Отидете към основна версия

3 170 50

Москва: Задържането на Асламова е поредната провокация на непризнато Косово

  • косово-
  • сърбия-
  • русия-
  • дария асламова

Вътрешният министър на Косово Джелал Свечля съобщи снощи, че Дария Асламова е била задържана на границата по подозрение в шпионаж в полза на руското военно разузнаване

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Задържането на руската журналистка от в. "Комсомолская правда" Дария Асламова е поредната провокация на непризнато Косово и пример, сочещ, че Прищина изцяло пренебрегва базови демократични принципи, включително свободата на медиите. Това се казва в разпространено днес изявление на руското посолство в Белград, предаде ТАСС.

Вътрешният министър на Косово Джелал Свечля съобщи снощи, че Асламова е била задържана на границата по подозрение в шпионаж в полза на руското военно разузнаване, информира по-рано днес Ройтерс.

"Нейният опит да влезе в страната, съвпадащ със събитията в северната част на страната, е явно доказателство, че Русия се присъединява към сръбската пропаганда с цел дестабилизиране на нашата страна", добави Свечля по повод броженията сред косовските сърби заради разпореждането на Прищина да премахнат сръбските регистрационни табели на колите си и да ги сменят с косовски.

Ройтерс посочи, че не може да потвърди от независим източник обвиненията на косовския вътрешен министър. По думите на Асламова, цитирана от нейното издание, тя е била освободена и сега пребивава в град Рашка, Сърбия, след като сръбските граничари я разпитвали защо няма в паспорта си отметка за депортация, предаде по-рано ТАСС.

"На 6 август 2022 г. на административната линия между Централна Сърбия и Автономната област Косово и Метохия косовоалбанските "силови структури" задържаха руската журналистка Д. М. Асламова, специален кореспондент на вестник "Комсомолская правда". Под измислени предлози косоварите не пропуснаха Д. М. Асламова на територията на областта и отправяйки ѝ абсурдни обвинения в "работа за руските спецслужби", я държаха и разпитваха в течение на няколко часа, като ѝ забраниха да използва мобилния си телефон и ѝ отнеха за обиск всички лични вещи. Посолството незабавно информира за станалото намиращите се в областта международни организации, по-специално действащата според резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН Временна административна мисия на ООН в Косово (ЮНМИК), а също така - чрез постоянното представителство на Руската федерация към ООН в Ню Йорк - директно секретариата на ООН", се казва в изявлението на руската мисия в Белград.

Руските дипломати призовават секретариата на ООН, ЮНМИК, мисията на ОССЕ в Косово, мисията на ЕС в областта на върховенството на закона в Косово и "ресорните международни организации незабавно да дадат на станалото съответната публична оценка".

Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 28 гласа.

Свързани новини