Last news in Fakti
  Тема: Украйна

6 Август, 2022 19:48 3 932 45

Докладът на "Амнести интернешънъл" за Украйна предизвика гняв и осъждане, организацията не приема критиките

  • амнести интернешънъл-
  • украйна-
  • русия-
  • война-
  • аниес каламар-
  • дмитро кулеба

От Киев обвиниха авторите в неясни твърдения, които сякаш приравняват отбранителните действия на украинската армия с тактиката на нахлуващите руснаци

Докладът на "Амнести интернешънъл" за Украйна предизвика гняв и осъждане, организацията не приема критиките - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Шефката на украинския клон на "Амнести интернешънъл"(АИ) подаде оставка, като заяви, че правозащитната организация е отхвърлила възражението ѝ срещу публикуването на доклад, в който се твърди, че украинските сили са изложили цивилни граждани на руски атаки, тъй като са се разположили в населени места, съобщи Асошиейтед прес.

Вчера вечерта във Фейсбук Оксана Покалчук обвини бившия си работодател, че не е взел предвид военните реалности в Украйна и опасенията на местните служители, които са настоявали докладът на АИ да бъде преработен.

Докладът, публикуван в четвъртък, предизвика гневни осъждания от страна на висши украински служители и критики от страна на западни дипломати, които обвиниха авторите в неясни твърдения, които сякаш приравняват отбранителните действия на украинската армия с тактиката на нахлуващите руснаци.

"Болезнено е да призная, но аз и ръководството на "Амнести интернешънъл" се разделихме по отношение на ценностите", пише Покалчук. "Вярвам, че всяка работа, извършвана за благото на обществото, трябва да отчита местния контекст и да обмисля последствията."

Покалчук заяви, че нейният офис е поискал от ръководството на организацията да даде на украинското министерство на отбраната достатъчно време да отговори на констатациите в доклада, и заяви, че ако АИ не го направи, това ще подпомогне усилията на Кремъл за дезинформация и пропаганда.

"Убедена съм, че нашите проучвания трябва да се правят задълбочено, като се имат предвид хората, чийто живот често зависи пряко от думите и действията на международните организации", каза тя.

В прессъобщение, което придружаваше публикуването на доклада, генералният секретар на "Амнести интернешънъл" Аниес Каламар заяви, че организацията е "документирала модел на украинските сили, които излагат цивилни на риск и нарушават законите на войната, когато действат в населени райони".

"Заемането на отбранителна позиция не освобождава украинските военни от задължението да спазват международното хуманитарно право", заяви тя в четвъртък.

Говорителят на руското външно министерство цитира твърденията на "Амнести интернешънъл" като доказателство, че Украйна използва цивилни граждани като жив щит.

ТАСС допълни, че АИ на 29 юли е изпратила до правителството на Украйна писмо, в което информира за своите изводи. "В това писмо ние изброихме множество градове и села, в които сме документирали описаните в информацията за медиите действия, и предоставихме джи пи ес координатите на 24 места, включително училища и болници, в които – както потвърди АИ – са били разположени украински войници".

Множество западни учени в областта на международното и военното право излязоха в социалните мрежи, за да отхвърлят твърдението на АИ за човешки щит. Те заявиха, че докладът съдържа лоши формулировки, които размиват правните различия и пренебрегват бойните условия в Украйна, посочва АП.

Украинските лидери, включително президентът Володимир Зеленски и министрите на външните работи и на отбраната, осъдиха остро доклада, който според тях не предоставя картината за руските бомбардировки на населените места и документираните нападения срещу цивилни граждани.

Каламар публикува в петък съобщение в Туитър, в което защити работата на организацията и се прицели в нейните критици.

"Украински и руски тълпи и тролове в социалните мрежи: днес всички те атакуват разследванията на Амнести. Това се нарича военна пропаганда, дезинформация, подвеждаща информация. Това няма да накърни нашата безпристрастност и няма да промени фактите", написа тя.

Украинският министър на външните работи Дмитро Кулеба публикува гневен отговор на Каламар, в който обвини организацията ѝ във "фалшив неутралитет" и в това, че без да осъзнава вреди на себе си и помага на Кремъл.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 65 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Боруна Лом

    108 5 Отговор
    БАШ ТАКА Е!
  • 2 пенсионер

    119 9 Отговор
    нормално е да отричат и опровергават. така правят и учителкита им от отан. укротероризъм в действие !
  • 3 Бонев

    81 4 Отговор
    Как може така. Кои сте вие, че да не спазвате правилната партиина линия. Така трябва да има арести.

    Коментиран от #44

  • 4 Ама

    125 7 Отговор
    Анатолчо,то отдавна се знаеше,че нацистите стрелят по цивилни обекти и се окопават в болници, училища и др.граждански обекти!
  • 5 Зззз

    135 6 Отговор
    Гняв и възмущение защото истината излиза на яве
  • 6 МирО

    128 8 Отговор
    Брей, голяма “демокрация“ има в ЕС.
    На някъкъв заелен наркоман не му харесало, че някой
    казал изстината - и кво става. То бива да сме подлоги
    на една неонациска шайка, но всичко си има граници.
  • 7 Хахаха,

    104 7 Отговор
    Ние това си го знаем отдавна, Амнести закъсня.

    Коментиран от #26

  • 8 БПФ

    130 9 Отговор
    Амнести просто се осмели да каже това, което всички знаят - че укpoпочовеците се крият зад цивилни и ги ползват като жив щит !!! За това, че разполагат артилерия и танкове в болници, училища, жилищни сгради или непосредствено до тях, има толкова видеодоказателства и свидетелства на очевидци, че то няма и какво да се оспорва даже. А законите на войната и международното право важат за всички - без значение кой претендира, че се "защитава" и обвинява другият, че го е нападнал.

    А какво да говорим за това, че укpoпочовеците от 8 години обстрелват Донбас и избиха хиляди хора там? За Краматорск да напомняме ли? А за изтезанията и убийствата на пленници с вързани ръце? Докога западните мерзки политици ще отричат тия престъпления или ще се правят, че не ги виждат?
  • 9 Венци

    89 9 Отговор
    С нацисти не се преговаря!Те се унищожават!
  • 10 Усещам

    89 5 Отговор
    че скоро тази организация ще има проблеми, я хакната мрежа, я пожар в офис, я инцидент с техни хора. Нещо май не слушат, ще има дърпани уши.
  • 11 пацо

    9 105 Отговор
    Вината е на руската агресия а не на защитниците

    Коментиран от #27

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Верно ли

    89 7 Отговор
    Хахаха, и каква стана тя, че не вечеряхме? Това, дето се знаеше от началото, вече е документирано и от Амнести (за моя изненада)! Чудно ми е кога ще спре изкривяването от соросоидните медии на моралният компас на хората и да започнем отново да казваме на черното черно, а не бяло!
  • 14 Петьо Петров

    78 5 Отговор
    Няма страшно, няма и изненада. Дори в американските НПО-та се намират честни хора. Каубойте не са лоши, само политиките им към света са неправилно агресивни.

    Коментиран от #16

  • 15 Лост

    41 5 Отговор
    А сега, защо не написахте думите на Зеленский?
  • 16 Петьо Петров

    15 3 Отговор

    До коментар #14 от "Петьо Петров":

    Каубоите
  • 17 Софиянец

    70 6 Отговор
    Е тва е да си нагла укра нацист! Света ги видя колко струват, е сега се започва с кошмара за тях!
  • 18 !!!?

    77 6 Отговор
    Скоро и за Буча ще излезе истината! Там айдар и десен сектор изфабрикуваха клането, за да обвинят Русия! Долни фашисти!
  • 19 Зелен юдей

    46 3 Отговор
    Как са посмели.В Гуантанамо!Веднага.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Стойко

    59 4 Отговор
    Това всичко го знаят, интересно е защо сега са им дали да го публикуват! Явно зеленски си изпя песента и следва да го сготвят!
  • 25 евала

    71 4 Отговор
    Ако в доклада бяха обвинили Руснаците какъв неистов вой щяха да нанадат украинците и западните пилишари . Доклада щеше да е реален и безпристрастен . Сега обаче като не им изнася са готови да сринат всичко със земята от яд и злоба .
  • 26 Следящ международните новини!

    67 4 Отговор

    До коментар #7 от "Хахаха,":

    Доклада на ,,Амнести Интернешънъл" е от три дена и това бе световна новина!Но не и за нашите медии...!Например аз цитирах новината във ,,Факти",но бях изтрит ...!Какво лошо казах...,така и още не съм разбрал...!

    Коментиран от #30

  • 27 А беее

    5 2 Отговор

    До коментар #11 от "пацо":

    Ти не беше Пеци?
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Анавв

    51 4 Отговор
    Браво, най сетне се намери международна организация ,която е видяла на място безумието на украинците и разкри истината! Защо ООН и др.организации мълчат, тези посегнаха и на Атомна Ел.централа ,рискувайки живота на хора от много държави! Вината е на САЩ ,оръжието е тяхно!
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Искаме истината

    49 5 Отговор
    Бедата е че не само западните политици и медии отричат истината и ни засипвай с лъжи, ами нашите празноглави черги на евроатлантизма (политици и медии) ни лъжат и засипват с измислици. Нямаме ли честни и обективни репортери? Нямаме ли честни и почтенни ТВ, които да казват и показват истината? От месеци се подмятат едни и същи хора в БНТ, БТВ, НОВА и говорят едни и същи небивалици, журналистите не им задават един смислен въпрос, абсолютни подлизници разпространяват псевдо евроатлантическа демокрация. Престанете и се събудете.

    Коментиран от #34

  • 32 Петков

    42 6 Отговор
    Хаха, украинската истина е най-истинска! Другите нямат право на истини,! Е няма да ви се получи олександровци, дмитруни, мрии
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Телевизия Бобов дол

    24 2 Отговор
    ..... Множество западни учени в областта на международното и военното право излязоха в социалните мрежи, за да отхвърлят твърдението на АИ за човешки щит....

    Вярно ли бе ? А в Мариопол в Азовстал какво беше това ? Как ще го формулиране?
  • 38 Бачо Киро

    18 3 Отговор
    Ко стана? Шефът на Амнести Интернешънъл в Украйна призна демек точно това, в което обвиняват укрите от самото начало, че се крият зад цивилните.
  • 39 Хохо секса

    3 17 Отговор
    Рашистите купиха Радев, та "Амнести интернешънъл" ли няма да могат да купят?
    Рашистите купиха "Амнести интернешънъл" , та Радев ли няма да могат да купят?

    Както ви харесва. :))
  • 40 ОК!

    9 2 Отговор
    Аз съм сигурен че азовците бяха взели със себе си в канализацията на Азовстал и Азот жени и деца, за да ги защитават от руснаците да не ги избият. АмнестиИнтернашънъл с какъв акъл настъпа котето? Сега дори и да се извинят ще ги рапердушинят. Не знаят ли с кого си имат работа?
  • 41 Добре де

    8 1 Отговор
    Зеленски го каза и написа, бело на черно...на магистралки, че нападнатите, ако са по-силните и побеждаващи и героични, имат правото да ползват живи щитове и дори да трепят неверниците. Особено ако медиите и продажните западни политици са на тяхна страна. Какво неясно има? Тия от амнестито на интересни ли се правят?
  • 42 До МирО

    8 1 Отговор
    Ей тъпън, Украйна не е член на ЕС
  • 43 Лицемери са

    11 1 Отговор
    Западняците които не приемат истината посочена в доклада !!! Амнести безпристрастно са обвинили Украйна и Русия но за запада украинците са чисти като сълзи ...те не видяха 8-те години на убийства в Донецк и неспазване на минските споразумения от Украйна та сега ли ще си признаят ,че са виновни за тази война
  • 44 сороснерес

    9 2 Отговор

    До коментар #3 от "Бонев":

    И без Амнести всички нормални хора го знаят, как бандеровци разполагат ракетни установки в жилищни квартали..А трябва ли същата организация да каже как с американските ракети беше ударен затвор с украинските пленници от азов..
  • 45 БРАВО АМНЕСТИ,ВЕЛИКИ СТЕ, СВЕТА ВИ БЛАГО

    9 2 Отговор
    БРАВО,ЕТО ИМА ЧЕСТНИ , СМЕЛИ ХОРА ДА ПУБЛИКУВАТ ИСТИНАТА НА БАЗАТА НА РАЗСЛЕДВАНЕ И ДОКАЗАТЕЛСТВА ...ТАКА ОТ ЕДНА ОФИЦИАЛНА ОРГАНИЗАЦИЯ СВЕТА ЧУ НАЙ-ПОСЛЕ ИСТИНИТЕ ЗА ФАШИЗИРАНАТА ТЕРОРИСТИЧНА УКРАИНСКА АРМИЯ,ИЗПОЛЗВАЙКИ ЦИВИЛНОТО НАСЕЛЕНИЕ КАТО ЩИТ.
    МРЪСНИ,ДОЛНИ ПОДЛИ УБИЙЦИ НА СОБСТВЕНИЯ СИ НАРОД.
    БРАВО АМНЕСТИ ,СВЕТА ВИ БЛАГОДАРИ СА ПЕРФЕКТНАТА РАБОТА ..ВЕЛИКИ СТЕ..
Новини по държави: