Отидете към основна версия

745 1

Португалският финансов министър подаде оставка

  • португалия-
  • оставка-
  • финансов министър-
  • икономии-
  • европейски съюз
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Португалският министър на финансите Витор Гашпар подаде оставка, съобщава Би Би Си.

Вече бившият министър получаваше щедри похвали от международните кредитори по време на мандата си. Похвалите бяха за водената от него политика за стриктно следване на приетия през 2011г. план за спасение на страната. Чрез тази политика Португалия успя да поддържа сравнителна стабилност в своите финанси.

Въпреки това Португалия все още страда от високи нива на рецесия и висока безработица, като последно излезлите финансови данни показват сериозно разширяване на бюджетния дефицит през първото тримесечие на годината.

От кабинета на португалския президент съобщиха, че  Мария Луиз Албукерке ще заеме мястото на напусналия Гашпар.

Като причини за напускането си финансистът е посочил сериозното разклащане на държавните дефицит и дълг. Той е изразил и притесненията си относно спадащата обществена подкрепа към водената от него политика на постоянни икономии и затягане на коланите.

През март тази година стотици хиляди португалци протестираха срещу неспирните бюджетни съкращения.

Някои от мерките предлагани от Витор Гашпар са били отхвърлени и от Конституционния съд на страната, което е изиграло решаваща роля при решението му да подаде оставка.

Бившият министър заяви, че се надява оставката му да спомогне за заздравяването на връзките в управляващото държавата коалиционно правителство.

Португалия е в рецесия от вече 2 годни, като се очаква през тази икономиката на страната да се свие с 2.3%.

През май 2011г. държавата получи спасителен пакет на стойност 78 млрд. евро, като в замяна беше принудена да приеме спасителна програма, опряна на строги финансови икономии.

Съкращенията доведоха до 18% безработица сред населението.

Кризисната ситуация подкани местните синдикати да организират 4 национални протеста през последните 2 години. Въпреки това португалското правителство обяви, че ще изпълни до край спасителната програма през юни 2014г.

Европейският съюз обаче предупреди, че свиването в държавната икономика ще е много по-голямо от очакваното. Този факт поражда съмнения относно това, дали местното правителство е способно да ръководи финансите на  страната без помощта на европейските си партньори и Международния валутен фонд.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини