Отидете към основна версия

3 050 31

Германия: газови доставки ще има въпреки спирането на "Северен поток-1"

  • германия-
  • северен поток-1 -
  • газ-
  • доставки

Германското министерство на икономиката изтъкна, че газовите доставки не са застрашени

Снимка: БГНЕС

След като днес "Газпром“ съобщи, че засега спира изцяло газоподаването по "Северен поток 1", германското министерство на икономиката изтъкна, че газовите доставки не са застрашени, предаде ДПА.

"Ситуацията на газовия пазар е напрегната, но сигурността на доставките е гарантирана", заяви тази вечер говорителка на ведомството. Тя допълни, че през последните седмици Германия вече е видяла, че Русия е "ненадеждна" като доставчик на газ. Затова "продължихме твърдо и последователно с мерките за укрепване на независимостта ни от руския енергиен внос и в резултат на това сме по-добре подготвени, отколкото бяхме преди няколко месеца", обясни представителката на правителството.

Такава е и позицията на ръководителя на германската Федерална мрежова агенция: "Добре че Германия вече е по-добре подготвена, но сега всичко зависи от всички нас", написа Клаус Мюлер в "Туитър", цитиран от Ройтерс. Той призова съгражданите си и компаниите да ограничат консумацията на синьо гориво. "Поддържането на съответните нива на запаси и изискванията за съществени икономии придобиват все по-голямо значение", обясни той.

Тази вечер "Газпром" съобщи, че при извършването на дейности по турбината на компресорна станция "Портовая" е било открито изтичане на масло и компанията е принудена да спре напълно газоподаването по "Северен поток-1" до отстраняване на повредата.

Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 32 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: