рисковете, най-вече при млади хора, за които не е напълно ясно доколко е необходима допълнителна защита.

Трябва ли да се изчакат адаптираните ваксини?

Наличните ваксини показват по-малка ефективност срещу разновидностите на Омикрон в сравнение с тази срещу Делта вариантите на коронавируса. Moderna и BioNTech-Pfizer съобщиха, че техните адаптирани към новата мутация ваксини са показали добри резултати в тестовете. Проблемът е, че ефективността на ваксините досега е била измервана само въз основа на нивата на антитела в кръвта, а не въз основа на действителното протичане на инфекциите сред тествани субекти, както се изисква при официалните проучвания за одобрение. Все още не е ясно кога адаптираните ваксини ще бъдат пуснати на пазара.

Освен това вирусът продължава да мутира. Moderna и Biontech-Pfizer работят по адаптирането на ваксината към оригиналния вариант на Омикрон. Понастоящем обаче доминира друг вариант на инфекцията - Омикрон BA.5. Ето защо много експерти се съмняват дали добавената стойност на адаптираните ваксини ще е достатъчно висока за обществото като цяло.

Колко време продължава защитата?

Първите бустерни дози бяха поставени в Израел преди около година. Затова до момента няма наблюдения върху евентуалната дългогодишна защита. Първите изследвания сочат, че защитата от третата доза, също както и от предишните, прогресивно намалява в седмиците и месеците след ваксинацията. Но въпреки това тя остава висока. Проучване в САЩ показва, че защитата от хоспитализации два месеца след третата ваксинация е 91%, след четири месеца пък е 78%. Поради това много експерти смятат, че три ваксини при хора със здрава имунна система са достатъчни за изграждане на стабилна имунна защита срещу SARS-CoV-2.

Трите ваксинации могат да предпазят от тежки заболявания и смърт в дългосрочен план, но невинаги могат да предотвратят инфекцията, подчертава професор Радбрух. Все още не е ясно дали четвъртата ваксинация може допълнително да повиши защитата при хора със здрава имунна система - и за колко дълго.


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Танк

    64 2 Отговор
    Като не съм ваксиниран, може ли на право 4 доза. Да питам.

    Коментиран от #13

  • 2 Мутафчийски

    72 2 Отговор
    Четвърта има смисъл само ако си турите и пета.
  • 3 Тодор

    67 2 Отговор
    А бе ръгай там,който не умрял от трета,да умре поне от четвърта доза.
  • 4 DW смърди

    73 0 Отговор
    Има ли смисъл от Deutsche Welle???
  • 5 Така така

    65 0 Отговор
    За производителите има значение...някое милионче печалба. За нас няма. Факт

    Коментиран от #24

  • 6 Гошо

    55 1 Отговор
    От четвъртата няма, но от седмата и осмата има голям смисъл.
  • 7 Елементарно, Уотсън

    62 1 Отговор
    Швабите са сключили договор с Биотех за 7 дози в рамките на четири години. Така че, има или няма файда от нея на тях им е все едно. Важното е да има паника, страх, инфлация и печалби от милиони евра. Историята започва от септември а октомври всички в кошарата с ежедневни тестове. Те така...
  • 8 Фарма поп

    39 1 Отговор
    И от 4тата и от петата, и от 108мата чадо. Ваксай се, дорде идеш та оня свят. Амиииин+
  • 9 DW-прпаганден машинен

    43 1 Отговор
    Има "смисъл" толкoва колкото и да четете глупостите, пропагандите и манипулацийте на DW !!!!
  • 10 Бай Дъно

    40 0 Отговор
    Има смисъл, ако искате през ден да сте положителни и ковидът да е винаги ваш приятел, френд, като американец!
  • 11 😷😷😷

    44 1 Отговор
    Догодина, ще четете същите глупости от тези мизантропи Дойче Веле, но вместо 4-та, ще пише "осма"! Изpоди!
  • 12 2030 година

    36 1 Отговор
    Въпрос на ДВ към малцината оцелели. Има ли смисъл от 35-та доза? ДВ журналисти отдавна няма, но компютърът е разархивирал статията от 02.08.2022 г и само е сменил 4-та с 35-та.
  • 13 Моарейн

    26 0 Отговор

    До коментар #1 от "Танк":

    Аз смятам да си сложа направо 1001-та доза.

    Коментиран от #36

  • 14 Ваксинатор

    35 1 Отговор
    "Междувременно 6,6 милиона германците са си поставили четвърта доза от ваксините - повечето от тях са над 60-годишна възраст." Ето това са реално ваксаните. Всичко друго е "ваксан". Ние си мислим, че жабари, шваби, ингилизи, макаронаджии са по-прости от нас и се бодът като изоглавени. Да ама не. Имаше хиляди и хиляди случаи на фалшименто сертификаменто в Западна Европа. Швабите бяха стигнали до там, че проверяваха ваксаните по дати, къде са били. И дали датите съвпадат със зеления нацификат. Затова ще ни натискат и за 4та доза, и за 5та доза и за 18та доза. Всеки от нас ТРЯБВА реално да е набоден поне веднъж. Затова ще ни натискат и с маймуницата сега, тоя дето се е изплъзнал от ковидарите да го гепат на тясно маймунарите и да го боднат. Затова и мерките ще се затягат. Да стигнем до там, че да нямаме избор, освен един реален боц. Пък какво наистина целят господарите на света ще го разберат оцелелите от тая лудница
  • 15 Витанов

    29 0 Отговор
    От четвърта доза няма голяма полза, ама от 5та, 6та и т. н. до 10та ползите за всички се увеличават. И без това планетата е пренаселена, ползата от това ще е, че ще се отървем от разни зомбирани кухи лейки
  • 16 БАЙ КУРТИ

    21 1 Отговор
    Щом DW го пише значи е истина . Сега всички Триполови под строй за 4/5/6/7 ваксина ,та белким получат гънки на мозъка .Нали ваксите са от наши хора Джен...и .
  • 17 Таки Брашнаров

    2 20 Отговор
    Скоро ше си слагате СПутник V ама не по желание ... малко задължително и в такива дози каквито на Румбата или на СТефчо му наредят от Русия
  • 18 нннн

    19 0 Отговор
    Колко дявола могат да се съберат на върха на една игла? Кое е първично - яйцето или кокошката? По добре е учЕните да се занимават в тия въпроси. Ваксините са ясни. В случая са полезни само за медицинската мaфия и за закъсалите политици.

    Коментиран от #19

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Има за самоубийците и за малоумните

    15 0 Отговор
    За тях всяка седмица по една
  • 21 нннн

    17 0 Отговор

    До коментар #19 от "Таки Брашнаров":

    Обясни ми думите ,,чепръчене" и ,,призря". Явно имам пропуски във висшето си образование. Твоето е къде-къде по- виШо...
  • 22 Хаджи Генчо

    18 0 Отговор
    С ваксина която не е ефикасна за уханския вариант на вируса, ще се бодете за четвърти път срещу четвърти ли, пети ли щам на вируса. Все едно да се ваксинирате с противогрипна ваксина за вируси на грипа от преди 4 години.
  • 23 Taka така

    9 0 Отговор
    Ко? НЕ
  • 24 Taka така

    0 1 Отговор

    До коментар #5 от "Така така":

    Вдичко ок брат,но ника си е мой :)
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Хохо секса

    21 0 Отговор
    Аз не съм ваксиниран и досега нито съм умрял, нито съм боледувал от ковид.
    А вчера по едно радио чух една дама да казва:
    Три пъти боледувах. Ваксинирана съм и с бустерите. Доволна съм
    Бъдете здрави!
  • 27 Хохо секса

    17 0 Отговор
    Впрочем.
    Обявявам граждански протест относно маските.
    Няма да слагам маска, влизайки в магазин!
    Ако не ме допуснат в магазина, ще намеря друг магазин, където да си дам парите..
    ...а има и алтернативи - пазари на открито, онлайн и т.н.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Има ли смисъл?

    4 1 Отговор
    .... Попитайте Жириновски!

    Коментиран от #33

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Има разбира се

    5 0 Отговор
    световната (частна) банка планира тези пандемии до 2025 г. Фармаиндустрията естествено се радва да произвежда колкото се може повече ваксини, за да печелят. Политиците на власт са некадърни и зависят от т.н. "консултанти". Консултантите се финансират много силно от НПО-та, които много силно са свързани с фармаиндустрията. А всичкото това плащат данъкоплатците, обикновенните граждани и бизнеса. Печелят, вече се знае кои...
    Сега ясно ли е, колко и до кога ще има пандемии и ваксини?
    На върха на тази пирамида са много богати хора, обединени милиардери, техен говорител е познатия Бил Гейтс. Той не е нито вирусолог, нито изобщо някакъв лекар, няма изобщо медицинско образование, но този същия преди 10-ина години показваше пред цял свят на конференции, че "бъдещата световна война, щяла да бъде с вируси"!
    И се оказа, че освен, че е много богат, този незавършил никакво даже висше образование човек, подобно на нашата баба Ванга от Петрич, може да вижда и предвижда бъдещето?
    Ако останете живи още години и ако не се смени сегашната политическата система по света, ще ви слагат и 50-та ваксина, ако до тогава не сте умряли от нещо :)....
  • 32 Който иска

    5 0 Отговор
    да си отслаби имунната система, може да си слага медикаменти, които не са минали всички тестове.
    Те не са доказани, че вършат нещо или че са безопасни за хората. Самите производители пишат в инструкциите това и би трябвало човек, който си завива ръкава да миу слагат това, да зне, че и самият лекар до него, няма представа, дали това нещо ще му помогне с нещо и дали няма да му навреди? Производителите пишат, че това са продукти още в тестова фаза!
    А какви ще са резултатите от техните тестове никой още не знае!
  • 33 сложил 6

    0 0 Отговор

    До коментар #29 от "Има ли смисъл?":

    Жириновски от страх, си беше сложил 6 и това малко му помогна... Ама кой знае, дали му е "помогнало", като билет за оня свят?
  • 34 истина ти казвам

    0 0 Отговор
    Кой трябва да си постави четвърта доза? Ми глупака разбира се!
  • 35 Отговорът

    0 0 Отговор
    Не, разбира се. Няма никакъв смисъл има обаче смисъл да не си я слагате.
  • 36 Ракета Пейтриът

    1 0 Отговор

    До коментар #13 от "Моарейн":

    Чшшш ти ще станеш направо Шехерезада!

    Коментиран от #37

  • 37 Моарейн

    0 0 Отговор

    До коментар #36 от "Ракета Пейтриът":

    Такава е идеята, колега :)
  • 38 стефан

    0 0 Отговор
    Професоре, язък за титлата! Приличаш на врачка.
  • 39 Вие господине

    0 0 Отговор
    На правете си 25 ваксина срещу COVID -19 едно и също повдигането имунитета след време и после ваксината отслабва и е не ефективна