Last news in Fakti

6 Август, 2022 19:52 4 237 61

Ердоган потвърди: Турция ще плаща за руския газ в рубли

  • турция-
  • русия-
  • реджеп ердоган-
  • владимир путин-
  • газ-
  • рубли

Въпреки че бързо осъди руската офанзива, Анкара избра неутралитет и не се присъедини към западните санкции срещу Москва

Ердоган потвърди: Турция ще плаща за руския газ в рубли - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган потвърди, че доставките на руски газ за Турция ще бъдат плащани в рубли, съобщават днес турските медии, цитирани от Франс прес.

"Положителен аспект от нашето посещение в Сочи, е че се договорихме с г-н Путин за рублата. Ако Господ даде, нашата търговия в рубли ще донесе ползи и за Турция, и Русия", каза Ердоган пред журналисти в самолета при завръщането си снощи от срещата с руския президент Путин, състояла се вчера в Сочи.

Двамата президенти са се договорили доставките на руски газ за Турция да бъдат "частично плащани в рубли", съобщи руският вицепремиер Александър Новак снощи.

Ердоган не уточни обема на бъдещите транзакции в рубли.

Русия се опитва от месеци да наложи своята валута в международните разплащания на фона на безпрецедентните икономически санкции на Запада срещу Москва заради нахлуването ѝ в Украйна, отбелязва Франс прес.

Въпреки че бързо осъди руската офанзива, Турция избра неутралитет и не се присъедини към западните санкции срещу Москва.

През 2021 г. Русия покриваше около една четвърт от вноса на петрол в Турция и 45 процента от покупките на природен газ.

Плащането за руски газ, дори частично, в рубли може да позволи на Турция да не намалява допълнително своите валутни резерви в долари.

Ердоган каза още, че пет турски банки работят за разширяване на използването в Турция на руската разплащателна система Мир, като добави, че това ще бъде улеснение за руските туристи в страната, допълва турският информационен сайт ТРТ.

По време на нашата среща разменихме идеите за по-нататъшното развитие на нашето икономическо сътрудничество. По-рано си поставихме за цел търговия от 100 милиарда долара. В тази посока искаме да развиваме нашето сътрудничество в областите като енергетика, търговия, туризъм и земеделие, каза още Ердоган, цитиран от Анадолската агенция.

Той посочи, че е поканил руския лидер да проведе среща с украинския президент Володимир Зеленски в Турция.

Още веднъж напомних на Путин, че можем да бъдем домакини на срещата му със Зеленски. Ще продължим да подобряваме нашия диалог с нашия черноморски съсед Русия във всички области, за да допринесем за регионалния и глобалния мир, изтъкна турският президент

Ердоган посочи още, че са обсъдили с Путин стъпките, които да бъдат предприети срещу терористичните организации в Сирия и да се ангажирали да предприемат необходимите мерки за запазване на териториалната цялост на Сирия, информира Анадолската агенция.

От 2016 г. Турция проведе няколко операции в Северна Сирия, за да прочисти района край турската граница от терористи от групировката "Ислямска държава" и от бойци на сирийската кюрдска милиция Сили за защита на народа (СЗН, които според Анкара са свързани с ПКК), сред които "Ефратски щит" (2016 г.), "Маслинова клонка" (2018 г.) и "Извор на мира" (2019 г.). Кюрдската работническа партия, която води въоръжена борба срещу турската държава от 1984 г., се разглежда като терористична организация от Анкара, ЕС и САЩ.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 35 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Поручик Галицин

    97 24 Отговор
    Лека полека и всички заиграват по свирката на Кремъл.

    Коментиран от #52, #61

  • 2 Петьо Петров

    122 19 Отговор
    Докато има държавници като Орбан и Ердоган, има надежда за виждащият свят.

    Коментиран от #38

  • 3 Койдозлу

    105 4 Отговор
    Може ли психически здрав човек да изгледа повече от 15 минути новини по националните БТВ и НОВА.Бомбардират ни като терористична организация.Днеска започнаха с новини за трупове и напоителна милиционерщина, под формата на репортаж, следва интервюта на туристи по плажа, за някаква си мина, която всъщност не се знае какво е.Заболели, наръгани, "протестиращи" срещу нещо си.Ако темите бяха представени като новини, айде ще се изтрае.Ама това не са новини.Всяка новина се прави като скучен и продължително скучен филм, от най долен тип като време и ровене в мръсотии.И нито една важна новина.Не, че няма.Има, обаче целта е да се държи населението неинформирано, в стресово състояние.
    Срам за тези зависими и некадърни редактори.

    Коментиран от #28

  • 4 Ами

    104 11 Отговор
    то всички плащат в руската банка,само нашите ястреби проскубани чакат краварските барджи...

    Коментиран от #7, #55

  • 5 Пешо

    17 65 Отговор
    Турция отколе извива ръце .Турция не е приета добре в европейската общност.България е.И това е характерно за турската политика.Но България не трябва да се ,,захласва" по турските мурафети.Както Бойко невежия , чел една книга ,,Винету" и вече се пъне като евро политик Не му подхожда на тоя прос човек Но България не е Бойко Борисов и нищо общо с ГРАБ.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Пешо

    8 38 Отговор

    До коментар #4 от "Ами":

    България и Турция имат различни нагласи в геополитиката Българските интереси е трябва да се сравняват с турските .Наглед сходни Който ги меле за дъвка е шарлатанин Или трол с нечисти намерения
  • 8 Петкан

    89 5 Отговор
    Турция слага основите на новия световен ред ..многополюсен световен ред ...кеф ти сЕвропа ,кеф ти с Китай ,кеф ти с Сащ или Русия..гледаш си националния интерес
  • 9 МмммА

    17 3 Отговор

    До коментар #6 от "Хаха":

    Хахахахахахахаха
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 МирО

    84 11 Отговор
    Турците си гледат интереса, само ние сме “акълиите“,
    които ще плащеме за руски газ двойно (заради прекупвачите),
    вместо да си плащаме в рубли и си го взимаме директно от Газпром.
    Трябва да се свиква с рублата - тя ще е следващата световна валута.
  • 13 Пешо

    15 8 Отговор
    Подвеждащо е и с цел обработка обществени нагласи турската политика Ердоган има различни намерения и неговите ходове не са изчистени Наивно е и за наивници сравненията у това е отправено по скоро за Бойковото фенове Свикнали единствено да одобряват .Божеството Борисоф.
  • 14 Хаха

    47 3 Отговор
    Ще го продава на бай пън двойно пък той ще го твари на танкери и четворно на кирю канадеца
  • 15 Акъл море,глава шамандура

    46 5 Отговор
    А ние после ще купуваме от Турция.Дано да са доволни "русофобите".Господ да ги накаже за това как ни забиват в мизерията заради своите комисионни.
    Живи и здрави да сме всички.И това ще го преживеем обаче онези продажници в ада ще горят.

    Коментиран от #32

  • 16 мъка мъка

    59 4 Отговор
    Турция е независима държава, за разлика от България. Опитаха преврат, но нещо не им се получи.

    Коментиран от #40

  • 17 нннн

    45 5 Отговор
    Интереса клати феса. Ашколсун, комшу!
  • 18 Кир и Кокор

    52 1 Отговор
    Член на НАТО, пък си гледат интереса. Или всички в Турция са русофили или си гледат интереса и не ги интересуват лозунгите и манифестите. Нека излезнат Кир и Кокор и да ни обяснят, какво се случва в Турция. Защо така, за тях може, за нас не? Залита ли Турция по Москва и защо не я изключват от НАТО?

    Коментиран от #25, #29

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Хаха

    10 36 Отговор

    До коментар #10 от "Поручик Галицин":

    Кое й е силното, извън Москва и Петербург са крепостни. Не могат Украйна да превземат. Икономиката й е колкото щата Тексас. Абсолютен смях.

    Коментиран от #30, #45

  • 21 Петкан

    54 1 Отговор
    Американеца продава в долари , немеца в евро , англичанина в лири а руснака в рубли ..какво толкова лошо да се купува в рубли ??

    Коментиран от #58

  • 22 БСП за България и Радев

    49 6 Отговор
    Шапка му свалям на великия султан. Най-стабилния съюзник на Руската империя. Другарят Путин няма да забрави Ердоган, когато се разпределят благините след разгрома над Европа
  • 23 факт

    50 3 Отговор
    Като гледам как Ердоган съблюдава интересите на народа си с тъга констатирам, че нашите харвардци са заклети антибългари.
  • 24 Пешо

    17 19 Отговор
    Разбира се че всяка държава има собствени интереси.Но Турция не е била руска колкония 50 години.Турската икономика и умове не са повредени от дълголетния интелектуален и държавен геноцид .Както българското общество изстрадало и страдащо още 35 години от мнимата промяна.Нищо в България не се е променило като манталитет и структура.Политкомисари още драпат за властта и в управлението.Не бива да се повличаме по чужди нам интереси
  • 25 Кир и Кокор

    36 2 Отговор

    До коментар #18 от "Кир и Кокор":

    Допълнение. Съседната статия в момента е от Кокорчо, който обявява, че връщането към руски газ ни вещае Виденова зима, а Турция като купува газ от Русия, ще имат ли Виденова зима?
  • 26 Японеца

    25 3 Отговор
    Защо Ердоган може да продава дро ове на Украйна и да посещава Путин, а Радев или мин. председателя на БГ не може?

    Коментиран от #31, #36

  • 27 Ердо е политик

    38 2 Отговор
    От висока класа. Не е като нашите шушуминги Кирчо и кокочо
  • 28 Ха ха

    16 2 Отговор

    До коментар #3 от "Койдозлу":

    Що гледаш телевизия ? ЗАГАСЕТЕ ТЕЛЕВИдЗориете!
  • 29 НаМамаПавле

    8 4 Отговор

    До коментар #18 от "Кир и Кокор":

    НАТО няма механизъм за изключване от съюза.
  • 30 Поручик Галицин

    35 5 Отговор

    До коментар #20 от "Хаха":

    Ти много удобно забравяш, че на Украйна от и се оказва всяческа разузнавателна, логистична и оръжейна подкрепа от НАТО, което ще рече, че Русия си баш воюва срещу НАТО на територията на Украйна, но без жива сила. Това не го ли знаеше? Докато виж НАТО цели 20 год си воюнаше в Афганистан без на него някой да му помага и накрая ония с магаретата и сандалите ги победиха. Ти болен ли си?

    Коментиран от #39

  • 31 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    18 0 Отговор

    До коментар #26 от "Японеца":

    😉 Защото не е учил ХарВарда 😉
  • 32 БАЙ КУРТИ

    29 2 Отговор

    До коментар #15 от "Акъл море,глава шамандура":

    И ний в момента купуваме газ от РУСИЯ но с 300% , като ЛИТВА . Но правителството се ежи Ний се отървахме от Русия /газ петрол но с посредници и цени 250/350% на горе . И Триполови им ръкопляскат ,а че народът тегли , и цените всее на горе,това е бял кахър.А като чуете харвадците всичко е топ и танкерите пътуват с няколко години на зад, като F16 . ПАРИТЕ СВЪРШИХА, ДОПЛАЩАНЕ ЗА самолет от преди 40 години

    Коментиран от #41

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Поручик Галицин

    12 2 Отговор

    До коментар #34 от "Руми":

    Ма това е признак за абсолютен непросионаризъм. Този който търпи такъв служител е същият като него. На такива им казваме тънкопи.ковци. Айде трии бързо сега. Оли.
  • 36 Пешо

    14 7 Отговор

    До коментар #26 от "Японеца":

    Турция от кога притиска ЕС.Но Турция може да си го позволи.Турция има богат ресурс.Голямс и добре въоръжена армия.Сравнително голяма държава от България.Турция и Ердоган е традиционно да притискат и изнудват Евросъюза за повече права ,достъп и европревилегии като една европейска държава.Но и Турция както България не следва отговорностите .И това е едно решение на Ердоган в тази насока.Бългсрия не би трябвало да го копира така както Бойко и фенове проповядват.За сближаване едва ли не
  • 37 Мухар

    3 33 Отговор
    Направо да си подари държавата на Русия Ердоган, голямо подмазване голямо чудо, чак на футболните мачове карал феновете да скандират колко обичат Путин, жалка работа....

    Коментиран от #50

  • 38 Унгаро

    13 9 Отговор

    До коментар #2 от "Петьо Петров":

    Я кажи сега ,как имаше зелен сертификат в Унгария . И никой не протестира . Ако беше в БГ тоя Орбан кой щеше да го обича
    . Първи одобри и руската ваксина . Нали няма такаво чудо Ковид . Пък даже искаха да произвеждат Спутник . Да не би да се е продал на Сорос хахаха
  • 39 Смерш

    7 5 Отговор

    До коментар #30 от "Поручик Галицин":

    Нали единственият противник на русия е нато?С кой да води война?С 5-6 милионни държави без въоръжение. Така ще покаже какво може.

    Коментиран от #54

  • 40 Хахаха

    9 2 Отговор

    До коментар #16 от "мъка мъка":

    Не е е за вярване, как се съгласявате да ставате курбан на някакви ..никакъвци. Просто са ви хвърлили на кучетата. Знаят , какъв менталитета имате. Жалко. Добри хора сте, по принцип.
  • 41 Пешо

    8 6 Отговор

    До коментар #32 от "БАЙ КУРТИ":

    Политиката може да използва търговията.Но обратното не.Политиката не трябва да се подчинява на търговията.Именно за това и иде реч.Путин използва търговията за политики..Но ние не трябва да поставяме търговския инструмент подаден ни от Путин като първостепенен.Зсщото постъпвайки по първосигнално(ГРАБ) , ние подчиняваме нашета политика на търговията и е уловка за невежи..Разбира се нечисти и от към намерения.И е уловка за невежи като Бойко Методиев Борисоф
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Капалъ Чаршия

    8 8 Отговор
    Ами с кво да плаща бе умници .с лири ли ? Каква стойност има лирата? Да не би турските пари да са евро и долари . То голяма новина хахаха
    Естествено ,че плаща в рубли .
    Ами Китай плаща в юани , защо ли ?
  • 44 БЪЛГАРИН

    21 4 Отговор
    Асен Василев: Връщане към Русия - цената е Жанвиденова зима......
    ..........
    ЯСНОоооооо, Турция я чака Жанвиденовата зима....хахахахахахаха....
  • 45 Хахаха

    20 4 Отговор

    До коментар #20 от "Хаха":

    Много грешиш. Откъде знаеш, как е извън Москва и Питер? Със сигурност не си ходил, защото нямаше подобна г...Ст да напишеш. Нима сте толкова изостанали, че мислите за Русия с категориите от 19 век. И нима си мислиш, че живееш тук по добре от руснаците в Русия? Така ти се внушава, за да се радваш че не си чак толкова зле, както в Русия, а едновременно и да се страхуваш, да не те превзема Русия, че да заживееш както там. Лъжат те. Живейте си. Русия никога Не заплашва и няма намерение да напада.
    За какво и е това?
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Пеяме

    0 15 Отговор
    На ходжата не му увря мозъка!
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Хахаха

    2 0 Отговор

    До коментар #37 от "Мухар":

    Твоята е жалка работа. Добре, че ви, зомбитата, не го осъзнавате, всъщност.
  • 51 Асен Василев Преживяхме и Виденовата

    15 0 Отговор
    Зима, както и 12год Мафиотско Управление на Борисов и Хиени ГЕРБ!! КАКВО СВЪРШИХТЕ ВИЕ??? ВДИГНАХТЕ С 40-50ЛВ ПЕНСИИТЕ А СПЕКУЛАТА И ЙФЛАЦИЯТА ВДИГНАХА ЦЕНИТЕ, НА БОЛШЕНСТВОТО СТОКИ С 5О-100%!!ЗАКРИХТЕ ТРИБУНАЛИТЕ НА Гешев, Той пак ги възстановява под различни форми!КЕВР Озаконява спекулативни те цени на Момополите, ОПГ, Мафия!! ! Върнах те и Иван Иванов отново начело!!! Какво Правите???? Произвеждаме Ел Енергия, продаваме, а цените полудяха!! Не стели чули, че има Енергийна Мафия?? Бялата Мафия, търговски дружества не ги пипнахте!! Правителствена болница сие оставите за вас??
  • 52 руски гей

    4 15 Отговор

    До коментар #1 от "Поручик Галицин":

    Кои всички бе?! Туркие не е член на ЕС, че да спазва санкциите. Двамата диктатори се чудят как да си спасят икономиките.

    Коментиран от #57

  • 53 Перо

    1 8 Отговор
    Джендърите от ПП,ДБ и БСП са по-умни!
  • 54 Поручик Галицин

    10 3 Отговор

    До коментар #39 от "Смерш":

    А ти осъзнаваш ли, че това " да покаже какво може", не е като да си играете на канадски пред блока? Осъзнаваш ли в какви опасни времена живеем отново благодарение на САЩ?
  • 55 Запознат

    2 12 Отговор

    До коментар #4 от "Ами":

    Никой не плаща в рубли, тая партенка се изтърка.
  • 56 търговец

    9 1 Отговор
    Скоро и ние и край на мъките
  • 57 Хахаха

    16 4 Отговор

    До коментар #52 от "руски гей":

    В какво Путин е диктатор? На теб се диктува да се къпиш само на 4 места и да мръзнеш. А ти, като роб, козируваш. На руснаците никой нищо не диктува.
  • 58 хаха

    1 1 Отговор

    До коментар #21 от "Петкан":

    Хасан стана Петкан.
  • 59 Пепи

    6 1 Отговор
    Нещо съм объркан, нали Путлер искаше разплащане в рубли само за вражеските страни?
  • 60 Оги

    5 1 Отговор
    А наш Кирчо отворко не ще да плаща и Ганьовците правят на супата както прави вятърът.
  • 61 Рошко

    5 0 Отговор

    До коментар #1 от "Поручик Галицин":

    Не е по свирката ама на ротшилд, Иран Турция Русия Индия Бразилия че и една Венецуела абе изобщо н а повече от половината свят им омръзна от толара мастиления толар без покритие и без ресурс
Новини по държави: