Отидете към основна версия

4 524 178

Русия отново е обстрелвала окупираната Запорожка АЕЦ

  • запорожка аец-
  • украйна-
  • русия-
  • атомна централа-
  • обстрел-
  • война

Висока е и опасността от пожари

Снимка: БГНЕС/ EPA

Украинската държавна компания за ядрена енергия "Енергоатом" обяви, че Русия отново е обстрелвала намиращата се под руски контрол Запорожка АЕЦ в Южна Украйна, предаде Ройтерс.

"През изминалите 24 часа руските войски отново обстрелваха територията на Запорожката АЕЦ. Щетите в момента се установяват", написа "Енергоатом" в чат приложението Телеграм. Компанията допълва, че в резултат на периодичните обстрели е била повредена инфраструктура на централата и има риск от изтичане на водород и пулверизиране на радиоактивни вещества. Висока е и опасността от пожари, предаде Укринформ.

Руското министерство на отбраната на свой ред обвини Украйна, че е обстрелвала централата. Назначената от Русия администрация в Запорожка област съобщи, че в момента работят два от енергоблоковете на централата, а електричество се подава и към двата бряга на река Днепър - както към териториите под украински, така и към тези под руски контрол, предаде ТАСС. "Четири енергоблока са в планов ремонт. В момента работят два. Електричество се подава както към левия, така и към десния бряг на Днепър", каза в ефира на радио "Комсомолская правда" представителят на проруските власти в Запорожка област Владимир Рогов.

Поставете оценка:
Оценка 1.4 от 86 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: