Last news in Fakti

5 Август, 2022 10:00 3 730 29

Скритата мобилизация върви активно и масово: как и кого набират в Русия - Август 2022

  • русия-
  • украйна-
  • война-
  • донбас-
  • мобилизация-
  • владимир путин

Западните медии и военни служители очакваха Путин да обяви обща мобилизация още на 9 май, това не се случи, но подобна възможност винаги остава на дневен ред

Скритата мобилизация върви активно и масово: как и кого набират в Русия - Август 2022 - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

С нееднозначни договори, високи заплати и други хватки Русия примамва кандидати за договорна военна служба. Пряка принуда няма, натискът е по-скоро психологически и финансов. Ето какво научи ДВ то този въпрос.

Противно на прогнозите, които бяха направени в по-ранните етапи на войната, през нейния пети месец в Руската федерация не беше обявена всеобща мобилизация. В момента бойните задачи се изпълняват от руските въоръжени сили и наемници от частната армия „Вагнер“, както и от мобилизираните в така наречените Донецка и Луганска народни републики (ДНР и ЛНР). Все пак руските служби за военна регистрация демонстрират необичайно голяма активност в търсенето на потенциални военнослужещи, които са готови да сключат договор. В целевата група попадат и наборниците, отбелязват експерти.

Призовка за ветеран от войната

Руският военен ветеран Александър (името е променено от редакцията) вече от няколко години живее в чужбина. В паспорта му все още е вписан адресът на неговите родители. Наскоро те намират в пощенската си кутия призовка от военно-отчетната служба, изискваща от сина им да се яви лично.

"Регистриран съм отпреди повече от двайсет години, откакто отбих военната си служба. Аз съм ветеран от войната", недоумява Александър в интервю пред ДВ. „Не знам за какво става дума, но предполагам, че това е скрита мобилизация.“ Самият Александър осъжда нападението на Русия над Украйна и казва, че ако получи такава призовка ще се опита да напусне страната възможно най-бързо.

Все по-често руснаците с военен или боен опит получават призовки от военните. В социалната мрежа „ВКонтакте“ потребителите споделят тревожни новини и съветват как да се реагира в подобен случай. "Синът ми отиде при военните, след като получи призовка на 14 юни. Но никого не взимат насила в армията, бъдете спокойни! Прегледали документите му, попитали го дали иска да сключи договор и след това го пуснали да си ходи", уверява Анна в групата "Жените на Архангелск".

Търсят се военнослужещи на договор

Правозащитникът Александър Горбачов, който от дълги години консултира наборници, потвърждава, че търсенето на военнослужещи, наети с договор, е започнало след началото на войната – но не веднага, а преди около месец. "Преди това се сключваха договори с наборници и с онези, които сами кандидатстват“, казва той. Горбачов уверява, че в момента все пак няма масово изпращане на призовки.

В армията не забравят и срочнослужещите – особено готовите да сключат договор. Техните права често са били нарушавани и преди, но тази година има безпрецедентни случаи, казва ръководителката на "Войнишките майки от Санкт Петербург" Оксана Парамонова. Например студентите от последния курс, които имат отсрочка до 30 юни, са поканени да се явят в службата за военна регистрация и записване преди тази дата - за уж безобидна процедура като проверка на данните. Тъй като са сигурни, че не могат да бъдат взети в армията, младежите отиват в службата за военна регистрация, но там внезапно „решават да се запишат“ още преди полагащата им се отсрочка.

На горещата линия на "Войнишките майки от Санкт Петербург" постъпват и все повече оплаквания за призоваване на болни мъже, чието състояние не им позволява да служат в армията. Има случаи на хора с бронхиална астма и сърдечносъдови заболявания, изпратени на военна служба. Ако здравните им показатели са добри, защото взимат лекарства, службата за военна регистрация ги смята за годни за военна служба.

Помощ от бизнеса

Ръководителката на "Войнишките майки" от Санкт Петербург обръща внимание и на друга практика, която доскоро не е била ползвана: бюрата за военна регистрация изпращат на предприятията и фирмите списъци с имената на онези служители, които трябва да бъдат призовани пред военно-отчетните служби. За разлика от призовката, получена в пощенската кутия, онази, която е връчена на работното място, не може да бъде игнорирана, защото неявяването може да доведе до търсене на административна отговорност.

Правозащитници твърдят, че военно-отчетната служба не принуждава никого да подписва договор. "По-скоро може да се говори за непряк психологически натиск - за опити потенциалният кандидат да бъде заблуден относно заплатите, обезщетенията и условията на военната служба", обяснява още Парамонова. На горещата линия на организацията се получават много оплаквания за неспазване на договорните условия.

"Но в крайна сметка често се оказва, че бойците просто не са прочели договора, преди да го подпишат“, казва правозащитничката. В описанието на бъдещата длъжност обаче не се посочва пряко, че е нужно участие в бойни операции - има само косвени указания в тази насока.

Материални стимули

Често пъти обаче няма нужда хората да бъдат убеждавани да воюват. В мобилните пунктове за набиране на военни в различните градове често се виждат опашки от желаещи. В края на май президентът Путин отмени възрастовата граница за военна служба. Сега всеки над 40 години може да отиде на бойното поле. В тази възрастова група е особено висока подкрепата за войната в Украйна.

Важен стимул за мнозина е и добрата заплата. Има десетки обяви за наемане на военнослужещи. Според повечето обяви заплатите започват от 200 000 рубли на месец - това е пет пъти повече от средната заплата в страната за миналата година. Оксана Парамонова добавя, че в мирно време военнослужещите не получават толкова високо заплащане. Александър Горбачов добавя, че редовните заплати започват от 25 000 рубли.

Рискове от всеобща мобилизация

"Няма скрита мобилизация в смисъл на принудително призоваване във въоръжените сили за участие във военни действия в Украйна", посочва Олег Игнатов, старши анализатор в неправителствената организация „International Crisis Group“.

Западните медии и военни служители очакваха Путин да обяви обща мобилизация още на 9 май. Това не се случи, но подобна възможност винаги остава на дневен ред. Експертът твърди, че досегашното предимство на Русия по отношение на артилерията позволява на Москва да компенсира липсата на достатъчно пехотинци, за да продължи напредъка си в Донбас. „Но тези сили няма да стигнат за други места като Одеса и Киев. Това означава, че ако руснаците са притиснати в ъгъла, те могат да обявят и (всеобща – б.ред.) мобилизация".


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 3.14К

    25 3 Отговор
    За да се отервеш от изпращане на фронта, украинците плащат между 5 и 15 000$!
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Това е истината за войната

    7 27 Отговор
    Путин го е страх да удари Президентството в Киев, защото САЩ му забрани.

    Коментиран от #12, #28

  • 7 Закъсали с фeйкoвeтe

    25 1 Отговор
    Това за кой пореден път се публикува?
  • 8 ДЕМБЕЛЬ

    21 10 Отговор
    Колкото повече мобилизира Русия, толкова по-бързо ще се демобилизира цяла Европа и пак ще бъдем свободни.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Прогноза

    19 10 Отговор

    До коментар #6 от "Това е истината за войната":

    Защо "президентство" ? Зеленски е в бункер и украинците сами ще го взривят , след като жените им избягаха от Украйна , а те трябва на умират за северноатлантически интереси .
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Л.Ф. Селин

    25 7 Отговор
    Журналистите от Дойче веле да вземат да отворят поне две-три книги за историята на Русия и ще разберат, че руснаците трудно може да ги уплаши една всеобща мобилизация. Това е народ който е преминал през Иван Грозни и неговите дранета и горената на шиш на хора, през рязането на ръце от Петър Велики, през всички режими на Императори, през ,,вратовръзките" на Столипин, през всички големи войни за последните 400 години, през гражданска война, през режима на Сталин, през колективизацията, през лагерите, през ,,душегубките" и т.н. Те просто могат да оцеляват в екстремни условия.

    Коментиран от #23

  • 15 123455

    20 5 Отговор
    То украинците са по-зле, направо от улицата ги замъкват на фронта, няма не искаш няма недей
  • 16 Мдааам

    17 7 Отговор
    След като 80% от руснаците подкрепят политиката на Путин по отношение на бивша Украйна, логично е да има и достатъчно доброволци. Войната за руснаците наистина е гражданска - те воюват срещу нацистите. Освен това, над 20% от висшия ешелон на властта властта в Русия са етнически украинци. Показателно е.

    Коментиран от #25

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 любопитен

    9 2 Отговор
    Списвачите, да правите разлика между договорна военна служба и мобилизация?
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Сурвакар

    1 0 Отговор
    Дай факин рашънс дай!
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Шпицкоманди

    5 0 Отговор
    А пък Зеленски е пратил шпицкоманди да събират и връщат насила обратно избягалите украински Андрешковци.
  • 25 русия значи тероризъм и фашизъм

    3 5 Отговор

    До коментар #16 от "Мдааам":

    В Русия цари медийно затъмнение и се пише само това което се каже от престъпната шайка от Кремъл.Нормално хората да не знаят абсолютно нищо и да вярват само на това което им се каже.Суверенна Украйна брани територията си от инвазията на руските терористични нацисти.Русия е фашистка държава и трябва да бъде денацифицирана

    Коментиран от #27

  • 26 Иван

    2 1 Отговор
    Аз съм съгласен, 200 000 рубли на месец е добро преложение.
  • 27 Украинка

    5 1 Отговор

    До коментар #25 от "русия значи тероризъм и фашизъм":

    Ти май не гледаш руската телевизия и нищо не знаеш. А пък и по нашта нищо не дават, или пък омраза те заслепила. Събуди се, стига спа.
  • 28 Украинка

    3 0 Отговор

    До коментар #6 от "Това е истината за войната":

    Явно много сънуваш
  • 29 МАСОВО СЕ ВАБИРАТ УКРАИНКИ ЗА

    1 0 Отговор
    КОМПАНЬОНКИ НА РУСКИТЕ СОЛДАТИ !