Отидете към основна версия

4 384 29

Путин и израелският му колега Херцог говориха спешно по телефона

  • владимир путин-
  • израел-
  • русия-
  • ицхак херцог

Двамата лидери са обсъдили двустранни въпроси, включително проблемите на еврейската диаспора

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Руският президент Владимир Путин и израелският му колега Ицхак Херцог обсъдиха в телефонен разговор обтегнатите отношения между двете страни и по-конкретно ситуацията с "Еврейската агенция за Израел" в Русия, съобщи Кремъл, цитиран от Ройтерс и ДПА.

Руските власти предприеха стъпки за разпускането на руския клон на еврейската агенция, която насърчава емиграция в Израел. Някои израелци виждат в това отговор на критиките на еврейската държава срещу руската инвазия в Украйна.

Телефонният разговор е бил "открит и откровен", съобщи канцеларията на Херцог. Двамата лидери са обсъдили двустранни въпроси, включително проблемите на еврейската диаспора.

Херцог е разказал пространно за дейността на "Еврейската агенция за Израел". Руското министерство на правосъдието иска да разпусне руския клон на организацията, въпреки протестите от страна на еврейската държава. Самият Херцог е бил председател на тази агенция преди да стане президент, отбелязва ДПА.

"Двамата президенти са подчертали важните сфери на сътрудничество между Израел и Русия и са се договорили да поддържат контакти", съобщи канцеларията на Херцог. По думите на израелския президент, Путин е подчертал своя личен ангажимент за възпоменанията на Холокоста и борбата с антисемитизма.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков потвърди, че по време на телефонния разговор е била засегната темата за функционирането в Русия на клона на "Еврейската агенция за Израел" и добави, че е било договорено контактите по този въпрос да продължат по линия на съответните ведомства на двете държави, предаде ТАСС.

"Обсъдени бяха редица въпроси на двустранното сътрудничество, включително в хуманитарната сфера, предвид богатото историческо наследство на руско-израелските отношения. В този контекст беше споменат решаващият принос на Червената армия в победата над нацизма и спасяването на еврейския народ от изтребление в хода на Втората световна война, а също така позитивната роля на евреите в обществения и културния живот на Русия", отбеляза Песков.

Пресслужбата на Кремъл отбеляза, че двамата президенти са потвърдили "желанието за развитие на многопластово руско-израелско взаимодействие". Телефонният разговор се е провел по инициатива на израелската страна.

Заседание по делото, заведено от руското министерство на правосъдието срещу неправителствената организация, трябва да се състои на 19 август. Руските власти обвиняват еврейската агенция в нарушаване на руските закони. Според информации в медиите тази НПО е обвинена в незаконно събиране на лични данни от руски граждани.

Песков отрече информациите, че разпускането на организацията цели да предотврати изтичането на мозъци от Русия. Откакто започна руската инвазия в Украйна много хора, които имат възможност, напускат страната, посочва ДПА.

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 20 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания