Last news in Fakti

9 Август, 2022 16:38 4 372 29

Путин и израелският му колега Херцог говориха спешно по телефона

  • владимир путин-
  • израел-
  • русия-
  • ицхак херцог

Двамата лидери са обсъдили двустранни въпроси, включително проблемите на еврейската диаспора

Путин и израелският му колега Херцог говориха спешно по телефона - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Руският президент Владимир Путин и израелският му колега Ицхак Херцог обсъдиха в телефонен разговор обтегнатите отношения между двете страни и по-конкретно ситуацията с "Еврейската агенция за Израел" в Русия, съобщи Кремъл, цитиран от Ройтерс и ДПА.

Руските власти предприеха стъпки за разпускането на руския клон на еврейската агенция, която насърчава емиграция в Израел. Някои израелци виждат в това отговор на критиките на еврейската държава срещу руската инвазия в Украйна.

Телефонният разговор е бил "открит и откровен", съобщи канцеларията на Херцог. Двамата лидери са обсъдили двустранни въпроси, включително проблемите на еврейската диаспора.

Херцог е разказал пространно за дейността на "Еврейската агенция за Израел". Руското министерство на правосъдието иска да разпусне руския клон на организацията, въпреки протестите от страна на еврейската държава. Самият Херцог е бил председател на тази агенция преди да стане президент, отбелязва ДПА.

"Двамата президенти са подчертали важните сфери на сътрудничество между Израел и Русия и са се договорили да поддържат контакти", съобщи канцеларията на Херцог. По думите на израелския президент, Путин е подчертал своя личен ангажимент за възпоменанията на Холокоста и борбата с антисемитизма.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков потвърди, че по време на телефонния разговор е била засегната темата за функционирането в Русия на клона на "Еврейската агенция за Израел" и добави, че е било договорено контактите по този въпрос да продължат по линия на съответните ведомства на двете държави, предаде ТАСС.

"Обсъдени бяха редица въпроси на двустранното сътрудничество, включително в хуманитарната сфера, предвид богатото историческо наследство на руско-израелските отношения. В този контекст беше споменат решаващият принос на Червената армия в победата над нацизма и спасяването на еврейския народ от изтребление в хода на Втората световна война, а също така позитивната роля на евреите в обществения и културния живот на Русия", отбеляза Песков.

Пресслужбата на Кремъл отбеляза, че двамата президенти са потвърдили "желанието за развитие на многопластово руско-израелско взаимодействие". Телефонният разговор се е провел по инициатива на израелската страна.

Заседание по делото, заведено от руското министерство на правосъдието срещу неправителствената организация, трябва да се състои на 19 август. Руските власти обвиняват еврейската агенция в нарушаване на руските закони. Според информации в медиите тази НПО е обвинена в незаконно събиране на лични данни от руски граждани.

Песков отрече информациите, че разпускането на организацията цели да предотврати изтичането на мозъци от Русия. Откакто започна руската инвазия в Украйна много хора, които имат възможност, напускат страната, посочва ДПА.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Майна

    27 24 Отговор
    Путин даде червен картон на ционистите,ха ха ха..
  • 2 да де

    27 19 Отговор
    Евреите са свикнали все да е тяхното и сега удрят на камък. Като нищо утре ще ревнат, че това антисемитизъм.

    Коментиран от #9

  • 3 Опааа

    26 30 Отговор
    Украйнците току що нанесоха голям удар по Крим.Горят летища барабар със самолетите.

    Коментиран от #5, #13

  • 4 Милиционерът не дава единствените вменяе

    8 13 Отговор
    Песков отрече информациите, че разпускането на организацията цели да предотврати изтичането на мозъци от Русия.
  • 5 На каква дрога си

    16 18 Отговор

    До коментар #3 от "Опааа":

    Нещо си слънчасал.

    Коментиран от #6, #18

  • 6 И Крим го почнаха

    20 16 Отговор

    До коментар #5 от "На каква дрога си":

    Удари в Новофедоровка, приятно гледане.
  • 7 До Факти

    22 9 Отговор
    Факти, закъснявате с новините! Ударена е руска военна база в Крим. Дават директно по всички новини.
  • 8 Сталин

    14 10 Отговор
    Еврейските организации в чужбина се занимават с шпионаж и диверсия
  • 9 Рошко

    10 8 Отговор

    До коментар #2 от "да де":

    Еидн да стиснеш за вратъ 19 ше ревнат в един глас, ама това върви не запад. Не и в Русия
  • 10 Мунчо

    8 2 Отговор
    Голяо надлъгване ще да е било!
  • 11 Мммммм

    18 4 Отговор
    Вече вървят и видеа в тубата, какво става в Крим. Ударена е военна авиобаза. В продължение на една минута са се чули 12 взрива, един след друг.
  • 12 Иванушка 🇷🇺

    24 2 Отговор
    Медиите съобщават за експлозии в района на руската военна авиобаза в Новофедоровка, Сакски район. Тревога за въздушна атака в Крим. Линейки от Евпатория се движат в посока Новофедоровка. Telegram съобщават, че продължава масовият пожар в района на военното летище в Новофедоровка. Позовавайки се на очевидци, се съобщава също, че горят складове за боеприпаси и пистата в Новофедоровка. В публичното пространство има и информация, че за 30 минути в Новофедоровка е имало 15 пoпадения, като повечето са поразили военна част. Както можете да разберете, ракети с обсег 200-300 км вече са на въоръжение в Украйна и вече се използуват.

    Коментиран от #14, #15

  • 13 Анти-маймуна

    2 12 Отговор

    До коментар #3 от "Опааа":

    Соросоидни партизани и традиционна руска некомпетентност. Изгорели са $200 милиона. Милиционери, Сър.
  • 14 Анти-маймуна

    3 10 Отговор

    До коментар #12 от "Иванушка 🇷🇺":

    Заложи ли са взрив и са го взривили.
  • 15 Хихи

    17 11 Отговор

    До коментар #12 от "Иванушка 🇷🇺":

    Пак някой руски е пушил цигара! Само че цигарата този път не се казва Нептун, а се казва Хаймерс. Много пушат тия руснаци, ейййй. Ще ги унищожат тези цигари.
  • 16 Хахахаха

    16 6 Отговор
    Руснаците казват по Риа новости, че нямало унищожена техника в Крим. Хахахаха. Достатъчно е да видите взривовете във видеата и ще разберете, че базата вече може и да не съществува. Но нямало ударена техника. Ех тия рашки са добри в лъжите. И Москва беше потънала от пушач, хахахаха.
  • 17 Хахахаха

    9 2 Отговор
    Също казват, че базата е гръмнала не от нападение, а от детонация на муниции!
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Хахахаха

    10 4 Отговор
    Очевидци твърдят за поне 7 ракети, които са прелетели над Крим. Базата е ударена. Имало е много самолети на пистата, от която по принцип е била удряна Южна Украйна. Настъпила е паника, туристите бягат от Крим.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 постсъветската империя

    4 6 Отговор
    се е раздула и пропукала по шевовете, ама са праят.. че контролят нещата, - въздух под налягане, одеве се дървиха на израел, ся двойника говори с тях и прай "нисък профил" на телефониска - виждал ли го е някой до сега в този клоунски образ с тая слушалка... отчаяно кризисно измъкване, въпрос на време е фронта де се разпадне, и солдатите да тръгнат със салове и спешени към родните места... гузни от долните си престъпления....
  • 22 Добича

    4 5 Отговор
    Откакто бащата на Тръмп разреши на евреите да имат достъп до голф клубове и други организации в които членовете бяха на 99% Бели Американци основно.
    Преди това не са пускали евреите в такива клубове, бащата на Тръмп им разреши.

    Минаха 30-40 г след това смъртоносно решение за белите богати власт имащи американци.
    За този интервал от време евреите вече имат 3 от 12 съдии във върховния съд на САЩ. Евреите имат всички ПСЕВДО МИЛИАРДЕРИ - МАСК, ГЕЙТС, Цукер, Безос и много други. Евреите имат Сорос за външна политика. Евреите държат частната ФИРМА която печата всички долари на планетата. Евреите имат колкото си поискат милиради помощ от Америка Всяка година. Евреите се сдобиха с атомни бомби(американците им ги дадоха).

    Сега разбирате ли защо са важни тези еврейски организации?
    Разбирате ли защо Тръмп беше президент?
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Добича

    5 2 Отговор
    Сега да се върнем към статията.
    Когато падна СССР цялата власт в Русия отиде при кого?
    При евреите да, управляваха чрез Березовски дясната ръка на алкохолика Елцин.
    Когато на алкохолика Елцин му писна, беше се напил и каза че се маха слагайки Путин на неговото място. Кой беше Путин?
    Тогава Путин беше шеф на КГБ обаче как се оказа там?
    След падането на СССР, Путин се върна в Петербург от Германия, кадето работеше преди това.
    В Петербург Путин работеше за кмета на Петербург- Собчак - евреин.
    Издигането на Путин също беше благодарение на Собчак. Съответно тогава евреите управляваха и слагаха само СВОИ кандидати навсякъде.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Добича

    3 2 Отговор
    Днес на територията на Руската федерация има такава република наречена Еврейска автономна република. Намира се в Сибир, територията е огромна. Няма никакви евреи там. Обаче от Елцинско време евреите си я направиха тази територия. Евреите са много интересен народ. Тази територия ще я ползват след като дойде Бог. След, като мине божия съд. Ще е само за 1/3 от оцелелите евреи. Понеже 1/3 от евреите ще умре , 1/3 ще се разпръсне и 1/3 ще имат нов дом. Според свещените писания.

    Коментиран от #28

  • 28 драго

    1 1 Отговор

    До коментар #27 от "Добича":

    Тази територия им я направи не Елцин, а Сталин. Искаше да ги интернира там, но имаше малък успех. Оня с малките мустачки беше къде "по-успешен"
  • 29 Маке

    1 1 Отговор
    От разговори с ботокс-дядката никаква полза нема, он си разбира даде от Хаймарс в зъбите ...
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания