Отидете към основна версия

6 156 211

Наглостта на Кремъл няма край: Обвиниха САЩ в пряка намеса в конфликта в Украйна

  • русия-
  • сащ-
  • украйна-
  • война-
  • игор конашенков

Говорителят на руското министерство на отбраната Игор Конашенков, тълкувайки превратно думите на Скрибицки, заяви, че руските военни вече смятат Вашингтон за страна в конфликта

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Русия обвини Съединените щати в пряка намеса във войната в Украйна, съобщи Би Би Си-Русия, цитирана от Offnews.bg. Повод за подобно твърдение е интервю на заместник-ръководителя на украинското военно разузнаване Вадим Скрибицки за "Дейли Телеграф". В него той спомена американския HIMARS и информация, която се използва за насочване на тази система за залпов огън по руски цели в Украйна.

Основната част от интервюто е посветена на това как украинците успяват да неутрализират заплахата от изтичане на информация за доставките на модерни западни оръжия и да идентифицират агенти.

На въпрос как доставените от САЩ ракетни системи HIMARS успяват да се насочат толкова точно, Скрибицки отговаря:

„По-специално в този случай използваме информация в реално време“.

Той обаче веднага прави уговорката, че официалните лица не предоставят директна информация: „Не мога да ви кажа дали използваме директно британски и американски сателити, но имаме много добри сателитни изображения“.

Говорителят на руското министерство на отбраната Игор Конашенков, тълкувайки превратно думите на Скрибицки, заяви, че руските военни вече смятат Вашингтон за страна в конфликта в Украйна.

"Руското министерство на отбраната е регистрирало и взема предвид за в бъдеще официалното признание на заместник-началника на главното разузнавателно управление на украинското военно разузнаване генерал Скрибицки, че Вашингтон пряко е съгласувал всяка цел за Киев преди ударите от HIMARS", казва той, цитиран от "Интерфакс".

Говорителят допълва, че всичко това "неопровержимо доказва, че Вашингтон, противно на изявленията на Белия дом и Пентагона, е пряко замесен в конфликта в Украйна".

В изявлението си той обвинява администрацията на президента на САЩ Джо Байдън, че е пряко отговорна за "атаките срещу жилищни райони и гражданска инфраструктура на селища в Донбас".

Още в края на март руският външен министър Сергей Лавров заяви, че всички пратки с оръжие, влизащи в Украйна от чужбина, ще бъдат идентифицирани от руската армия като "легитимни цели" за поразяване.

Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 86 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания