Отидете към основна версия

3 234 45

В Северна Македония: България постави под въпрос нашата идентичност

  • северна македония-
  • идентичност-
  • скопие-
  • българия-
  • ес-
  • македонци-
  • кирил и методий

Мненията на историци, академици и професори са разделени

Снимка: БГНЕС/ EPA

Съгласуваните препоръки на Смесената комисия по исторически и образователни въпроси за определени исторически личности и съвместното им честване предизвикаха различни реакции в Република Северна Македония. Мненията на историци, академици и професори са разделени, съобщава телевизия 24, предаде БТА.

В кратък разговор за TV 24 историкът Тодор Чепреганов отправи обвинения към историците от македонска страна, че с подобни решения правят грешни стъпки, които могат да се отразят негативно на колективната памет на македонския народ. На подобно мнение е и академик Катица Кюлавкова, която написа във Фейсбук, че с тези решения се поставя под въпрос македонската идентичност.

"Няма никаква причина да се излиза с двустранни македонски и български препоръки за значението на св. Кирил и Методий, когато е всеизвестен факт, че те са общославянски просветители. Освен това вече има научен кодекс за тяхната роля в славянския и европейския свят и никой няма право да ги присвоява, като че ли са частна собственост. Светите Климент и Наум също, като средновековни културни и църковни личности от особено значение за македонската култура и народ, не могат да бъдат представяни като чужда традиция и собственост", пише тя.

Университетският професор Тони Десковски от друга страна прави оценката, че с тези препоръки е направена добра стъпка. "Приемането на първата група заключения и препоръки на Съвместната историческа комисия е добра стъпка напред. В документа има две групи препоръки: Първата – за съвместно честване на личности. Втората - препоръки за учебници по история в двете страни. Текстът е съставен внимателно и е добре балансиран. Прави впечатление, че макар да има съгласие за съвместно честване на личности от Средновековието, не е направена стъпка и подходящи препоръки към учебника ни по история за седми клас, когато те се изучават."

Македонското външно министерство приветства обявяването на препоръките, които са част от протокола, подписан между Скопие и София. В съобщението се посочва още, че комисията ще има подкрепата на ресорното министерство. Партиите остават на известните си позиции. За ВМРО-ДПМНЕ смяната на учебниците е под български диктат, а СДСМ казват, че лъжите на ВМРО-ДПМНЕ са излезли наяве и в препоръките няма нищо спорно. Коалиционният партньор в управлението, Демократическата партия смята, че тези решения водят до отрязване на македонските корени, а от ВМРО-Народна партия приветстваха направените стъпки и посочиха, че това е "връщане към македонската историография на цар Самуил, Кирил и Методий и Климент и Наум".

Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 29 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: