Last news in Fakti

8 Септември, 2022 13:00 5 313 38

Какво показва жестът на София към Скопие с доставките на ток?

  • северна македония-
  • ток-
  • електричество-
  • българия-
  • балкани-
  • жест-
  • скопие-
  • членство в ес

Енергийната помощ, предложена от София на Скопие, е пример за добросъседство

Какво показва жестът на София към Скопие с доставките на ток? - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

България пое ангажимент да снабдява Северна Македония с около 200 мегавата електроенергия до края на зимата. Този жест е особено значим в момент, когато целият Европейски съюз е засегнат от тежка енергийна криза. Той може да преобрази напрегнатите отношения между София и Скопие, да ги заздрави и излекува.

Българската помощ - необходима и навременна

„Победата” на София в спора със Скопие може да се окаже обречена. Предложението на френското председателство бе прието с крехко мнозинство в парламента на РСМ. Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ осъди предложението; подкрепата на тази формация е нужна в парламента, за да се промени конституцията на страната, за да бъдат включени в нея и българите (както изисква „френското” решение на спора). Антибългарската истерия в РСМ се засили още повече. Водена от Християн Мицкоски, ВМРО-ДПМНЕ дори поиска референдум за отмяна на договора за приятелство и добросъседство с България.

В „48 закона на властта” Робърт Грийн отбелязва: мъдрият (политик) побеждава чрез действията си, с пример, вместо да се стреми да се наложи в разгорещен спор чрез силата на думите. Това е деветият закон на властта. Триумфът, който ще отпразнуваш, налагайки волята си в препирните е мимолетен, той е пирова победа. Негодуванието, което ще породиш в загубилия спора „е по-силно и по-продължително от всяка временна промяна на мнението му”.

Много по-въздействащо е да „накараш другите да се съгласят с теб чрез силата на действията си; показвай, не разяснявай” (Greene, R. 1998. The Forty-eight Laws of Power. Viking Press, p. 121).

Урок по дипломация

Помощта, която София предложи на Скопие до 31 март 2023, е пример за добросъседство, който има потенциал да обезоръжи тези, които наричат българите „варвари” и „фашисти”. РСМ ще плати за българския ток – това не е подарък. Но жестът на София е урок по дипломация: той е много по-убедителен от ултиматумите и крясъците на националистите. Той показва, че - въпреки разногласията - за нас хората в РСМ са братски народ. Не им желаем злото, не таим гняв към тях. Не сме се възгордели от пресния „дипломатически пробив”. Напротив. Българите са готови да помогнат, дори когато самите те са застрашени от енергийната криза.

Помощта, предоставена от София, може както да отслаби хватката на ВМРО-ДПМНЕ в Скопие, така и да притъпи отровните зъби на кремълската пропаганда. В продължение на десетилетия тя настройва нашите народи един срещу друг, за да дестабилизира Балканите, а оттам и ЕС и НАТО.

Твърде вероятно е все пак тези в РСМ, които „не харесват” нашата страна, да се опитат да представят превратно новината за обещаната от София електроенергия или да омаловажат разговорите между премиерите Донев и Ковачевски за сътрудничество в газовата сфера. То включва и това РСМ да може да складира определени обеми газ в хранилището в Чирен, след като (най-после) заработи интерконекторът между България и Гърция.

Освен това служебният кабинет „Донев”, който твърде наивно се опита да направи завой към „Газпром”, предизвика много критики тъкмо заради политиката си в сферата на енергетиката. Остава надеждата, че помощта, обещана на Скопие, е добре обмислена, точно калкулирана, а не става дума за някакво „изхвърляне”.

Шанс и за България

Опасно е да надценяваме силите си. Рискът е голям, особено в момент, в който „Газпром”, и още по-точно Кремъл, показаха, че безпардонно могат да разиграват и извиват ръце. Последното важи особено силно за тези компании/държави, които малодушно някак си се надяваха, че ще им се размине, като „кротко” си плащат в рубли и си осигурят „отсрочка” от Брюксел, за да не изпълняват санкциите, наложени на Русия заради войната в Украйна.

С тези уговорки, все пак помощта, обещана от София на Скопие в сферата на енергетиката, е стъпка в правилната посока. Това е шанс България да бъде видяна от съседите в различна, благоприятна светлина.

Автор: Петър Чолаков


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 33 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бау бау

    41 2 Отговор
    Българи помагат на измислени интернационалисти...

    Коментиран от #24

  • 2 Дааа

    34 13 Отговор
    Жеста показва,че ние уж ще даваме на макетата, а те ще го препращат към сърбите заради санкциите, което няма нищо лошо, защото сърбите са наши братя, ама защо трябва да е така.

    Коментиран от #6

  • 3 Ех Петре Петре

    43 8 Отговор
    Жестът на София към Скопие с доставките на ток показва само и единствено дебилщина. Тая зима при положение, че тока остана най евтиния вариант за отопление и куцо и сакато монтира климатици и ел. радиатори, единственото което ще се получи е претоварване на системата и режим на тока. И в тая ситуация като вземем да им се извиняваме, освен да им дадем повод пак да ни отпсуват друго няма да стане

    Коментиран от #15

  • 4 Да бе , да. ! 😜

    52 5 Отговор
    Не разбрах ! Българите ще плащат по-скъп ток , а българският ток ще отива за натовската креатура СРМ ? Нека да им плащат синята мафия , които признаха това нещо за държава !
  • 5 666

    45 2 Отговор
    показва,че сме пълни загубеняци , отново ...
  • 6 Да бе , да. ! 😜

    28 1 Отговор

    До коментар #2 от "Дааа":

    Чакай да го "препратят" .! Откакто макетата влезнаха в натото са по-големи атлантици от турците и краварите . 😜 След руски , вече изгониха и ирански дипломати ! 😀
  • 7 Кадир

    35 3 Отговор
    Нищо не давайте ей!!! Много сте зле политиците.
  • 8 Бонев

    35 2 Отговор
    Чолаковци,Дичевци,Минчевци и тн. Пишат това за което им плащат. Тези хора ни мразят и АЕЦ Козлодуй да им подарим пак ще ни мразят.
  • 9 Жоро

    6 29 Отговор
    Трябва да си помагаме. Утре ние ще имаме нужда от помощ, кой ще ни се притече? Путин който ни резна доставките на газ ли?? Или Ердоган който като цяло се намесва само по време на избори за манипулация на вота и качвайки ДПС-то до иначе недостижима цифра. Румъния и Гърция са друго нещо. Имаме интереси взаимни /румънците почиват в България, Българите почиват в Гърция/ И макар да не се разбираме напълно не се и избиваме..

    Коментиран от #38

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Оня

    31 0 Отговор
    Че неаме акъл за 5 стинки,нема и да имаме...
  • 12 факт

    28 3 Отговор
    "Помощта, която София предложи на Скопие до 31 март 2023, е пример за добросъседство, който има потенциал да обезоръжи тези, които наричат българите „варвари” и „фашисти”... - ТЕ НИ ПЛЮЯТ, А ВИЕ МИСЛИТЕ, ЧЕ ВАЛИ ДЪЖД.
    "Но жестът на София е урок по дипломация: той е много по-убедителен от ултиматумите и крясъците на националистите. Той показва, че - въпреки разногласията - за нас хората в РСМ са братски народ. Не им желаем злото, не таим гняв към тях. Не сме се възгордели от пресния „дипломатически пробив”... - ПРЕДИЗБОРНИ БРЪТВЕЖИ.
    ".... Напротив. Българите са готови да помогнат, дори когато самите те са застрашени от енергийната криза..." - ТОВА Е ОБЕЩАНИЕ ОТ НАЦИОНАЛНИ ПРЕДАТЕЛИ!
  • 13 Българина

    28 1 Отговор
    Показва, че 200 и после 500 г нищо не сме научили....
  • 14 Дамаджони Уокър

    29 1 Отговор
    Показва,че сме дупедавци.Тук с пълна сила важи поговорката: "Храни куче да те лае.."
  • 15 Да бе да

    10 11 Отговор

    До коментар #3 от "Ех Петре Петре":

    Половината ел.ток,който се произвежда у нас се изнася.Тока така или иначе си тече по кабелите,никво претоватване по централните електропроводи няма да има.Ревът нагнездилите се посреднически фирми,които продават тока навън и трупат лесни печалби.Споко,ток в България има и за 10 милионно население!!!!
  • 16 АБВ

    22 3 Отговор
    Показва че сме супер тъпаци .Те те псуват ти ги чешеш
  • 17 волът рие , рие ...па

    15 0 Отговор
    Тези жестове са нещо като “ укротяване на опърничевата " , но всичко е на халост .Следващите избори ще ги спечели Мицкоски и ще скъса всички договори с Гърция и България , което значи , че заради Гърция и НАТО може да им затвори вратите .
  • 18 Андроникий

    18 1 Отговор
    Показва единствено и само, че сме дуппедавци! И че пак ще ни се подиграват и ще ни плюят от т.нар. държава Северна Мацедония.
  • 19 бай Гъдю

    18 1 Отговор
    Жестът показва, че в Скопие ще свети и ще е топло, а в някои Бг градове ще има "цветомузика" и студ.
  • 20 Корги

    15 1 Отговор
    Показва, че сме близци и се кланяме на чужди интереси, че не можем да провеждаме никаква независима политика без да сме поискали разрешение от Сульо и Пульо!
  • 21 Някой си

    19 1 Отговор
    Показва, че някой ни нарежда да им даваме ток.
    Зимата ние няма да имаме, нито газ в достатъчно количество, нито ток, защото тока ще излиза навън. Българското население ще мизерства, заради решенията на някои и българските му слуги.
    Както се казва "Близко е до акъла какво трябва да направим".
  • 22 Минувач

    15 0 Отговор
    Тия доказано от жестове неразбират!
  • 23 Някой си

    8 1 Отговор
    До 9.
    Ей Жоро,
    Отиди и се скрии и после се търси.
  • 24 ще има и още

    12 0 Отговор

    До коментар #1 от "Бау бау":

    И интернационалистите веднага ни върнаха "жеста".
    Новината мина телеграфно през македонските медии, заглушена от всеобщото оповестяване за поредната идея за анти-български референдум. Отделно в някои медии, бе представено че България всъщност е отказала помощ на РСМ - вероятно са очаквали енергията да им бъде подарена а не продадена.
    И в тази връзка веднага възникна идея, вдъхновена от претенциите на Полша към Германия за репарации - такива да бъдат предявени и към България от страна РСМ. Имало там някога едни определени 29 млн. долара, които към днешна дата били станали вече 400 млн. Та нека казват - бугарите ни дадат електроенергия за тези пари. Но тъй като цената на електроенергията расте, идеолозите на идеята се опасяват, че бугарите може да минат тъничко с таква "оферата". Ето защо вместо "струя" да вземем и да им посторим за наша сметка едни две газоцентрали - ако стане, можело и да има "помирение" за "чудовищните щети от окупацията".
    Чудя се само като как се "окупира" държава, създадена четири години след "окупацията".
    Коректно е да се отбележи все пак, че официалните власти в РСМ определиха идеята за референдум за меко казано глупава, антиевропейска и по същество - антимакедонска......
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Абе

    4 0 Отговор
    ЕЕЙЙЙ!
  • 27 очеизвадно

    14 0 Отговор
    След десетки изгаряния на Българския Трибагреник, последва и подпалване на токущо открит Български културен център. Извършителя е освободен и почти обявен за национален герой. На фона на това е меко казано мекотелско поведението на нашите управляващи или казано по точно когато те плюят не трябва да се правиш, че дъжд вали а да им завъртиш такъв плесник че да си припомнят от къде са дошли !
  • 28 бай Даньо

    10 0 Отговор
    Отново поредната груба грешка. Какво да очакваш от наши комундели!? На македонците се помага когато дойдат с "шапка в ръка " и почнат с "Брате... За тая помощ едвам поискана и веднага дадена никой няма да чуе дори в РСМ...
  • 29 Аватар

    13 0 Отговор
    Нищо после пак ще ви се изсерът на главите.Само да не стане после,че и АЕЦ Козлодуй е техен
  • 30 Цани

    13 0 Отговор
    Храни куче 🐶 да те лае. Народна поговорка. Не е луд този който яде баницата. Луд е този който му я дава. Май нашите управници ни правят луди.
  • 31 !!!

    10 0 Отговор
    Ех,защо,нямаме,национално,отговорни,партии и политици! Дупихме се на едни,в момента,се дупим,на други! Но да се надупим
    м,н а,най,българо- мразещите,племе! Което,не пропуска,да,ни,плюе,и,унижава,което,пали,наши,знамена,и,осквернява,наши,военни,паметници? Имали още,по,ниско,да,паднем
  • 32 ИМПЕРИАЛИСТ

    5 1 Отговор
    Чacт oт хoрaтa тaм, дoри иcкaт пaк дa ce върнe Югocлaвия…………
    Тoвa пoтвърждaвa, чe……aвтoритeтнa и прocпeрирaщa Бългaрия,щe върнe мaкeдoнцитe към иcтинaтa , e вeрният път. Другoтo e връщaнe към 50 гoдишнитe бeзплoдни уcилия нa Бългaрия. Нe иcкaм дa пoвярвaм, чe тoвa ce прaви мoжe би cъзнaтeлнo с разните му договорки за авиолинии .
  • 33 6060

    8 1 Отговор
    Показва колко сме тъпи и подчинени на запада
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Поклахонтас

    6 0 Отговор
    Я ги пратете да искат ток от сърбите ! Нали все там ги влече .Тези македонци са неблагодарни ! Всичко ни взеха и вместо ние да ги плюем , те го правят ! И каквото и да им дадете , все ще сме лоши ! Я им обърнете дебелия край , че може пък да ни уважават повече тогава!
  • 36 Алоооо...!

    6 0 Отговор
    Какви жестове бе на тези ? Даваме им , помагаме им от колко години !? И какво ? Плюят ни в лицето ! Хайде, да ходят другаде да се молят !
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Чaкaй мaлко

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "Жоро":

    Кaквa помощ от тия чaкaш, че не рaзбрaх. Тa те ca caмо и единcтвено вземaщи. Ток ще им дaдем, хубaво, не е и до пaрите които плaщaме ние, но утре ще ни cъдят зa токови удaри, некaчеcтвенa доcтaвкa и кaкво ли не. Aнекcирaне и от утре ca в ЕC.....помощ чaкaл от тях.....