Last news in Fakti
  Тема: Украйна

29 Август, 2022 12:47 2 886 35

Обстрел, таблетки йод, обвинения: Какво се случва в АЕЦ "Запорожие"?

  • запорожка аец-
  • запорожие-
  • украйна-
  • русия-
  • война-
  • атомна централа-
  • йод-
  • радиация-
  • обстрел-
  • сражения

Сраженията около централата продължават, а украинските власти снабдяват хората с йод

Обстрел, таблетки йод, обвинения: Какво се случва в АЕЦ "Запорожие"? - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Екип експерти от Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) ще бъде допуснат до АЕЦ “Запорожие”. Това съобщи председателят на агенцията в профила си в Туитър, уточнявайки, че екипът трябва да пристигне в най-голямата атомна електроцентрала в Европа по-късно тази седмица. От международната агенция настояват от седмици да бъдат допуснати до централата, докато притесненията за ядрен инцидент от мащаба на Чернобил, се увеличават в Украйна. Ситуацията в окупираната от руските сили АЕЦ “Запорожие” продължава да се влошава. В неделя градът в непосредствена близост до атомната централа - Енергодар, попада под артилерийски обстрел.

Взаимни обвинения

През последните няколко дни руските и украинските власти отново си разменят обвинения за нападенията в околността на АЕЦ “Запорожие”. И двете страни публикуваха видеоклипове, в които могат да бъдат видяни десетки горящи автомобили, намиращи се в цивилни зони. Няколко часа след публикуването на видеата, руските сили твърдят, че са свалили украински боен дрон, който е преминавал директно над реакторите на атомната централа.

Владимир Рогов, който е член на руската администрация, която в момента е окупирала централата обяви, че обстрелът е ранил най-малко девет души и обвини Украйна, че иска да попречи на пристигането на екип на МААЕ. В същото време украинският кмет на Енергодар Дмитро Орлов говори за провокация, извършена от руските въоръжени сили и обвинява Москва в “ядрено изнудване”.

Международната общност се опасява от възможна ядрена авария заради сраженията в най-голямата атомна електроцентрала в Европа. Миналата седмица два реактора преминаха в авариен режим, тъй като електрозахранването им временно беше спряно. Все още няма гаранции за безопасността на очаквания екип от експертите на МААЕ.

В изявление на Държавния департамент на САЩ от неделя се казва, че Москва не иска да признае сериозния риск от изтичане на радиация в централата в Запорожие и затова е блокирала проекта за споразумение за неразпространение на ядреното оръжие, в който се споменава този риск.

Зеленски предупреждава за ответен удар

Областният управител Олександър Старух съобщи в неделя в Телеграм, че руските сили са нанесли удари по жилищни сгради в главния град на областта Запорожие, който се намира на около два часа път с кола от централата, и в град Орихов, който се намира на изток.

В събота Старух заяви пред украинската телевизия, че жителите в близост до централата вече преминават обучения как да използват йод в случай на изтичане на радиация.

Нито едно нападение срещу украински градове няма да остане без отговор, заяви украинският президент Зеленски в традиционното си видеообръщение. "Запорожие, Орихов, Харков, Донбас - ще получат отговор за всичко." Според канцеларията на президента на срещата с военните командири са били обсъдени ситуацията на фронта, нуждите на армията и координацията с международните партньори.

Русия се готви за референдуми

Русия продължава да се стреми към анексиране на окупираните територии в Украйна чрез референдуми. Сергей Кириенко, високопоставен служител на Кремъл, изнесе данни, според които 91-92% от населението в проруските сепаратистки региони Донецк и Луганск подкрепя присъединяването към Русия. В областите Херсон и Запорожие, които са завладени от февруари, този процент е 75-77%. Кириенко се позовава на социологически проучвания в региона, за които се твърди, че са показали тези резултати.

"Решението е в процес на вземане", каза заместник-ръководителят на президентската канцелария. Руските и украинските медии неведнъж са спекулирали, че референдумите за присъединяване в окупираните територии ще се проведат през септември. Руският онлайн портал "Медуза", който работи от Латвия, съобщава, позовавайки се на източници в Кремъл, че одобрението за присъединяване всъщност е много по-ниско.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Примати

    13 67 Отговор
    Прегледайте кадрите от YouTube от вчера и днес. Прегледайте загубите на Русия за вчера. Руската армия е била пометена.

    Коментиран от #8, #9, #14, #19

  • 2 Уве Зелер

    60 16 Отговор
    АЕЦ "Запорожие" и цялата украинска територия са част от Русия. Украйна НЯМА и украинци НЯМА! Цяло чудо е, че специалната военна операция беше насочена само срещу Донецка и Луканка области.

    Коментиран от #4, #25

  • 3 европеец

    40 14 Отговор
    Бункерния усилено се опитва да седне на ЧЛЕН 5 на НАТО.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 кленя

    48 6 Отговор
    не е зле от дойче веле да вземат да изпият по няколко таблетки с йод и да мирнат с дивотиите си
  • 6 Иванушка  🇷🇺

    9 15 Отговор
    "...украинците снабдяват хората с йод..."

    Може с талк, цимент и гипс да ги снабдяват, ако АЕЦ-а думне всичко еднаква "работа ще върши"
    Нещо ми подсказва че ще думне - древни предсказания, поличби, библии. Дали да умреш от радиация е като да умреш от ...Зъбобол ? 😁😁😁
  • 7 ТИР

    43 1 Отговор
    Що се правите на улави,на всички е ясно кой обстрелва АЕЦа,,, за тези наказание 100 %,,,
  • 8 Иванушка  🇷🇺

    45 7 Отговор

    До коментар #1 от "Примати":

    "...Руската армия е била пометена...."

    От вълни и талази напиращи да се предават украински войничета между 14 и 18г. Напомня края на Хитлерова Германия.
  • 9 ??!!

    47 8 Отговор

    До коментар #1 от "Примати":

    ти войната в тубата ли я следиш?!?
    русия владее енергодар и заец от март месец и си ги бомбардира, ей така, от любов към спорта?!?
    украинския кмет на енергодар откъде коментира, от лвов ли?!?
  • 10 Руски гнусотии

    9 40 Отговор
    Нямат спирачка руските терористи
  • 11 Уве Зелер

    35 9 Отговор

    До коментар #4 от "българин":

    Специалната операция приключи отдавна с пълна победа на Червената армия. Донетска и Луганска народни републики са свободни и признати държави, не знаеш ли? Няма как да знаеш, защото абсолютно от нищо те разбираш.

    Коментиран от #16, #28

  • 12 Проблема е

    41 2 Отговор
    През годините укрофашистите са давали като справка по малки количества отработено ядрено гориво на МААЕ. Сега при проверка лъжите на укрофашистите ще излязат наяве -натрупани големи количества отработено ядрено гориво, а отчетени по малки пред МААЕ. Това бе и проблема с обстрела на ЗАЕЦ. Да бъдат ударени складовете с отработено гориво и да се възпрепятства проверката, с цел да се скрият лъжите на режима в Киев които се стреми към създаването на ядрено оръжие!!!!
  • 13 Многополюсен свят

    41 4 Отговор
    Русия от 3 юни настоява за инспекция на АЕЦ-а! Вече ясно, че укрофашистите я обстрелват с американски снаряди. Лъжите и манипулациите вече се обърнаха срещу създателите им в САЩ и техния слуга Зеленски!
  • 14 Бай Манчо

    28 8 Отговор

    До коментар #1 от "Примати":

    Пак ли е "пометена" :))) по-добре гледай картата на която се вижда как укрите тактически отстъпват на запад и как още няколко химарса и 777 са дали фира . Що се отнася за проверката на МААЕ - от самото начало на обстрела на централата от укро наци.... е Русия информира (безсмислената) организация ООН и представи доклада с доказателства и молба незабавно да се организира проверка още повече че са открили плутоний - затова забавят проверката от МААЕ - и те са на "каишка" в нато и се надяват укрите да ударят най-накрая депото и да се предизвика ядрено замърсяване за да се обвини Русия - добре че Руското ПВО успява да се справя . Колкото по-скоро изключат централата от укро мрежата толкова по-добре .
  • 15 Анджело

    33 5 Отговор
    Руснаците продължават да обстрелват завладяната от Русия ЗАЕЦ. Значи тези са много луди хора!
  • 16 хаос

    7 14 Отговор

    До коментар #11 от "Уве Зелер":

    и от кой са признати аааааа да ким чен ун... прав си така е
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този

    28 3 Отговор
    Наркоман ще запали целия свят
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Аже ДойчЗелеБоклуци

    21 3 Отговор
    ДейбаВаштаНескопосанаМамаШвабска. Къде сте да ви паля, продажници жалки?!
  • 21 МамаТиШейбаПродажна

    13 4 Отговор

    До коментар #4 от "българин":

    Какъв българин си ти ле?!

    Коментиран от #29

  • 22 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    5 9 Отговор
    След чернобил и козлодуй преживял ги Българин с радиация не можеш уплаши!Имаш достатъчно зелена обвивка на орехи и достатъчно млади орехи.по 4-8 на ден е достатъчна доза!Сега се пече лютеницата ,бг.....
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Думите на писателя:

    3 12 Отговор
    Ф. Достоевски: "Народ, който блуждае по Европа и търси какво още може да разруши и унищожи само заради развлечението” .
  • 25 Скоро и русофили у нас

    5 13 Отговор

    До коментар #2 от "Уве Зелер":

    няма да има. Иде Видовден !
  • 26 Хайли Лайкли

    16 0 Отговор
    Значи Русия превзе ЗАЕЦ, сложи ПВО, а сега сама стреля по себе си. Добре, че са правилните медии, че да не вземем да си помислим нещо друго...
  • 27 вярно с оригинала

    15 1 Отговор
    Факти, защо не пишете, че руснаците се обстрелват сами в тази АЕЦ? Те я владеят от няколко месеца, но от скука се гърмят с реактивни снаряди и гледат да я повредят! Както ония азовци бяха "евакуирани" от Мариопул по нареждане на Зеленски....
  • 28 българин

    2 2 Отговор

    До коментар #11 от "Уве Зелер":

    Ммм, донецка нещо не сте я "освободили" от бяла техника и постройки.
  • 29 българин

    2 8 Отговор

    До коментар #21 от "МамаТиШейбаПродажна":

    Такъв българин, който не се кланя на ватнишката секта като теб.
  • 30 Пешо

    7 1 Отговор
    Централата си е съветска, и украйна не може да има никакви претенции! Все пак това е статия на дойче веле!
  • 31 Мишел

    7 0 Отговор
    В плодовете и листата на орехите изобщо няма по-голямо количество йод, отколкото в другите растения. Оцветяването от сока се дължи на феноли, танини и сложни техни производни, като ферулова киселина и др. .
    Много йод има в морските водорасли, запаси се с тях и рупай при нужда по десетина кила дневно. 😀

    Коментиран от #33

  • 32 БеГемот

    5 1 Отговор
    Какво се случва ...ми пропаганда се случва...хленч ...и просия...
  • 33 Мишел

    1 0 Отговор

    До коментар #31 от "Мишел":

    Това е отговор на коментар 19 на дълбоко виждаш
  • 34 Тошо

    4 1 Отговор
    ИСТИНАТА Я ЧЕТА САМО В POGLED INFO.
  • 35 Я да видим

    2 0 Отговор
    ВСУ продолжили массированные обстрелы Энергодара перед намеченным визитом миссии МАГАТЭ
Новини по държави: