Отидете към основна версия

6 153 51

Лукашенко: Назрява конфликт между Зеленски и военните в Украйна

  • украйна-
  • беларус-
  • володимир зеленски-
  • александър лукашенко-
  • крим

Трябва да постигнем споразумение, в противен случай Украйна може да бъде заличена от лицето на земята, отбеляза държавният глава

Снимка: БГНЕС/ЕРА

В Украйна назрява конфликт между военните и президента Володимир Зеленски. За това предупреди държавният глава на Беларус Александър Лукашенко, цитиран от ТАСС.

По негови думи пикът на този конфликт трябва да се очаква в близко бъдеще.

"Само военните могат да кажат смело: "Трябва да постигнем споразумение, в противен случай Украйна може да бъде заличена от лицето на земята", отбеляза Лукашенко.

Според него всичко в Украйна зависи не от президента, а от военните.

"Те (военните) биват избивани там. Те не виждат перспектива. Погледнете западната част на Украйна; поляците потриват ръце и вече разпределят украинската земя", посочи беларуският лидер и добави, че "пикът се очаква много скоро".

Той заяви, че думата трябва да има украинският народ, защото "президентът няма какво да каже".

Според него не е нормално товари с храни и зърно да се изпращат в Европа, когато хората в Украйна нямат какво да ядат.

Ситуацията в Украйна и мащабните санкции, наложени на Русия от САЩ и Европейския съюз, доведоха до прекъсване на доставките на зърно, което повишава риска от продоволствена криза в редица страни, посочва ТАСС.

От началото на годината значително се повишиха цените на пшеницата и царевицата. Руският външен министър Сергей Лавров по-рано заяви, че световната продоволствена криза е започнала много преди началото на "специалната военна операция" на Москва в Украйна.

Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 70 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: